Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Rajská omáčka s hovězím masem, nebo plněnou paprikou

RajskáRajská to je alchymie. Trochu toho i onoho… Někdo ji rád sladší, jiný zase pikantní. Já měl svého času v oblibě základní francouzkou, ve které je česnek a víno, ale hodí se spíše jako doplněk steaku, ke grilovanému masu a zelenině a to v malém množství. Dlouho mi trvalo vyladit tu naši, českou. Až jednou kolegyně prohlásila: "ta je jako od babičky, ale jí to raděj neřeknu". Ovšem mně si o ní řekne pravidelně 🙂 a to mne opravdu těší.

  

 

Suroviny:

– 500g předního hovězího masa – loupaná plec je skvělá

– 1ks menší cibule

– 2PL másla

– 4ks kuličky pepře

– 2ks kuličky nového koření

– 1ks bobkového listu

– 500ml rajčatového pyré

– sůl, mletý pepř

– cukr podle chuti

– perníkové koření nebo skořice, lžíce citronové šťávy

 

Postup:

Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme, dokud není měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1,5 litru vývaru. V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak (pyré) a perníkové koření, nebo jen dle chuti skořici a citronovou šťávu. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě (asi 6-8 lžic) a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Finta: omáčku můžeme po lehkém svaření propasírovat do plastového hrnce a dovařit v mikrovlnce a to 3×3 minuty na plný výkon. Nepřipálí se a mouka se snáze provaří. Ničemu neublíží do základu k cibuli přidaná nastrouhaná mrkev. Pozor na kečup! Levné litrové šmejdy z hypermarketu mají přímo děsivé příchutě a omáčku dokonale zkazí!

Pokud si omáčku dělám k paprikám, zaleju základ pouze kuřecím, nebo jen z kostky vývarem a naplněné papriky pečené v troubě na 180°C asi 30 minut přeleju částí hotové omáčky asi do 2/3 a dopeču dalších 30 minut. Omáčky samozřejmě opět smíchám.

Na druhém obrázku tzv. pracovní verze 🙂

 

Rajská jako od babičky02

 

Rajská v práci

Sdílejte...

One Response to “Rajská omáčka s hovězím masem, nebo plněnou paprikou”

Komentáře