Rychlá kari polévka ve stylu Thajské Tom Yum
Hned tři důvody jsem měl k přípravě této pikantní zaležitosti z vývaru, curry pasty a kokosového mléka. Tím prvním byl kolega opakovaně Tom Yum (Tom Yam) konzumující v práci. Tím druhým jeho neustálá prohlášení o výborné chuti této polévky a na nakonec můj vlastní pohled na porci kterou si nechal přivézt ze Sushi Time. Polévka s krevetami za 90,- Kč. Krevety se jaksi někde pozapoměly a v misce měl 4 decky velmi pálivé načervenalé tekutiny s několika kousky mořské řasy. Tož tak toto si můžu připravit doma sám a za pár kaček né?
A taky že jo – rychlovka po česku
Vlastně musím přiznat, že od přípravy této polévky mne vždy odrazovaly dvě věci. Nemám rád krevety. Ty ale koneckonců jíst nemusím. Nechtělo se mi ale dávat dohromady tu spoustu exotických surovin o kterých vím, že je asi všecky nevyužiju. A najednou je tady zjištění že parádní základ se nechá připravit z několika málo věcí všude snadno dostupných a hlavně v mé kuchyni vždy připravených k použití.
1l vývar /kuřecí, kachní/
1čl česnekový olej
1čl curry pasta /červená či žlutá/
1PL rybí omáčka
1dl kokosové mléko /nebo 1/2dl smetana 30%/
citronová šťáva
rýžové nudle
1/ Základ – pastu můžeme do vroucího vývaru prostě rozpustit. Když ji ale předem chvíli prohříváme na olivovém oleji, rozvoní se a krásně rozvine chuť. Můžeme přidat stroužek posekaného česneku, nebo zalít vývarem a přidat lžičku česnekového oleje. Necháme 5 minut pomalu bublat.
2/ Polévka – přidáme lžíci nebo dvě rybí omáčky, pepř a chilli podle chuti, já jen tak proforma lžíci dýňového másla. Nakonec decku kokosového mléka, nebo jen půl šlehačka. Samozřejmě 12% klidně taky deci. No a ještě 5 minut. A to je celé.
3/ Servis – nekonečně mnoho možností! Nudle jsou popsány níže. Dále ochutíme citronovou, nebo ještě lépe limetkovou šťávou. Přidáme čerstvou petrželku, koriandr. To minimálně. Já narychlo vydal z mrazáku hrstku zeleniny a zprudka orestoval na oliváči. Nijak etra k tomu nepasovala.
Asijské nudle
Nejčastěji jsou u nás používány ploché rýžové nudle Phó. Téměř stejně tak tenčí a kulaté Bún, které se hodí i do této polévky. Dle mého názoru jí ale nejvíce sluší nudle skleněné. Už ne rýžové nýbrž primárně ze škrobu zelených fazolí. Mají namísto čistě bílé spíše jantarovou poloprůsvitnou barvu a dost neutrální chuť.
Možnosti
Takřka nekonečné. Zmíněné krevetky klidně nahradím v páře či na másle připraveným kouskem ryby. Lososa, tresky…podle chuti a možností. Řasy Nori se jistě hodí, ale kdo to má doma. Klidně kuřecí maso. Uvařené ale vhodné budou i chipsy z příčně krájených prsíček kuřete a kachny s kůží a velmi zprudka připravené. Aby zbytečně nenapily, možno je podávat zvlášť a jen zajídat polévkou. Skvělé budou houby typu jidášovo ucho, ale i žampión. Už bych znovu nepoužil hrubou zeleninu nebo dokonce brambory. Chce to julienne zprudka orestované, křupavé.
Chilli nebo Curry pasta
Ideálně originál na přípravu Tom Yum. Já ale popravdě použil osvědčenou Mae Ploy z čínského obchůdku. Jelikož dost vydrží, mám ji v lednici neustále. Co se množství na porci, respektive hrnec polévky týče, je volba velmi individuální. V Thajské verzi je to opravdu hodně a tomu odpovídá výsledná pálivost. Mně stačila na litr vývaru lžička – kousek velikosti vlašského ořechu. A byl jsem absolutně spokojen. Pro začátek bych doporučil začít stejně. Za prvé můžete ostrost dohnat papričkami nebo chilli omáčkou. Z druhé je to i lepší. Ono totiž velké množství pasty znamená i mnoho droboučkých částeček koření které mi popravdě docela vadí.
Včera večer po příchodu z práce jsem spáchal toto za 15 minut. Nic extra. Přesto jsem ty tři porce, jednu ihned a dvě dnes v práci zlikvidoval opravdu fofrem. Příště snad lepší fotka.
Ideální inspirací budiž vám video a popis od KOKO
Dalšími pak textíky níže
MDMP
PS: má li někdo pocit že takto prasit klasiku Thajské kuchyně a pokrm známý celosvětově je hřích, já mohu namítnout jen jediné – tohle je pořád dost slušné jídlo narozdíl od mimískovitých sraček (vy víte kde) typu nudle z polívky s vajíčkem a kečupem, nebo hnusu který jsme si včera zcela plánovitě dali já a dva kolegové v Aramarku, v budově Telefoniky na Olšanské a téměř beze slov se shodli na hodnocení. Nikdy více!
Zajímá li vás obsah toho menu, zde je:
Polévka: Kulajda – bílé lepidlo s nulovým obsahem kopru, polosyrovými brambory a s chutí pouze octa a cukru.
Teplý pult bratru za 230,- Kč/Kg – brambory naprosto bez chuti a pod zářičem či jak to nazvat dokonale vysušené do gumova (stále ještě jim nedošlo že i pitomé šťouchačky by byly mnohem lepší, co teprve lepenice), teplá zelenina z mrazáku téže kvality a jako vrchol dokonalosti Holandský řízek. O tom jsem předem prohlásil že očekávám karbanátek páč holanďana dnes už nikdo neumí udělat a jako takový jej snesu protože mleté maso mi prostě nevadí. Ó jaký omyl! Šedohnědá tuhá hmota nepřipomínala ani ten karbanátek. Obal který nahradil strouhanku mne opět přesvědčil, že není všem dnům konec a fantazie krutosti pokračuje. Nahrubo rozflákaná drť z pravděpodobně všech druhů pečiva které byly po ruce s kompletním obsahem všeho co do strouhanky nepatří, obzvláště kmínu v neskutečném množství.
Ach jo…
Napadlo mne, stejně jako kolegy, že něco jako ČOI procházejíci po Pražských tržnicích by už opravdu mělo vtrhnout také do tohoto teritoria. A pěkně začít sázet pokuty. Aby toho nebylo málo, ty úchvatné karboše jsem ve stejném pultu na jiné pozici našel i dnes ráno k snídani.
No není to nakonec sranda?
Víte co mne ale opravdu fascinuje? Že jsou lidé kteří tam na tohle denně dobrovolně chodí a snad jim to i chutná. Neuvěřitelné. Sledujte ale dál. Já totiž konečně zašel do Lidlu který mám docela z ruku. To překvapení z nákupu německých potravin mne naprosto vyvedlo z míry.
Aby bylo jasno, já si názory nenechávám pro sebe a jen sem. Tady je kopie mailu pro Aramark:
—— Původní zpráva ——
Od: "Pavel Míček" <kuchar.pablo@seznam.cz>
Komu: "info@aramark.cz" <info@aramark.cz>
Kopie: "Pavel Míček" <kuchar.pablo@seznam.cz>
Odesláno: 5. 11. 2013 21:21:19
Předmět: tak zase jednou…
…a přestože si evidentně děláte z názorů mých i kteréhokoliv nespokojence legraci krásně projevenou nabídkou i cenou.
Dobrý den.
Právě jsem si na web nahodil další výplod své fantazie ukončený názorem pěti lidí na vaše služby. Začtěte se a pochopte konečně že ta konkrétní jídelna je ostudou veřejného, nebo chcete li společného stravování v této zemi. Dnes mi dokonce jeden člověk řekl, že snad ještě neviděl pohromadě takovou sbírku odpornosti co se týče jídla i personálu. Samotného mne přestala zajímat možnost ještě něco směrem k vám navrhovat a připomínkovat. Takže jen zmíněný odkaz pro zamyšlení.
Rychlá kari polévka ve stylu Thajské Tom Yum
Pavel Míček
Ahoj, výraz „fantazie krutosti“ mě dostal, to si musím zapamatovat pro svou profesi…:-) Jinak nezávidím takovou vývařovnu, to fakt ne. Polívku zkusím, v čínské restauraci mě dostalo to kokosové mléko ve vývaru, nikdy jsem to nejedla a nikdy mléko nekoupila. Tak to musím napravit podle tvého receptu. Jo, na tvůj pohled na Lidl jsem zvědavá, já tam ráda chodím. Třeba mléčné výrobky Pilos jsou výtečné. A i další věci. R.
No konečně Tě tady zase vidím. Po volbách už je doufám klidněj.
Co se týče Lidlu, slušně jsem se zamiloval. O tom ale potom.
PILOS to je paradox. Já je mám doma kdykoliv chci a nemusím do Lidlu.
Fakt je ten, že spousta těch věcí se vyrábí u nás a tady v Praze. Konkrétně mléko čepuje právě můj spolubydlící. To si totiž němci zadají pořadavky na kvalitu zpracování a balení a češi jim to z českého mlíka vyrobí. Jednoduché jako facka. A proto taky občas tak machruju tou smetanou. Je určena pouze na německý trh a tady ji nekoupíš. Ovšem stáčí ji Pragolaktos tady v Praze.
Kuk na strejdu… 🙂
Tak odtud vítr vane!!! 🙂 Byla jsem v Praze, ale když jsi byl v práci, ani jsem nepsala. Vyšehradský hřbitov mě hodil do krásné dušičkové nálady… 🙂
Kurňa a já tu smetanu měl vážně sebou…
Doprovodit řečnickou otázku vlastním srovnáním s co nejhorší alternativou je čirej alibismus (čirej jak povedený consommé).
Tahle polífka je opravdu thajská klasika, něco jako naše bramboračka, a jak to dopadne, když jí budeš dělat z žampionové pasty a sušenejch brambor?
Jako polífka z Aramarku (buhví z jaký pasty tam dělali tu popisovanou kulajdu)…
Pokud máš jídlo (obecně jídlo) opravdu rád, zaleť si na týden do thajlandu a u pouličních stanků můžeš celé dny koukat kuchařům na ruce, jak dělaj´ ty dobroty, a ochutnávat. Letenku dneska seženeš už do 14-ti tisíc, a to jídlo, inspirace a pláže se sluničkem fakt stojí za to…
P.S. chybí ti tam citronová tráva…
Hezky napsáno. Slova jako alibismus tady ale vůbec nebudeme rozebírat.
Mně kvalitu výšepopsaného nevymluvíš. V základu je to totiž postup velmi podobný například popisu v primárním odkazu na KOKO. Dík tomu že jsem doma neměl ty hlavní suroviny typu kreveta jsem si dovolil experimentovat a zjistil i přiznal, že tekutá část je fajn, to ostatní ne právě šťastně zvoleno.
Shrnuto: narozdíl od Aramarku a spousty dalších kteří dokáží zprznit i obyčejnou českou zelňačku a dršťkovou, já jsem si připravail velmi přijatelnou alternativu asijské kuchyně. A zkusím to znovu, jinak a lépe.
Ostatně já tady nikomu nevnutil Tom Yum, jen polévku ve stylu. To pouhé spojení vývaru, curry pasty a smetany s rybí omáčkou bylo dost slušné. Ne každý má po ruce citronovou trávu, nevidím ale důvod proč se ochudit o novou, jinou chuť.
Nic proti, jen bych to prostě nenazýval tímto jménem, ani pomocným „ve stylu“…
Tom Yum je čirá, tím vývarem z mořských plodů.
Citronová tráva je k dostání u Vietnamců, sušená možná i v Tesco.
Dovolil jsem si polemický příspěvek, protože :
– v originále jsem tuto polífku měl víckrát, je skvělá;
– citace „8.8.2013 – počitadlo říká že 2767 návštěv týdně. V diskuzích ani slovo krom bezpříkladně věrné Hančí. Takto mne to moc nebaví. Pravda, na FaceBooku jedna odezva za druhou. Jenže…FB Tak se kurňa polepšete…prosím…“ Tak píšu…
– kdyby fšichni jenom pochlebovali, tak by tě to přece taky nebavilo… nebo jo ?
Je pravda že většinou se držím pravidla: kopíruju a nedodržím recept i pravidla = nazvu to podle svého a toto i přiznám. Tentokráte šlo o dvě věci: celkem překvapen jsem zjistil, že lidi čato za plnohodnotnou Tom Yum považují to co je výše popsáno. Nejen proto že si ji právě tak připravují, ale dokonce i platí v restauraci (výše zmíněno Sushi Time). Takže jsem to protentokrát vzal stylem á la…
Fakticky jsou tyto stránky o tom jak jednoduše a chutně. Každopádně se ne vždy hodlám držet absolutní originality.
K polemice:
– jo
– jo
– ne
Příště to bude něco ve stylu pikantní pálivá kari polévka dle vlastní fantazie z převážně asijských surovin 🙂
Já samozřejmě nevylučuju, že to mohlo chutnat báječně, a mohl to být prima „výlet“ na jiný kontinent :-). Nejpodstatnější stejně je, jestli tě to bavilo, nikolif můj názor z virtuality.
V Čechách bych se thajské jídlo bál dát, stejně jako bramboračku mimo Evropu (už si jí představuju třeba v Japonsku : místo hříbků shitake, místo brambor batáty, místo majoránky bazalka, atd.).
Čímž chci jen a pouze naznačit, že některé věci mají problematickou nahraditelnost.
Aktuálně ČT2 !!! Od 20:00 thajská kuchyně, mňamky mňamky
Jojo, s kuchařem kolem světa. Hodlám si projít všechny díly pěkně pohromadě. Anthony Bourdain to není, ale fajn.