Rybí prsty, nebo kroketky ?
Že prej ryby prsty nemají. Pravda, nikdy jsem rybu s nimi neviděl a kdyby ano, asi bych mazal za Chocholouškem. S chutí bych přibral toho, kdo tento výraz a název produktu tolik oblíbeného českým zákazníkem vymyslel.
Nicméně jde li nám o konzumaci této ryby neryby, proč investovat peníze do produktu za nejméně 40,- Kč/kg, plného chemie slepené škrobem, když vyrobit si jej doma bez jediného gramu mouky je tak snadné. Příkladem budiž toto.
Mají li v supermarketu "akci" na pangase za 80,- Kč/kg, není to žádná výhra, když přihlédneme na (ne)kvalitu tohoto produktu, který se neodvažuji nazvat rybou. Nicméně jde li o "rybí prsty", je pořád lepší volbou, než ta zmrzlá krabička. Z něj připravený výšezmíněný burger je prostě lepší. Já ovšem tentokrát natrefil v Kauflandu na mraženého lososa. Ryba slušně vyčištěná, bez hlavy za 49,90Kg! Popravdě na pánev bych to nehodil. Ovšem burgery, nebo "prsty" jsou z něj dost dobré. A znovu připomínám: žádná chemie, mouka, škrob! Jen čisté produkty a ryba v poněkud horší kvalitě, než čerstvé filé na steak.
Tak to vyzoušejte. Za poměrně malou námahu budete rodinkou odměněni minimálně pochvalným mlaskáním. A co se peněženky týče, bude taky nadšena :-)
Vždyť já z třičtvrtěkilového kusu oddělil 450g čistého masa = 750g hotové směsi (přidal jsem řapík celeru) a ze zbytku si připravil dvě porce chutné rybí polévky. Celkové náklady i s energiemi tak asi 100,- Kč. To stojí za to, nemyslíte?
Mimochodem, vyzkoušejte obměnu
400g rybí maso
200g brambory
1ks vejce
2ks stroužek česneku
1PL mouka hladká
sůl, pepř, majoránka
>> Do mletého rybího masa přidejte nastrouhané brambory a to ostatní. Usmažte jako bramboráčky.
>> Co se týče tvarování burgeru, nebo bramboráčku, používám obyčejnou plechovku od konzervy otevřenou z obou stran. Jsou dnes opravdu slušně zpracované, nereziví a nekompromisně šetří peněženku. Tedy je to levnější, než sada tvořítek z Tescomy za minimálně 100,- Kč. Z té naopak mám tvořítko silikonové. Na "prstíky s dokonalým tvarem" to chce grif…
>> V dlaních si vyrobím kuličku a z ní na desce váleček. Ten pak lopatkou srovnám do délky a lekým pošťuchováním plochou otáčím na desce tam a zpět, až je stejně silná po celé délce. Useknu konce a jdu na další. Trošku peklo je pak obalování v trojobalu. Nadávám jako špaček! Doporučuji max 5cm a obalovat na větší ploše, aby se nechaly jen tak poválet.
>> Ještě mne napadá, že při smažení: neutopte to v oleji, nebo dokonce fritéze. Tohle něžné těstíčko vyžaduje opatrnost a úctu. Je v něm dost vzduchu a v litru oleje se klidně rozpadne a skoro rozpustí. Jen tak do třetinky výšky a lehce obracečkou pootáčet je to správné. Chce to prostor na pánvi, ne vše najednou.
Dohromady tři minutky a… MŇAM.
Na fotce společně se světoznámým salátem Coleslaw, který už tady je.
Všem se moc omlouvám, ale toto už nikdy nepřipravím. Ne postupem výše popsaným. Ale z ryby zakoupené v hypermarketu a tak je tady popsána. V první chvíli, když máte tuto rozmrazenou a uděláte jakýkoliv výrobek, zdá se že to není tak špatné. Po několika hodinách v lednici…
Vaše volba. Já už nikdy!
hmmm, tak už vím, co s lososími chlazenými odřezky, které jsou v pardubickém Globusu za dvacku tácek! Když na ně natrefím, trpělivě škrábu maso na tataráčka, je tam většinou i slušný váleček ze hřbetu, a ještě mi zbyde na výtečný vývar. Chlazenou rybku za pakatel (i když to mají být jen kosti, ale ti, co to filetují se s tím nepářou)příště využiji podle tvého receptu. Jo, a gratuluji k autorství v časopise, určitě si ho koupím. Teď už díky mé novinářské profesi mohu říci: Jen tak dál, pane kolego! 🙂
Tak to je krásná shoda – dodám sem rychlý recept na polévku z právě těch odřezků. Já na ně chodím do Hypernovy, tedy dnes už Albert hypermarketu za 29,- Kg.
Když jsem pracoval v Tesco a lososy čistil, chodila za mnou sestra a doma si to obírala narychlo opečené. No a já dnes zajdu občas k rusům do jejich prodejen a tam mají lososová bříška uzená. Lahůdka. Nádherně to páchne 🙂
Děkuji, ale kolega asi ani nee. Je to jen velká náhoda. A aby z toho nebyla nehoda 🙂
Jo a ještě: jsem nadšem, když vím, že někdo umí koupit kousek ničeho za levňocha a připravit z toho dobrůtku. Kus lososa umí sehnat každý moula.