Rajská omáčka s hovězím masem, nebo plněnou paprikou
Rajská to je alchymie. Trochu toho i onoho… Někdo ji rád sladší, jiný zase pikantní. Já měl svého času v oblibě základní francouzkou, ve které je česnek a víno, ale hodí se spíše jako doplněk steaku, ke grilovanému masu a zelenině a to v malém množství. Dlouho mi trvalo vyladit tu naši, českou. Až jednou kolegyně prohlásila: "ta je jako od babičky, ale jí to raděj neřeknu". Ovšem mně si o ní řekne pravidelně 🙂 a to mne opravdu těší.
Suroviny:
– 500g předního hovězího masa – loupaná plec je skvělá
– 1ks menší cibule
– 2PL másla
– 4ks kuličky pepře
– 2ks kuličky nového koření
– 1ks bobkového listu
– 500ml rajčatového pyré
– sůl, mletý pepř
– cukr podle chuti
– perníkové koření nebo skořice, lžíce citronové šťávy
Postup:
Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme, dokud není měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1,5 litru vývaru. V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak (pyré) a perníkové koření, nebo jen dle chuti skořici a citronovou šťávu. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě (asi 6-8 lžic) a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Finta: omáčku můžeme po lehkém svaření propasírovat do plastového hrnce a dovařit v mikrovlnce a to 3×3 minuty na plný výkon. Nepřipálí se a mouka se snáze provaří. Ničemu neublíží do základu k cibuli přidaná nastrouhaná mrkev. Pozor na kečup! Levné litrové šmejdy z hypermarketu mají přímo děsivé příchutě a omáčku dokonale zkazí!
Pokud si omáčku dělám k paprikám, zaleju základ pouze kuřecím, nebo jen z kostky vývarem a naplněné papriky pečené v troubě na 180°C asi 30 minut přeleju částí hotové omáčky asi do 2/3 a dopeču dalších 30 minut. Omáčky samozřejmě opět smíchám.
Na druhém obrázku tzv. pracovní verze 🙂