Rychlé polévky s rybou
Rád bych tvrdil, že to nejlepší uvařím vždy dík náhodnému nápadu a improvizaci. Není to pravda. Kolikrát je to taková hrůza, že i jedinou porci sníst, se musím přinutit. Tentokrát ale byl ten nápad dobrý, improvizace rozumná a hlavně použitá kombinace, která dala té polévce výslednou chuť, opravdu smysluplná. Takže v hlavní roli makrela, rybí omáčka, řasa wakame. Ta makrela není vyloženě nutná. Jen náhodou se stala ideální. Zkušebně jsem totiž použil z ruské prodejny nakládanou v oleji. Skvělé a příliš drahé. Takže pokus, mražené čtyři kusy pohromadě a ideální do polévky. I když jinak mražené ryby ani omylem. První obrázek je původce, viník toho všeho. Tohle jsem ochutnal od stánkaře na farmářských trzích náměstí Jiřího z Poděbrad. Takto jsem si domů přinesl základ:
Zeleninová polévka s makrelou a wakame
U této polévky navíc snadno zjistíte, že rybí polévka není o vývaru z ryb a tom ostatním. Ale přesně naopak. V podstatě základ na jakoukoli zeleninovou a do toho něco z ryb. Tedy opět: makrela, rybí omáčka, řasa wakame. To je to, co celou polévku dělá rybí.
– 1,5l voda (vývar)
– 2PL smažená cibulka
– 1PL oliváč
– 1PL rybí omáčka
– 1PL rýže
– 1čl paprika sladká
– 1čl papričková pasta
– 100g makrela
– 80g mrkev
– 80g celer
– 40g řapík
– 40g cibule
– 40g fenykl
– 1ks stroužek česneku
– 1ks hrstka wakame
– bylinky
– sůl a pepř
1/ Makrela – já použil marinovanou v oleji z ruské prodejny potravin. Může být i čerstvá, ta se bude vařit déle. Nebo uzená, ta zase jen minutku. Uzená by ovšem měla být opravdu kvalitní. Ne bláto z igelitu, jak je u nás zvykem nakupovat.
2/ Základ – na smaženou cibulku přidáme lžičku mleté papriky a olej. Zalijeme vodou, nebo vývarem a přivedeme k varu. A už jen přidáváme krájené suroviny plus chilli a rybí omáčku. Takže mrkev, celer, česnek. To udělá základní chuť.
3/ Průběh – necháme 5 minut vařit a přidáme rýži. Dalších 5 minut a zbytek zeleniny. Tu křehčí. Takže cibule, řapík, fenykl, máčenou a překrájenou řasu. Taky rybu. Necháme už velmi klidně probublávat 10 minut. Nakonec doladíme bylinkami, solí a pepřem.
4/ Makrela – většinou je ta mražená opravdu levná. Okolo 120,- Kč/kg. Nekuchaná s hlavou. Takže v tom případě začínám vývarem. Z té tročky odpadu po vyfiletování připravím půl litru. A to je na polévku super. Když pak doplním litrem kuřecího, ideál.
5/ Wakame – mořská řasa a rybí omáčka jsou velmi specifické záležitosti. Nejsou vůbec zapotřebí. Chcete li to jemnější. Naopak, když použijete obojí, nebo jedno, připravíte polévku opravdu chuťově výraznou. Je ale zapotřebí vědět co vás čeká. Ne každý to dá…
Povídání
Celé je to jen o sesypávání surovin dohromady. Ale dík kombinaci velmi chutné, rybí, pikantní. Stačí jen malinko obměňovat a připravíte podobně na každý den trochu jinou polévku. A protože jsem se do těchto rybích kombinací v poslední době úplně zbláznil, dělám to tak. Nebo chodím k prodejcům ryb na farmářský trh, kde třikrát v týdnu mají tři různé. Nechutnalo mi jen jednou. Hráli to na mexiko a v polévce hromada kukuřice, koření, cizrny. To už teda nee.
Proč právě tahle makrela? To prostě souvisí jedno s druhým. Tu polévku jsem chtěl připravit a doma nebyl jiný kousek mořské ryby. Ze sladkovodních už mi to vážně nejede. Dá se říci, že s nimi končím. Nechutnají mi. Naopak mořské. Jsou moc chutné a bohužel strašně drahé. Ta makrela doma byla a dík úpravě, kterou neznám odjinud než z těch ruských obchodů, nechutnala mi taky. Páč syrová, v oleji marinovaná. Takže i když dražší než čerstvá, nebo mražená, pro tuto přípravu vlastně ideální. Docela jsem zíral. A i když drahá, lepší než to vyhodit.
Jak zmíněno na začátku, náhoda může být dobrý start i výsledek
A protože já nemám dost, rybu v polévce prostě můžu, tak je to v poslední době o dvakrát týdně přípravě doma, a pozdních snídaních na farmářských trzích u stánku Rybárny Praha na Jiřáku. Tady prostě umí, jak už jsem nejednou na FB zmínil. Popravdě mne už znají a potkali jsme se i na food festivalu Apetit piknik, který se ohromně vydařil.
Další polívky
S fenyklem a makrelou
Do hrnce na lžíci oliváče postupně sesypeme strouhanou mrkev s celerem, krájenou mladou cibulku, bílou papriku, fenykl, česnek, rajčata, hlívu, stonky z petrželky a libečku. Přidáme mletou papriku, lžíci vloček, zastříkneme rybí omáčkou a zalijeme kuřecím vývarem. Provaříme 5 minut a přidáme kousky nějaké ryby. Viz výše. A dalších pět minut. Nakonec vychutíme na poslední minutku česnekem, posekanými bylinkami včetně spetky provensálských a citrónovou šťávou. No a je to…
Lehká letní gulášovka s makrelou
100 gramů cibule nadrobno krájené restujeme do skla na oliváči. Plus mletá paprika, drcený kmín, sekaný česnek. Zalijeme 1,5 litrem rybího, nebo kuřecího vývaru. Přidáme 200 gramů brambor na kostičky a pomalu 10 minut vaříme. Filátka z makrely i s kůží posolíme a necháme odpočívat. Přidáme do vroucí polévky i se slanou šťávou a dalších 10 minut pomalu táhneme. Mladé hlávkové zelí krájené na nudličky povaříme 2 minuty a zchladíme ledovou vodou. Polévku odstavíme, dochutíme chilli omáčkou, pepřem a sekanými bylinkami dle chuti a možností. Případně solí dle potřeby. Přidáme studené zelí. Na talíři pak ještě citrónovou šťávu.
Jak vidno, možnosti jsou nekonečné. Ryby si vyberte podle vlastní chuti. Já se na těchto polévka stal takřky závislý a když nemám alespoň třikrát týdně, jsem nešťastný. Ba co hůř, hledám! A to je průser. Páč hledat jídla z ryb už je problém. Polévky? Zapomeňte. Každý jen tu českou, vánoční, o které vám maximálně řekne, že to nemá rád…
MDMP