Rybí burgery v mléčné houstičce, s brambory, nebo kaší
Kolega, který krom ryb nejí žádné maso mne často inspiruje pokrmy, které já běžně nevařím a pravidelně jsou to právě ryby. Nedávno například Irská polévka Chowder, kterou si ostatně souběžně s burgery připravím taky, protože proč vyhazovat odřezky ryb. Obecně mám ryby děsně rád, ale nikdy je nemelu, protože jsou děsně drahé. Přišlo mi to škoda. Teď už ale ne. Zkombinoval jsem si následující směs a najednou byly k dispozici tři veliké porce. Těch původních 300g bych zlikvidoval na posezení (velmi krátké).
Burgery
300g rybího masa bez kostí a kůží
70g petržel, nebo celer
70g mrkev
70g cibule
2ks stroužek česneku
1ks vejce
3PL ovesné vločky
2PL petrželky
1PL medvědího česneku
Sůl a pepř
>> Rybí maso bez kostí a kůží (já použil 1:1 kapra a hejka), petržel, nebo celer, mrkev, cibule, česnek – vše umeleme na nejjemnějším mlýnku. Přidáme vejce a vločky, ochutíme solí a pepřem, jemně posekanou petrželkou a já přidal medvědí česnek sušený, Laděnkou darovaný.
>> Vše dobře promícháme, v nádobě trochu upěchujeme, lehce poprášíme olivovým olejem a necháme několik hodin odstát v lednici. To je důležité. Vločky nasají tekutinu z ryb a hmotu zpevní.
>> Vytvarované burgery opečeme na jemné vrstvě oleje buďto přímo, nebo obalené v rýžové mouce například. Přibližně 3 cm silné – asi 2-3 minuty z každé strany na středně rozpálené pánvi (steakové). Necháme několík minut odpočinout v teplé trobě.
Samozřejmě můžeme usmažit jako klasické karbenátky, přidat trochu sýra do hmoty, ale to už je škoda. Chceme přeci jen rybu a ne kroketu. Pokud ale právě tu, viděl bych to asi takto:
>> Místo vloček přimeleme 100g syrových, nebo ve slupce uvařených brambor, přidáme špetku muškátu a obalené spíše jen ve strouhance usmažíme rychle klasické kroketky.
Mléčné houstičky
Na tuhle dobrůtku jsem si zvyknul v Ikea, kde do nich dávají párky na HotDog.
Tyhlety si kupuji v Kauflandu, nebo Penny
No a samozřejmě tyto domácí jsou ještě lepší.