Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Rustikální gulášek z hovězího líčka s hrubozrnnou hořčicí

Rustikální gulášek z hovězího líčka s hrubozrnnou hořčicíPřestože kamarádka Laděnka kdysi usoudila, že natolik kvalitní surovina jakou hovězí líčko bezesporu je si nezaslouží deklasovat přípravou obyčejného guláše, já to prostě musel vyzkoušet. A jelikož mám tradiční Český gulášek raději než skvělé, ovšem dost přechucené  například hovězí po Burgundsku, byl jsem s výsledkem nadmíru spokojen. Ne už tolik s tentokrát opravdu hodně tuhým líčkem které, považte bylo dušeno a dokončováno i s omáčkou přes pět hodin!

 

 

 

Z čeho

– 650g hovězí líčko
– 200g cibule
– 1l vývar
– 1PL hrubozrnná hořčice
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 2PL jíška
– 2ks stroužek česneku
– Paprička
– Mletá paprika
– Sůl, pepř, kmín, majoránka

 

 

Jak

>> Očištěné líčko – tedy dle potřeby zbavené přebytečných blan (já to nechávám vše) si pokrájíme na hrubší nudle (spíše plátečky). Solíme a pepříme. Na sádle orestujeme cibuli krájenou na kostičky do tmavší zlaté barvy. Maso obalené v mouce na tomto základu opečeme do červena, přidáme papriku, posekaný česnek a papričku, kmín. Promícháme a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem.

 

Paprika – jedna lžíce = asi 20 gramů. To je skoro celý malý sáček. Záleží ovšem na kvalitě. Parádní maďarské můžou stačit 2 zarovnané čajové lžičky.

Vývar – v tomto případě bude stačit i voda. Vývar je lepší, ale dík použitým surovinám ne nutný.

 

>> Pomalu dusíme doměkka. Tentokráte jsem opravdu trpěl, páč i po čtyřech hodinách to moc dobře nevypadalo. Nakonec zahustíme jíškou (množství spíše dle potřeby), nebo ti odvážnější než já rozdrobeným kváskovým chlebem. Vychutíme špetkou majoránky, dle potřeby solí a pepřem, lžicí hrubozrnné hořčice a utřeným stroužkem česneku. Případně nastrouhanou kyselou okurkou – Znojemský.

 

Já tentokráte vařil večer a ráno nechal celý odleželý gulášek ještě na mírném plameni zlehka půl hodinky probublávat. První porce byla samozřejmě s domácím knedlíčkem, tu druhou ovšem zvažuji s čerstvými domácími nudlemi. Tak jak mi je prezentovali v Mongolském bistru.

 

kolik umíš gulášů, tolikrát jsi kuchařem 😛

Rustikální gulášek z hovězího líčka s hrubozrnnou hořčicí01

 

 

 

MDMP

Sdílejte...

Komentáře