Rajská polévka s perníkem a rukolovým pestem
Přelomová. Tedy ne že by na ní bylo něco extra zvláštního. To jen ta pitomá situace. Můj překrásný MacBook Air odešel po pouhých desíti měsících do křemíkového nebe. Oprava za téměř dvacet tisíc nepřichází v úvahu, takže zpět do středověku a notebook který ani nehodlám popisovat. Takový je to krám. No a na něm ode dneška konečně další recepty. Mimochodem asi pět jich šlo do pryč, páč fotky zůstaly uložené… 🙁 Pro nový začátek tedy dnes:
Rajská polévka s perníkem a rukolovým pestem
Suroviny
– 200g rajčatové pyré
– 55g perník
– 1l voda
– 250ml hovězí fond
– 30g paprika bílá
– 30g nudle polévkové
– 1ks větvička libečku
– 1ks stroužek česneku
– 1dl víno bílé
– 1PL ocet
– 1PL cukr
– olej a máslo
– sůl a pepř
Jak a proč
Hned po ránu měl jsem chuť na polévku a potřebu vyzkoušet novinku. Náhodně se mi podařilo koupit něco, co na českém trhu podle mně dost chybí. Ne tedy mně. Já vývary připravuji průběžně a moc rád. Ale občas by se hodilo koupit hotový. A nějaké ty vlaštovky už se objevují. Ovšem ta cena!? Každopádně toto bylo za výprodejovou a proto tak zaujalo mou pozornost.
Fondy z Lidlu řady exclusive
Lehce mne zklamalo, že jsou pravděpodobně jen pro holandský a francouzský trh. Alespoň podle popisu na etiketách. Trochu více fakt, že obsahují malé množství konzervantů. Nakonec ale při použití zjišťuji, že se jedná o opravdové hutné bujóny poctivé v chuti a polévky či omáčky z nich jsou moc dobré. Ještě doplním jedno podstatné. Přestože popiska zní fond (slovíčkaření), jde spíše o hutný bujón. Neobsahuje totiž například víno. Tím pádem je chuť čistá a jednodušší což já opravdu kvituji s povděkem.
jeden z nich a na fotce omylem kuřecí, dost dobrá věcička kterou v domácí kuchyni jednoznačně oceníte…
Postup
>> Na olivovém oleji s máslem necháme zpěnit kousek bílé paprikky. Klidně jen patku s jadřincem bez stopky. Přidáme rozkrojený stroužek česneku a cukr. Necháme zkaramelizovat a zalijeme rajčatovým pyré. To následně ještě suchým bílým vínem a vše zalijeme litrem vroucí vody. Ochutíme solí, pepřem a hovězím vývrem, nebo právě tím fondem. Vývaru by byl asi půl litr, fondu stačí polovina. Necháme pomalu bublat 10 minut s větvičkou llibečku, nebo rozmarýnu.
Dáme uvařit nudle které já opravdu nerad přímo v polévce. Nechci blemcaninu a to i přesto, že i italové je do takovéto polévky sypou klidně rovnou.
>> Přidáme perník rozmixovaný v kutru tyčového mixéru na strouhanku. Půlminutka a je to. Opravdu snadné. Necháme bublat dalších 10 minut a ochutíme octem, nebo citrónovou šťávou. Nakonec propasírujeme jemným cedníkem.
To mixování perníku mne přivedlo k nápadu. Používám téměř výhradně jíšku připravenou předem a tu škrábu lžicí z vychlazeného bloku v plastové krabici. Někdy to opravdu trvá než se rozpustí v horkém základu. Někdo to strouhá, ovšem já bych napříště opět použil ten kutr. Už jsem to vyzkoušel jak uvidíte v jednom z následujících receptů a funguje tedy opravdu ideálně.
>> Každopádně, vycezenou a horkou polévku servírujjeme s nudlemi a lžičkou pesta které jsem si opravdu velmi oblíbil. Do letní kuchyně pasuje až neuvěřitelně.
rajská polévka s perníkem a rukolovým pestem…
Dobrou chuť, váš MDMP…






55g perníku? To se muselo prodražit při dnešních cenách na ulici :). Zřejmě máš kontakty na dobré dealery.
No není to žádná sranda. Vzal jsem dvojku jakost v Albertu. Paní se dotazu divila, ale našla…