Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Salám v těstíčku s bramborovou kaší a okurkou

salám v těstíčku s bramborovou kaší01 Nic se nedivte a připravte si ho. Tato klasika komunistické jídelny a naprosto běžný pokrm z kuchyně mé babičky (vsadil bych krk, že nejen té mojí) je totiž moc chutná. Co na tom, že se nejedná o bůhvíjakou parádičku pro fajnšmekry (i když myslím, že i ti občas neodolají). Taky jednoznačně nevede v dietě a zdravé výživě vůbec. Jenže! Právě ta nezdravost, vysoký obsah tuku a ještě k tomu smažení z ní dělají chuťovku oblíbenou v podstatě každým. Navíc minimální náklady spojené s maximálně snadnou přípravou jsou faktorem, který ovlivní kdekoho.

Já na tuhle dobrůtku už pozapoměl. Ne ovšem kolega Zdenda, který si zapoměl doma oběd, když mazal v neděli ráno do práce. Několikrát se zmínil a já dnes, v úterý neodolal. Bohužel musím poznamenat, že jedna drobnost poněkud kalí jinak průzračnou studánku informací o přípravě. Je to výběr primární suroviny. Tedy salámu. V osmdesátých letech minulého století to bylo snadné. Zcela běžný Český a Moravský salám, nebo Gothaj. Dnes ty první dna neexistují a třetí je často směsí tak odporných surovin, že se člověk zdráhá jejich soupis i jen číst. Takže! Slušný řezník s dobrou nabídkou je jasná výhra.

 

koupil jsem Davelský česnekový salám – dost připomíná chutí klasický Kabanos a strukturou jemnější Gothaj

Davelský česnekový salám01

 

 

Příprava dvou porcí

Salám

100g plátek na porci

 

 

Těstíčko

1ks vejce

1/2dl víno bílé, nebo mléko

2PL mouka hladká

sůl a pepř

 

 

Kaše

300g brambory

2dl mléko

50g máslo

sůl

 

 

 

Jak na to

>> Necháme uvařit pouze solené brambory.

>> Připravíme si těstíčko. Výborný je v tomto postupu hned dvakrát použitelný tyčový mixér. Do nádobky si nalijeme víno či mléko. Přidáme vajíčko, sůl a pepř. Normálně bych použil i špetku sušeného česneku, ale salám byl dost výrazný. Vsypeme mouku. Nejdříve jednu lžíci a vymixujeme dohladka. Pak dle potřeby i další.

>> Brambory slijeme, necháme odpařit a přidáme máslo. Mléko necháme prohřát k varu (já v mikrovlnce asi minutu naplno). Dobře rozšťoucháme skoro na kaši, vlijeme část mléka a metličkou na mixéru vyšleháme do sametova. Mléko dodáme dle potřeby.

 

Pozor! Finta – Upečte si nasucho v troubě několik stroužků česneku ve slupce zabalené v alobalu. Ty pak vymáčkněte do brambor a vyšlehejte. Úchvatná chuť. Stejně tak s pečenou dýní Hokkaidó.

 

>> Salám obalíme v mouce a následně v těstíčku. Do toho si někdy přidám i trochu jemně nastrouhaného sýra. Eidamu, Goudy, Gran Moravia… Usmažíme v oleji ne úplně zrudka aby těsto nezůstalo syrové.

 

Zbylo vám těstíčko? Šup do nej několik koleček syrové cibule.

 

podáváme s okurkou – já sezónně, tedy kvašenou

salám v těstíčku s bramborovou kaší03

 

jiná verze – tři plátky přeložené napůl a plněné sýrem

salám v těstíčku plněný sýrem

 

a nebo točeňák s cibulí na špízu a…

točeňák s cibulí na špízu v těsítčku

 

Tak co říkáte? Nedáte si? Já byl nadšenej jako malý dítě.

 

Mimochodem nemyslete si, že toto je kdovíjak moc Český pokrm. Kdekoliv na východě, typicky v Pakistánu či Indii by ten salám do těstíčka šoupli nakrájený nadrobno, přidali curry, posekanou chilli papričku a usmažili hrudky v oleji. Jmenuje se to Pakora. Jistě, ten salám je diskutabilní protože se jedná primárně o vegetariánský pokrm. Tady v Praze ji například Vietnamci dělají pod úplně jiným názvem. S mrkví a krevetami. Je to spíše sladké.

 

já si Pakoru dával v Anglii přímo u Pakistánců a bylo to docela peklo – děsně pálivé

pakistani broccoli pakora

 

Naprosto dokonalá je v Pakora těstíčku dýně Hokkaidó! A to i vystydlá. Tak totiž získá dík ostatním ingrediencím a odpočinku velmi výraznou chuť a je opravdu vynikající.

 

 

MDMP

Sdílejte...

5 Responses to “Salám v těstíčku s bramborovou kaší a okurkou”

  • Petra C. says:

    Miluju, miluju, miluju! Cokoli smaženého a salám v těstíčku je vůbec mňamka. Díky za připomenutí i já a už vím, co bude o víkendu k obědu 🙂

  • Hannah12 says:

    Studentsky šnicel se temu u nas pravi. 🙂
    Přiznám se, že tohle dělám poměrně často. Většinou, když se mi nechce nějak extra vyvařovat. Rychlé, chutné a gagol to fajně zaplní.
    Což mi připomnělo, že nemám kuchařský plán na víkend. Inu bude salám v těstíčku s brkaší a rajčatový salát. Jo jo jo. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Studentský řízek je lidový název asi všude. Salám v těstíčku mi připadá smysluplnější. Říká o co jde a nelže.
      Rajčatový salát se sladkokyselým nálevem, pepřem a cibulí? To jsem už moooc dlouho nedělal 😛

Leave a Reply for Petra C.