Salát Coleslaw
Trochu retrospektiva. Tento recept jsem měl připravený jako první na své stránky. Shodou okolností jsem se k dokončení dostal až dnes.
Coleslaw se v americkém tisku prvně objevil v roce 1794. Coleslaw je v Americe hned po zeleném salátu zvaném „tossed salad“ nejpopulárnějším salátem. Možná vás bude zajímat, že to ale není salát americký, přestože se to mnoho lidí domnívá.
Coleslaw pochází z Holandska, kde se mu říká koolsla od holandského kool (zelí) a sla „salát“. Jelikož se coleslaw zásadně podává studený, říká se mu někdy „cold slaw“.
Coleslaw jak ho dělám já, dva typy
250g hlávkové zelí B/Č
70g mrkev/celer
50g cibule /jarní, šalotka/
70g řapíkatý celer
1čl hořčice Dijonská
2čl citronová šťáva
2čl jablečný ocet
1PL majonéza
1PL jogurt
špetka cukru
sůl a pepř
>> Připravím si zeleninu. Zelí na nudličky nakrouhám v robotu, nebo na ručním krouhači. Kombinace: pokud je bílé, přidám mrkev, k červenému celer. Ten si nakrájím, stejně jako mrkev na nudličky Julienne. Řapík na šikmé plátky a cibuli na jemno. Vše smíchám.
Chci li zelí velmi křupavé, postupuji takto. Pokud mám chuť na jemnější, nakrouhané lehce prosolím a nechám 20 minut odstát. Vymačkám uvolněnou šťávu.
>> Smíchám ingredieńce na dresink (cukr podle chuti) a do něj přidám zeleninu. Nechám odležet v lednici nejméně dvě hodiny.
1/ Zahlédl jsem někde diskuzi o tom, zda vše smíchat, nebo jen dresinkem polít zeleninu na talíři. Tedy zcela nekompromisně – vše smíchat. Tady platí to samé, jako u salátu Caesar.
2/ Primárně patří do Coleslawu jen majonéza. Já raději odlehčím jogurtem. Dresinku ne mnoho. Je to salát s dresinkem, ne v něm.
Originál KFC? O tomto je na webu tvrzeno, že je to on. A jak známo, KFC je sice hnus pouliční, ovšem Coleslaw mají velmi chutný a lidem nejen českým oblíbený.
Ingredients
1/2 cup mayonnaise
1/3 cup granulated sugar
1/4 cup milk
1/4 cup buttermilk
2 1/2 tablespoons lemon juice
1 1/2 tablespoons white vinegar
1/2 teaspoon salt
1/8 teaspoon pepper
8 cups finely chopped cabbage (about 1 head)
1/4 cup shredded carrot (1 medium carrot)
2 tablespoons minced onion
Instructions
1. Be sure cabbage and carrots are chopped up into very fine pieces (about the size of rice).
2. Combine the mayonnaise, sugar, milk, buttermilk, lemon juice, vinegar, salt, and pepper in a large bowl and beat until smooth.
3. Add the cabbage, carrots, and onion, and mix well.
4. Cover and refrigerate for at least 2 hours before serving.
Serves 10 to 12.
Z internetu
Příprava salátu coleslaw je velice jednoduchá a ve skutečnosti nepotřebujete žádný recept. Tajemství úspěchu při jeho přípravě je v čerstvosti všech surovin, zejména zelí, ale neméně důležité je krájení, lépe řečeno strouhání zelí. Zelí musí být křehké aby dobře chřupalo, a proto musí být před krouháním i po nakrouhání dobře vychlazené. Musí se krouhat velmi tence. Nakrouhané zelí je dobře krátce namočit do ledové vody, čímž je jednak ještě křehčí, ale také se zjemní jeho intenzivní vůně.
Po důkladném ocezení se k zelí přidá trošku krouhaného červeného zelí a strouhané mrkve, jenom tak pro barvu.
Potom se případně přidá ovoce. Původně se používala jen strouhaná jablka, ale dnes to může být drobně krájený ananas, nakrájené pomeranče a případně blanšírované rozinky. Vše se trochu osolí, přidá se mletý bílý pepř, cukr, sekaná zelená petrželka a majonéza. Nakonec se podle chuti přidá ocet. Sekaná zelená petrželka se do salátu přidává jen zřídka, protože po čase hořkne.
Majonézy nesmí být moc, protože je to zelný salát s majonézou, a ne majonéza se zelím.
V Americe se coleslaw přidává k mnoha sendvičům, zejména v restauracích rychlého občerstvení, podobně jako u nás obloha, nicméně McDonalds coleslaw nepoužívá. Oproti tomu Kentucky Fried Chicken se bez něj neobejde. Zajímavé u jejich coleslawu je, že zelí není krouhané, ale mleté na masovém mlýnku na tzv. hrubé šajbě (pozn. řezná deska s otvory) s velkými dírami. Další zajímavostí je, že chuť KFC coleslaw se také trochu mění podle oblastí. Někde je sladší a jinde kyselejší.
Já vím, že si mnozí lidé myslí, že Američané jsou gastronomičtí negramoti, ale mohu vás ubezpečit, že při těch všemožných etnických skupinách a neomezených surovinových možnostech je v USA salátů a všemožných jídel jako nikde na světě.
Nicméně v pohostinství, a zejména ve fast food restauracích, má coleslaw celou řadů předností, a také mi můžete věřit, že všechny restaurační řetězce v Americe vynakládají milionové sumy na průzkum, a pokud by se zjistilo, že coleslaw není v oblibě, tak by ho okamžitě nahradili třeba i šopským salátem.
Inspirace
Coleslaw? Určitě! U nás nejoblíbenější ze všech salátů. Dělám velmi často a velmi ráda a opět jsem se ráda poučila, že lze dělat i z červeného zelí. Rozhodně prubnu.
Kdysi ho prodávali jako přílohu v jedné opavské „picérce“ k pizze na objednávku a byl výborný. Vždycky jsem uvažovala, jak se jim podařilo narubat zelí na tak drobné kousky a…oni ho ti kucíííí šikovný melou na mlýnku. 🙂 Tož teď už vím. 🙂
Tak mletí by mne nenapadlo, ovšem pravda je, že původně nemá být na nudle, ale na kostičky. Často ho proto strouhají jako mrkev nahrubo namísto krouhání. Mně to přijde nevzhledné.
Jinak na „severu“ ho nejčastějš potkáš jako Hanácký. Ten je vlastně stejný.
Coleslaw je u nás jeden z nejoblíbenějších receptů. Skvěle se hodí ke kuřecímu masu. Já mám odzkoušený tento https://erecepty.eu/salat-coleslaw-ii/ recept na výborný salát Coleslaw. Kdykoliv ho dělám, tak vždy skvěle doplní hlavní chod. Naposledy jsem dělala k pečenému kuřeti. Super