Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Rybí karbanátky v octovém nálevu

08-naloženoTo je tak stará a mám pocit že velmi zapomenutá klasika. Tak že i já, páč si na ně příliš nepotrpím, jsem skoro zapoměl. Ale jiní právě naopak. Je trochu podivné a stejně tak směšné, jak snadno lidé vynechají, ze svého života či jídelníčku vypustí věci, které nejsou dostatečně propagovány. Ať už blízkými, rodinou, reklamou, nebo prostě jen pouhou zmínkou v médiích. Na webu primárně, páč ten je stále výraznější jako podpora téměř čehokoliv.

Před nějakým časem oslovila mne čtenářka těchto stránek. Jestli na ně nepřipravím recept. Taky už jsem skoro zapoměl. No ale nakonec proč ne? Je to tady. Trochu jiná alternativa stále známých a jednoznačně oblíbených zavináčů a z nich rybího salátu v majonéze nebo jogurtu.

 

Jsem si téměř jist, že v jedné komunitě tento v mnoha obměnách připravovaný recept přetrvává stále. Mezi rybáři. Já mezi ně nepatřím už léta a hlavně ne mezi takzvané masaře. Ty kteří chodí na ryby jen proto, aby domů přinesli takříkajíc cokoliv. Prostě kus masa. Rybího samozřejmě. Jednoduchým důsledkem jejich přístupu je krom plundrování našich vod ten fakt, že pokud používáte jen takzvané plevelné ryby, je na karbanátky vždy dost základní suroviny. Ale! Já ty rádoby rybáře dlouho sledoval a bohužel ze začátku i napodoboval. No tak si to přeberte. Já sportovní rybaření uznávám dodnes. Ale odnos ryb domů ne.

 

Rybí karbanátky v octovém nálevu

 

Suroviny

– 700g bílá ryba
– 70g cibule
– 30g mrkev
– 30g petržel
– 1ks vejce
– 1/2ks houska
– 1dl smetana
– muškátový oříšek
– sůl, pepř

 

Postup

>> Maso z ryb, v mém případě candáta !!! obereme z kostí a zbavíme kůže. Semeleme na středním kotouči mlýnku. Vymeleme zeleninou a houskou den starou namočenou ve smetaně. Rybí maso je v podstatě suché. Takže i když já tentokráte nepoužil, není od věci na toto množství přidat kousek tučného bůčku. Tak asi 100 gramů v poměru k danému množství ryby.

>> Na rozdíl od klasického karbanátku naprosto zapomeňte na mouku. Já ji nepoužívám ani tam. Ovšem tady je doslova na škodu. V kyselém nálevu totiž nabobtná, ztuhne a výsledkem je tenisák bez chuti a nestravitelná žvýkačka.

 

Jedním z mála lidí kteří dokázali připravit parádní rybí karbanátky býval můj kolega a kamarád, rybář Láďa Cigánek. Srdcař s takzvaným "proškem" (Ota Pavel). Kdo zná, pochopí. Kdo ne, měl by se ponaučit jedním: rybí karbanátky které musíte kousat jsou špatně.

 

>> Vše ostatní vmícháme a propracujeme do kompaktní hmoty. Samozřejmě relativně. Celkově je to spíše řídké a zdá se nesoudržné. Tady ale věřte starým dobrým postupům. Opravdu ne mouku a jen nechat chvíli odležet. 10 minut. Ani netřeba lednice pokud maso z ryb bylo dostatečně vychazené.

>> Karbanátky tvarujeme namočenýme rukama. Já několikrát spíše menší kousek hodím pravou do levé dlaně abych takříkajíc "vybouchal" vzduch, stále tvaruji do koule a nakonec jen zplácnu a několikrát stlačím okraje. Aby byly hladké a bez prasklin. Vkládáme do středně horkého oleje (může být s kouskem másla) a z obou stran smažíme spíše pomalu. Řekněme 3 minuty z každé strany.

 

Je spousta receptů a postupů na toto jídlo. Ale já tvrdím, že tento je dobrý z minimálně jednoho důvodu. Je jednoduchý. Přechucení je ve výsledku dík octovému nálevu až příliš snadné. O tuhosti jsem už psal. A nakonec krusta. Neobalujte to v mouce prosím.

 

>> Opečené karbanátky odložíme na papírové ubrousky aby odsály tuk a vlažné vložíme do sklenice. Přidáme zeleninu z nálevu a zalijeme opět ještě teplým. Ten si připravíme podle už několikrát zmíněného receptu od paní Gity. Jen já nakonec přidám rovnou do sklenice asi půl deci jablečného octu.

 

Nálev 3/4 litru

– 1/2l voda
– 200ml ocet
– 3PL cukr
– 3/4PL sůl
– 2ks bobkový list
– 2ks nové koření
– 5ks celý pepř

 

>> Vše svaříme 8 minut. Podle potřeby a chuti kombinujeme s doplňky – mrkev, petržel, pastiňák, křen, cibule, česnek, kopr, hořčičná semínka atd. Jako na okurky. Protože ale nesterilujeme, necháme rovnou provařit v nálevu i zeleninu. A jak už napsáno, zalijeme ještě teplým karbanátky. Plus tu půldecku jablečného octu rovnou do skla. Koření přidané do lahve stejně jako zeleninu neignorujte. Dokáže upravit výslednou chuť až neskutečně.

 

Fotogalerie

 

takže ryba – omlouvám se všem logikům a šetřílkům, ano, je to candát, nejlepší česká ryba, a pro mne nepříliš chutná, takže mražená za 200 kilo a i když nerad právě takto…

01-candát

 

rozmraženo – v lednici 24 hodin, poté zbaveno zbytků vody lehkým vyždímáním v dlaních a rozemleto se zeleninou a ve smetaně máčenou houskou…

02-příprava

 

mleté maso – a to ostatní, přidejte chilli papričku, solí šetřete protože nálev je slaný více než dost, no a ta zelenina, ta je tam pro barvu a jen lehounké vylepšení chuti, opravdu jen lehounké, nedávejte jí více…

03-příprava

 

opékáme – spíše klidně a pomalu, netřeba to opravdu usmažit dokřupava, nálev ve výsledku stejně udělá své…

04-karbanátky,smažení

 

připraveno – jen naskládat do sklenic, stačí zalít nálevem a nechat v pokojové teplotě dva dny…

05-karbanátky

 

mezichod – jeden kousek přece ochutnat musíte, kolega “krisťák” by mne za tohleto měl opravdu rád, parádní rybí karbanátek, čerstvá letní cibule, kvašená okurka, letos první…

06-karbanátek rybí s cibulí a kvašenou okurkou

 

každopádně naloženo – nechám je týden, dva dny v pokojové teplotě a ostatní v lednici…

07-naloženo

 

Na celé to v podstatě malé množství jsem použil sklenici o obsahu litr a půl. Od okurek z Lidlu. To je mimochodem jedna z těch moderně starých věcí které miluju. Ne jen zavařovačka, ale za pár kaček nádoba kvalitní tvarem, materiálem, víčkem které nezklame.

No a včil týden čekání. Ovšem základ už teď pro vás…

 

23.8.2015

Tady i na facebooku jsem si všimnul jakýchsi pochybení v názvosloví. Takže pro upřesnění: to výše popsané je rybí karbanátek. To na obrázku z Kauflandu níže jsou pečenáče. Celé ryby obalené v mouce, usmažené a naložené stejně jako karbanátky. Velmi dobře se to připravuje z malých hejků.

02-pečenáče

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Rybí karbanátky v octovém nálevu
Datum vystavení
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

9 Responses to “Rybí karbanátky v octovém nálevu”

  • Petra C. says:

    Tak tohle vůbec neznám. Zavináče a ostatní ryby na kyselo mám ráda, ale rybí karbanátky naložené v nálevu vidím poprvé.

    • Moje Dobroty says:

      Právě proto, i když je nemám nějak extra v oblibě, reagoval jsem na výzvu a připravil je. Popravdě totiž v posledních nejméně pěti letech neznám osobně nikoho kdo je připravuje.

  • Astheart says:

    To je ono! Děkuji!!! ještě doplním, že mamka do sklenice s karbanátky přilila asi 1 lžíci tuku, ve kterém se smažily. Dost to pomůže chuti.

    N.

  • Hannah12 says:

    Na pečenáče, tedy rybí karbanátky v nálevu je kabrňák moje máma. Nakládá je ve velkém a pak je jí každý den a furt pryč. Já se musím přiznat, že téhle dobrotě moc neholduju, ale občas, když už matce lezou i ušima si pár na chuť dám. 🙂
    Máti do nich přidává rozemleté vločky místo rohlíků a taky trochu výpeku do nálevu, jak je výše zmíněno. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Hotovo a na FB odkaz výše v citaci. Každopádně tuk a bůček nee. Minimální přínos jinak fajnovému vegetariánskému jídlu.
      Jinak u nás jsme pečenáče říkali celé rybce s kůží obalené v kořeněné mouce a usmažené. Následně v tom nálevu.

  • Galina says:

    Dobrý den, zní to báječně a chutná zřejmě ještě lépe,

    když je dnes připravím, mohu je nabídnout zítra návštěvě? To asi ne, že . To ještě nebude ono.

    zdravím a vyzkouším.

    Galina

    • Moje Dobroty says:

      Dobrý den a dík za komentář.

      No, ono to opravdu chce alespoň 48 hodin.
      Myslím ale, že když si dnes pospíšíte a do nálevu přidáte půldecku octa, do zítra máte slušný základ, který bude ale chtít nejméně na hodinu do lednice. Chlazené jsou lepší, než v pokojové teplotě…

      Pavel

  • Martin says:

    Karbanátky z candáta? Děs.

Komentáře