Salátek z pečené červené řepy, brambor a mrkve
Jak už jsem naznačil, náhodná inspirace, poněkud vylepšený postup a na světě je vážně skvělý salát vhodný za studena ale i hned po přípravě. Moje vylepšení spočívalo v jednoduchém faktu. Už dávno jsem zjistil, že červená řepa je na saláty daleko vhodnější upečená než vařená. No a proč takto nepřipravit mrkev či brambory? A pro jistotu: jistěže, nic jsem nevynaleznul. prostě mne to napadlo až teď…
Tak tady to máte 🙂
– 150g červená řepa
– 150g brambory
– 150g mrkev
– 2PL jarní cibulka
– 1PL petrželka
– 2PL vývar
– 1-2čl olivový olej
– 1-2čl jablečný ocet
– sůl a pepř
>> Řepu, brambor a mrkev ve slupce omyjeme, potřeme olivovým olejem a posypeme solí. Zabalíme do papilotky z alobalu. Pečeme při 180°C 50 minut a pak necháme 10 minut ve vypnuté troubě “dojít”.
>> Do mísy si připravíme olej s octem, solí a pepřem. Vývar do misky a mikrovlnky. Zvlášť ještě pokrájenou cibulku a petrželku. Pečenou zeleninu vyjmeme z trouby a necháme ještě dalších 10 minut odpočívat. Pak rozbalíme a ihned horkou loupeme. Pokrájíme na kostičky (já tradičně protáhnul strunkou) rovnou do kořeněného octa s olejem a zalijeme právě ohřátým vývarem. Rychle promícháme, přidáme cibulku i petrželku a za několik minut můžeme podávat. Jen co si všechny kousky nasají svůj díl marinády.
Řekl bych že se dá ještě vylepšit. Všechny tekutiny plus lžička dijonské hořčice a jeden natvrdo uvařený žloutek vyšlehat do emulze.
každopádně v tomto provedení opradu skvělý salátek, příloha, dobrůtka
Je asi jasné že takto to nezůstane. Já vyzkouším kombinace a vám přeji dobrou chuť i případné další pokusy. No a hlavně dík za inspiraci Stanislavě na Pažitce.
MDMP