Rizoto v čínsko-vietnamském stylu
Z plece na přírodní řízky mi samozřejmě zbyly odřezky použitelné jedině jako nudličky. Okamžitá inspirace a rychlovka k obědu je na světě.
Na dvě porce potřebujeme
– 200g vepřová plec
– 1PL Ghí (přepuštěné máslo)
– 1ks střední cibule
– 1ks bílá paprika
– 1ks stroužek česneku
– 1ks chilli paprička nebo dobrá omáčka (Sri Racha)
– 3PL jasmínová rýže
– 2PL bílé víno
– 1PL sojová omáčka
– 1PL rybí omáčka
– Sůl, pepř, sušený česnek (medvědí)
– Koriandr a petrželka
>> Maso na nudličky solíme, pepříme, přidáme lžíci sojovky a medvědí česnek. Promícháme a necháme odležet klidně do druhého dne.
>> Na horké pánvi rozpustíme kousek Ghí (přepuštěné máslo) a zprudka orestujeme maso. Vmícháme pokrájenou cibuli, papriku a posekaný česnek s papričkou. Zastříkneme vínem a rybí omáčkou. Pod poklicí deset minut dusíme na mírném plameni v této silné šťávě a poté přidáme vývar nebo vodu podle potřeby a tuhosti masa.
Tady se pozastavím
– Zeleninu můžeme přidat až nakonec společně s rýží, aby se tolik nerozdusila. Já ji dal hned, protože jsem se původně inspiroval perkeltem se zeleninou úplně rozvařenou, která udělá silnou šťávu.
– Víno záměrně neuvádím konkrétní. Prostě co máme. Samozejmě rýžové, nebo dezertní by bylo originálnější.
– A snad ještě upozorním na tradiční rybí omáčku. Kdo nezná, může být velmi překvapen. Zatímco chuť pokrmu s ní je opravdu příjemná a výrazná, její zápach při vaření už jen jak pro koho. Popravdě – kdysi dávno, použil jsem ji poprvé, mne doslova dorazila. A já ji vyhodil celou lahev. Dnes ne ni nedám dopustit.
– Rýže já dal jen 3 lžíce, protože jsem chtěl spíše maso s ní. Kdo chce husté rizoto, může si přidat dle vlastní chuti.
>> Je li maso měké, přidáme rýži a přiměřeně horkou vodu. Promícháme a opět pod poklicí dodusíme asi 10 minut a odstavené nacháme dojít.