Rustikální gulášek z hovězího líčka s hrubozrnnou hořčicí
Přestože kamarádka Laděnka kdysi usoudila, že natolik kvalitní surovina jakou hovězí líčko bezesporu je si nezaslouží deklasovat přípravou obyčejného guláše, já to prostě musel vyzkoušet. A jelikož mám tradiční Český gulášek raději než skvělé, ovšem dost přechucené například hovězí po Burgundsku, byl jsem s výsledkem nadmíru spokojen. Ne už tolik s tentokrát opravdu hodně tuhým líčkem které, považte bylo dušeno a dokončováno i s omáčkou přes pět hodin!
Z čeho
– 650g hovězí líčko
– 200g cibule
– 1l vývar
– 1PL hrubozrnná hořčice
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 2PL jíška
– 2ks stroužek česneku
– Paprička
– Mletá paprika
– Sůl, pepř, kmín, majoránka
Jak
>> Očištěné líčko – tedy dle potřeby zbavené přebytečných blan (já to nechávám vše) si pokrájíme na hrubší nudle (spíše plátečky). Solíme a pepříme. Na sádle orestujeme cibuli krájenou na kostičky do tmavší zlaté barvy. Maso obalené v mouce na tomto základu opečeme do červena, přidáme papriku, posekaný česnek a papričku, kmín. Promícháme a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem.
Paprika – jedna lžíce = asi 20 gramů. To je skoro celý malý sáček. Záleží ovšem na kvalitě. Parádní maďarské můžou stačit 2 zarovnané čajové lžičky.
Vývar – v tomto případě bude stačit i voda. Vývar je lepší, ale dík použitým surovinám ne nutný.
>> Pomalu dusíme doměkka. Tentokráte jsem opravdu trpěl, páč i po čtyřech hodinách to moc dobře nevypadalo. Nakonec zahustíme jíškou (množství spíše dle potřeby), nebo ti odvážnější než já rozdrobeným kváskovým chlebem. Vychutíme špetkou majoránky, dle potřeby solí a pepřem, lžicí hrubozrnné hořčice a utřeným stroužkem česneku. Případně nastrouhanou kyselou okurkou – Znojemský.
Já tentokráte vařil večer a ráno nechal celý odleželý gulášek ještě na mírném plameni zlehka půl hodinky probublávat. První porce byla samozřejmě s domácím knedlíčkem, tu druhou ovšem zvažuji s čerstvými domácími nudlemi. Tak jak mi je prezentovali v Mongolském bistru.
kolik umíš gulášů, tolikrát jsi kuchařem 😛
MDMP