Rajská navždy páč je prostě děsně dobrá
Rajskou omáčku opravdu miluju a protože jsem narazil na recept s perníkem, který jsem vždy chtěl vyzkoušet, pustil jsem se do ní v 9 večer. V 11 bylo hotovo.
Rajská omáčka s perníkem
Z čeho
– 1PL másla
– 1PL oleje
– 1PL hladké mouky
– 80g kořenové zeleniny
– 1ks menší cibule
– 1l silného hovězího vývaru
– 1dl červeného vína
– 500g rajčatového pyré
– 50g tvrdého perníku
– Sůl, skořice, pepř, bobkový list, cukr, nové koření, citrónová šťáva
Množství koření záměrně neuvádím. To je o chuti každého kuchaře. Vše pohromadě ze začátku byly dva litry. Po skončení vaření 1,5 itru omáčky.
Jak
Na másle a oleji osmahneme do zlatava na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli.
Zaprášíme ji moukou a krátce zasmahneme.
Zalijeme vše studeným vývarem i vínem a přidáme pyré, sůl a koření.
Omáčku pomalu vaříme asi hodinu.
Konečně přidáme jemně nastrouhaný perník, citrónovou šťávu, jen několik kapek a cukr.
Opět vše provaříme, až je omáčka přiměřeně zahoustlá a hladká a přecedíme.
S houskovým knedlíkem a vařeným hovězím je fakt úžasná.
Inspirace
Domácí sekaná, k rajské skvělá
Pěkný fórek