Salám v těstíčku s bramborovou kaší a okurkou
Nic se nedivte a připravte si ho. Tato klasika komunistické jídelny a naprosto běžný pokrm z kuchyně mé babičky (vsadil bych krk, že nejen té mojí) je totiž moc chutná. Co na tom, že se nejedná o bůhvíjakou parádičku pro fajnšmekry (i když myslím, že i ti občas neodolají). Taky jednoznačně nevede v dietě a zdravé výživě vůbec. Jenže! Právě ta nezdravost, vysoký obsah tuku a ještě k tomu smažení z ní dělají chuťovku oblíbenou v podstatě každým. Navíc minimální náklady spojené s maximálně snadnou přípravou jsou faktorem, který ovlivní kdekoho.
Já na tuhle dobrůtku už pozapoměl. Ne ovšem kolega Zdenda, který si zapoměl doma oběd, když mazal v neděli ráno do práce. Několikrát se zmínil a já dnes, v úterý neodolal. Bohužel musím poznamenat, že jedna drobnost poněkud kalí jinak průzračnou studánku informací o přípravě. Je to výběr primární suroviny. Tedy salámu. V osmdesátých letech minulého století to bylo snadné. Zcela běžný Český a Moravský salám, nebo Gothaj. Dnes ty první dna neexistují a třetí je často směsí tak odporných surovin, že se člověk zdráhá jejich soupis i jen číst. Takže! Slušný řezník s dobrou nabídkou je jasná výhra.
koupil jsem Davelský česnekový salám – dost připomíná chutí klasický Kabanos a strukturou jemnější Gothaj
Příprava dvou porcí
Salám
100g plátek na porci
Těstíčko
1ks vejce
1/2dl víno bílé, nebo mléko
2PL mouka hladká
sůl a pepř
Kaše
300g brambory
2dl mléko
50g máslo
sůl
Jak na to
>> Necháme uvařit pouze solené brambory.
>> Připravíme si těstíčko. Výborný je v tomto postupu hned dvakrát použitelný tyčový mixér. Do nádobky si nalijeme víno či mléko. Přidáme vajíčko, sůl a pepř. Normálně bych použil i špetku sušeného česneku, ale salám byl dost výrazný. Vsypeme mouku. Nejdříve jednu lžíci a vymixujeme dohladka. Pak dle potřeby i další.
>> Brambory slijeme, necháme odpařit a přidáme máslo. Mléko necháme prohřát k varu (já v mikrovlnce asi minutu naplno). Dobře rozšťoucháme skoro na kaši, vlijeme část mléka a metličkou na mixéru vyšleháme do sametova. Mléko dodáme dle potřeby.
Pozor! Finta – Upečte si nasucho v troubě několik stroužků česneku ve slupce zabalené v alobalu. Ty pak vymáčkněte do brambor a vyšlehejte. Úchvatná chuť. Stejně tak s pečenou dýní Hokkaidó.
>> Salám obalíme v mouce a následně v těstíčku. Do toho si někdy přidám i trochu jemně nastrouhaného sýra. Eidamu, Goudy, Gran Moravia… Usmažíme v oleji ne úplně zrudka aby těsto nezůstalo syrové.
Zbylo vám těstíčko? Šup do nej několik koleček syrové cibule.
podáváme s okurkou – já sezónně, tedy kvašenou
jiná verze – tři plátky přeložené napůl a plněné sýrem
a nebo točeňák s cibulí na špízu a…
Tak co říkáte? Nedáte si? Já byl nadšenej jako malý dítě.
Mimochodem nemyslete si, že toto je kdovíjak moc Český pokrm. Kdekoliv na východě, typicky v Pakistánu či Indii by ten salám do těstíčka šoupli nakrájený nadrobno, přidali curry, posekanou chilli papričku a usmažili hrudky v oleji. Jmenuje se to Pakora. Jistě, ten salám je diskutabilní protože se jedná primárně o vegetariánský pokrm. Tady v Praze ji například Vietnamci dělají pod úplně jiným názvem. S mrkví a krevetami. Je to spíše sladké.
já si Pakoru dával v Anglii přímo u Pakistánců a bylo to docela peklo – děsně pálivé
Naprosto dokonalá je v Pakora těstíčku dýně Hokkaidó! A to i vystydlá. Tak totiž získá dík ostatním ingrediencím a odpočinku velmi výraznou chuť a je opravdu vynikající.
MDMP
Miluju, miluju, miluju! Cokoli smaženého a salám v těstíčku je vůbec mňamka. Díky za připomenutí i já a už vím, co bude o víkendu k obědu 🙂
Tož fajne a pěkne…mám radost 🙂
Studentsky šnicel se temu u nas pravi. 🙂
Přiznám se, že tohle dělám poměrně často. Většinou, když se mi nechce nějak extra vyvařovat. Rychlé, chutné a gagol to fajně zaplní.
Což mi připomnělo, že nemám kuchařský plán na víkend. Inu bude salám v těstíčku s brkaší a rajčatový salát. Jo jo jo. 🙂
Studentský řízek je lidový název asi všude. Salám v těstíčku mi připadá smysluplnější. Říká o co jde a nelže.
Rajčatový salát se sladkokyselým nálevem, pepřem a cibulí? To jsem už moooc dlouho nedělal 😛