Remoska – u mne doma už čtvrt století
Jedno slovo, jeden význam, obrovské možnosti využití. To je Remoska. Legenda z dob socialismu. Perla domácí kuchyně 60.-80. let minulého století a věc kterou, ač už vůbec nepoužívám, nikdy nezavrhnu. Jeden klasický kousek z právě těch osmdesátých let mám stále uschovaný a dík magazínu České televize Gejzír, jsem si nadšeně připoměl ten fakt i možnost vám ji představit. Jsem si celkem jist, že tyto stránky čtou převážně lidé kteří ji znají. Pro ty budiž připomenutím. A ti ostatní, neznalí, nechť se poučí. O opravdové legendě české domácnosti, doceněné paradoxně spíše v zahraničí.
Ach jo. Tak jinak. Jen co jsem dopsal, prohledán byl celý byt, a zjištěno že není. Prostě není! Nemám tušení kdy, kde a jak. Při kterém stěhování či co, prostě zmizela. Škoda. Myslel jsem že vám něco z jejích možností předvedu. Bohužel. Zbývá jen ta teorie.
Takto jsem si zoufal 11.10.2014. Jak už to tak bývá, obzvláště s brýlemi, nejhůře se hledají ty, na které, nebo skrze které právě koukáte. Já remosku našel 20.1.2017 v nejvyšší poličce skříňky kuchyňské linky. V té, kterou otevírám tak dvakrát do měsíce a nahoru prostě nekoukám. Takže prostě blbec. Slepýš.
Tedy Remoska
U mne, v mé domácnosti druhý kousek. Přibližně od roku 1991. Ta první se ztratila při stěhování a druhou, stejnou jsem dostal od sestry. Válela se někde v garáži. V obou případech typ „Remoska Original“ od OPMP Český Brod, verze číslo 2, ze 60. let. Ideální typ a velikost pro jedno až dvoučlennou domácnost. Cena v obchodě koncem 80. a začátkem 90. let v doprodejích byla okolo 800. – 1200. korun. Já ji koupil v bazaru za 300. Na dnešní možnosti se podívejte tady.
Co s tím
Myslím, že každý průměrný uživatel si napoprvé připraví klasiku v nejjednodušším provedení. A to jsou, jak jinak, pečená kuřecí stehna. Pro srovnání: v troubě je pečeme většinou bez poklice, při 170. – 180. °C, přibližně 60-70 minut. Remoska vyjde nastejno, ale oproti elektrické troubě má až o dvě třetiny nižší spotřebu.
Kuřecí stehýnka na másle se žampióny
1/ Maso opláchneme, osušíme, nasolíme a povrch pokmínujeme. Položíme na vlhký povrch nádoby a poklademe plátky másla.
2/ Zakryjeme poklicí a buďto zapneme až nyní, pečeme dohromady hodinu za průběžného lehkého podlévání, přelévání. Nebo předehřejeme a vložíme stehna do horké nádoby. To zkrátí dobu pečení o 10 minut.
3/ Deset minut před koncem naposledy podlijeme a přidáme dle chuti a potřeby překrájené žampióny. Vypneme z napájení a ještě 5 minut necháme dojít.
Segedín z plece se smetanou
1/ Maso, vepřové samozřejmě, na kostky krájené promícháme s pokrájenou cibulí, česnekem, solí, kmínem a pepřem. Necháme odležet do druhého dne v lednici.
2/ Šoupneme to do studené nádoby a dle potřeby přidáme kousek sádla. Poprvé podlijeme za 30-40 minut. Dohromady to trvá asi 90.
3/ Zelí a mletou papriku přidáme po hodině, a to těsně po tom, co zaprášíme maso lehce moukou a promícháme. Můžeme ale také zahustit nějakou šťávou z masa, která zůstala v lednici od posledně.
Univerzální pomocník Remoska
Při jen malé trošce přemýšlení je Remoska v použití nádherně jednoduchá a přímočará. Je až s podivem co vše se v ní dá připravit. Jako základ domácí kuchyně ji mohu jen doporučit. Jak tu starou, původní, tak i novou verzi. Nemohu tvrdit, že i ta přežije vás a podědí ji vaše děti. Pokud ale ano, jen dobře. Vždyť si to přepočítejte. Ta moje byla nová někdy okolo roku 1985. Nyní, po více než třiceti letech, stále plní svůj účel.
Abych ale nepopisoval jen samá pozitiva
Je nasnadě, že v něčem se ta kompaktnost i konstrukce projevit musí. Takže: je to malé, a tedy když hodinu rozpálené, je na ní horké vše. A muíte zacházet s tím opatrně. To nejhorší ale nastává ve chvíli, kdy chcete například podlít maso. Jak na vnitřek poklice prská tuk, tak po jejím odložení stranou vše shoří a neskutečně kouří. A to je fakt síla.
Pozitiv je ale mnohem více
Zkuste si vzít sebou na dovolenou něco jiného. Nic podobně kompaktního a malého prostě neexistuje. Také je prakticky nezničitelná. Mně na jedné z těch dvou kdysi prasklo sklo. Protože jsem je za tepla polil vodou. No a? Namísto něj jsem tu díru zakrýval poklicí. Fakt super věcička.
Zajímavosti na téma Remoska
Naše remoska dobývá Velkou Británii
Remoska® – jsem s vámi více než 50 let
Uff! Přes dva a čtvrt roku mi trvalo dopsat tento článek. Tak snad se pobavíte. Přeju pohodové čtení a vaření. MDMP
Opět PS: více obrázků na FB…






Remosku jsem dostala od rodičů před 40 lety. Mám ji dodnes. Na chatě nemám troubu, tak vše peču v remosce. Jsou z ní výborný i buchty.
Co byste poradili, když bych si chtěla pořídit remosku dneska? Koukala jsem na https://www.equiplo.cz/remosky/ že je remoska původní a pak pečenka od ETA. Je jedna horší než druhá, máte v tomto nějaké zkušenosti, kterou je lepší koupit?
Jedině tuto: https://www.remoska.cz/