Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Rizoto v čínsko-vietnamském stylu

Rizoto v čínsko-vietnamském stylu_postcard Z plece na přírodní řízky mi samozřejmě zbyly odřezky použitelné jedině jako nudličky. Okamžitá inspirace a rychlovka k obědu je na světě.

 

 

 

 

 

Na dvě porce potřebujeme

– 200g vepřová plec

– 1PL Ghí (přepuštěné máslo)

– 1ks střední cibule

– 1ks bílá paprika

– 1ks stroužek česneku

– 1ks chilli paprička nebo dobrá omáčka (Sri Racha)

– 3PL jasmínová rýže

– 2PL bílé víno

– 1PL sojová omáčka

– 1PL rybí omáčka

– Sůl, pepř, sušený česnek (medvědí)

– Koriandr a petrželka

 

>> Maso na nudličky solíme, pepříme, přidáme lžíci sojovky a medvědí česnek. Promícháme a necháme odležet klidně do druhého dne.

>> Na horké pánvi rozpustíme kousek Ghí (přepuštěné máslo) a zprudka orestujeme maso. Vmícháme pokrájenou cibuli, papriku a posekaný česnek s papričkou. Zastříkneme vínem a rybí omáčkou. Pod poklicí deset minut dusíme na mírném plameni v této silné šťávě a poté přidáme vývar nebo vodu podle potřeby a tuhosti masa.

 

Tady se pozastavím

– Zeleninu můžeme přidat až nakonec společně s rýží, aby se tolik nerozdusila. Já ji dal hned, protože jsem se původně inspiroval perkeltem se zeleninou úplně rozvařenou, která udělá silnou šťávu.

– Víno záměrně neuvádím konkrétní. Prostě co máme. Samozejmě rýžové, nebo dezertní by bylo originálnější.

– A snad ještě upozorním na tradiční rybí omáčku. Kdo nezná, může být velmi překvapen. Zatímco chuť pokrmu s ní je opravdu příjemná a výrazná, její zápach při vaření už jen jak pro koho. Popravdě – kdysi dávno, použil jsem ji poprvé, mne doslova dorazila. A já ji vyhodil celou lahev. Dnes ne ni nedám dopustit.

– Rýže já dal jen 3 lžíce, protože jsem chtěl spíše maso s ní. Kdo chce husté rizoto, může si přidat dle vlastní chuti.

 

>> Je li maso měké, přidáme rýži a přiměřeně horkou vodu. Promícháme a opět pod poklicí dodusíme asi 10 minut a odstavené nacháme dojít.

Rizoto v čínsko-vietnamském stylu

Sdílejte...

Komentáře