Restovaná zelenina vychucená balsamicem
Kolegyně Petra, veganka a milovnice zvířat se do tohoto a podobných jídel prostě zamilovala. Dokáže spořádat neskutečnou hromadu a klíďo píďo si řekně každý den o další na zítra. Takže jsem připravil další dvě verze a mohu jen připomenout: tady nezáleží na kombinaci. Brambory na začátku nebo včerejší rýže nakonec, to je úplně jedno. Pro nás nevegany může být restovaná zelenina doplněna rybou, uzeninou, sýrem, vajíčkem. To poslední je má oblíbená varianta. Možností je nekonečně a přiznávám, že tohle klidně mohu denně. K veganské verzi doporučuji máčenou červenou čočku, nebo opékané tofu.
Restovaná zelenina vychucená balsamicem
Opět jen v obrázkové verzi se základním popisem. Tady není co zkazit.
primární vychucení – balsamico cream, vynikající věcička…
Restovaná zelenina s brambory
připravená zelenina – je to rychlovka, takže vše předem, upřímně řečeno, vůbec netuším, proč se mi tam motá ten klasický celer, asi jsem pomotal fotky 🙂
PS: už vím, zaměnil jsem a nechám to tak, tady je ta druhá, ups 😀
u této verze začínáme brambory – na oliváči s případným oříškem másla, lehce solené pod poklicí na minimu středního hořáku necháme 5 minut, pak prohodíme (pootáčíme)…
přidáme mrkev a další 3 minuty pod poklicí…
žampióny a další 2 minuty pod poklicí…
dále co máme – cibule, pórek, řapík, pod poklicí 2 minutky, dodáme posekaný česnek, papričku a balsamico, lehce promícháme…
pro nás nevegany není od věci vajíčko – mně osobně to chutná, ale je mi v podstatě jedno…
hotovo a servis…
verze s vajíčkem…
Restovaná zelenina s jasmínovou rýží (smažená rýže)
tady začínám mrkví a poklice netřeba, restujeme docela zprudka asi 3 minuty na oliváči s případným oříškem másla…
přidáme žampióny a pokračujeme další 2 minuty…
paprika, pórek, a ještě 2 minuty…
řapík, posekaný česnek a paprička – tentokrát nakládané jalapeňo, balsamico, promíchat a sůl s pepřem…
…přidáme včerejší rýži – opravdu včerejší, z právě připravené to není vono, mícháme asi 2 minuty a hotovo…
a servis – pokud tady chcete použít vejce, pak spíše doplnit sušší omeletou v asijském styu – vyšlehané a vychucené vajíčko se solí, pepřem a sójovou omáčkou, několikrát složit a překrájet…
Co dodat spíše průběžně než na závěr. Nekonečné množství možností a chutí dělá z tohoto rychlého vaření opravdový skvost. Málo udělaný česnek a paprička dodají jídlu správný šmrnc, balsamico je univerzální dochucovadlo, ale chcete li být asijštější, zaměňte za čerstvý zázvor, sójovku, nebo rybí omáčku a práškové karí. Víno a to i dezertní není od věci stejně jako rýžový ocet. Nemluvě o tom, že pokud použijete med, nebo cukr, je tu rázem sladkokyselá verze, kterou klidně můžete zahustit troškou ve víně nebo jen vodě rozmíchaného škrobu. Omáčkovitá konzistence připomíná o několik řádů vylepšené hrůzy z rádoby čínských bister.
Tak do toho, váš MDMP





