Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Saláty s majonézou – holandský a kuřecí

saláty a pečivo02 Když jsem tady nedávno vzpomenul dokonalý holandský salát z mlíčňáku v Havířově, nemohl jsem odolat a vyzkoušel si přípravu sám. Jak se dalo čekat, té jejich chuti jsem nedosáhl. Dobrý to ale bylo. Zkuste si ho připravit taky. Domácí majonézu si samozřejmě udělejte sami podle osvědčeného receptu. Dochucoval jsem tentokrát pouze dijonkem, vinným octem, solí a pepřem.

 

 

Holandský salát

100g gouda, nebo eidam 45%
100g šunky
100g majonéza
30g sterilovaná kapie na nudličky
3ks vejce uvařená natvrdo
1PL kečup /BBQ omáčka/
citrónová šťáva (vinný ocet)
pepř a sůl

 

 

>> Sýr a šunku nakrájíme na nudličky Julienne, promícháme s majonézou ochucenou citrónovou šťávou, kečupem (já použil svou skvělou BBQ omáčku) ochutíme pepřem a solí. Malinko Dijonské hořčice je věc volby.

>> Lehce vmícháme vajíčka promáčknutá jen jednou napříč strunkou a nudličky kapie.

 

Ozdobíme rajčátky a petrželkou. Žádná cibule, ale pažitka je fajn.

Pozor! Ten sýr opravdu na nudličky, stejně jako šunku. Strouhaný má jinou strukturu a lehce mění i chuť. K tomuto salátu prostě patří krájený. Úplně nejlepší je zakoupit silnější plátky a z těch už to jde snadno a hezky.

majonéza,šunka_postcard

 

holandský salát

 

 

Oprava – lepší verze

100g gouda, nebo eidam 45%
100g šunky
150g majonéza
50g sterilovaná kapie na nudličky
3ks vejce uvařená natvrdo
1PL kečup /BBQ omáčka/
citrónová šťáva (vinný ocet)
pepř, sůl, cukr

 

 

>> Sýr jsem schválně nastrouhal na nejhrubším struhadle. Trochu se ztratil v konzistenci ovšem chuť zvýraznil.

>> Použil jsem šunkový salám. Při slušné kvalitě žádná ztráta.

>> Majonézy o polovinu více. Tím jsem se přiblížil k vytouženému speciálu z “mlíčňálu”. Taky jsem si uvědomil, že její dochucení je stěžejní pro výslednou chuť. Jedna lžíce vinného octa, špetka cukru a lžička hořčice udělaly své.

 

Novější a lepší verze. Jen mne štve, že se mi nedaří nafotit lepší kontrast struktury. Toto 1s, f29, ISO 200, den a žlutá lampa.

Holandský salát č.2_03

 

 

 

Salát s kuřecím masem a dvojím celerem

200g kuřecí prso s kůží
100g celer
50g řapík
50g mrkev
50g gouda, nebo eidam 45%
100g majonéza
1čl hořčice Dijonská
citronová šťáva
worcester
sůl a pepř
špetka cukru

 

 

>> Maso, solené a pepřené zprudka opečeme nejdříve kůží dolů 4 minuty z každé strany. Necháme pomalu chladnout na pokojovou teplotu a pak kůži odstraníme a…no já ji každopádně s obrovskou chutí zblajznu 🙂 Ten jeden malý kousek je taková chuťovka, že se budu těšit na další do příště.

 

Naprosto nejlepší bude jednoznačně Supreme z kukuřičného kuřátka. No ale ne každý jej sežene. Bohužel. Na té kůži ovšem trvám! Dá masu tu ideální chuť.

 

>> Celer a mrkev na nudličky Julienne zalejeme vroucí vodou a necháme tak 5 minut blanšírovat. Zcedíme. Sýr nakrájíme na nudličky, nebo nahrubo ustrouháme.

>> Majonézu ochutíme cukrem, solí, pepřem, citronem, dijonkem a worcesterem. Já si přidám jemné nudličky sterilované feferonky.

>> Vmícháme celer s mrkví, sýr, tenké plátky nejjemnějšího řapíku od středu a maso na nudle. Opravdu nudle. Nechceme tu sračku z pixle, ve které nerozeznáme co je co.

>> Malá změna – namísto řapíku je vhodné jablko na kousky, nebo nudličky pokrájené.

 

 

No a samozřejmě necháme stejně jako každý jiný majonézový salát odležet a vychladit v lednici alespoň jednu, raději ale dvě hodiny. Nerad to připomínám, je však jednoznačný fakt, že takovéto saláty sice potřebují odpočinek v lednici, ovšem ne skladování. Druhý den už pouští vodu a třetí jsou naprosto o ničem. Právě proto už dlouho neuznávám ani bramborový na celý vánoční týden dopředu připravený. O Vídeňském ani nemluvím. Ten je totiž druhý den nejen úplně jiný, ale vlastně nechutný.

Salát s kuřecím masem a dvojím celerem

 

saláty a pečivo01

 

 

V podstatě stejně, bez grilování samozřejmě, připravuji salát z krabích tyček. Já je popravdě nesnáším a spíše jen symbolicky ochutnám. Ovšem lid vezdejší to prostě miluje, tak každému co jeho jest. A nakonec v salátu se jejich příšernost v podstatě ztratí. Beru je jako typický doplněk, který sám o sobě je k ničemu a potřebuje společnost. Sociální případ 🙂

A jedna cestovní verze na šichtu 🙂

holandský salát - cestovní verze

 

Jako dík za pochvalu níže verze s pražskou šunkou a ředkvičkovými klíčky z 24.4.2017. Ta věc nahoře je naprosto dokonalá parmská klobáska, která sem pasuje jak hrnec na prdel. Stejně jako makový rohlíček. Jo, a fotky z přípravy jsou na FB

14

 

MDMP

 

Sdílejte...

7 komentářů to “Saláty s majonézou – holandský a kuřecí”

  • Petra says:

    Jé…. Tak od Vás bych si nechala uvařit 🙂

  • Petra says:

    Neumíte si představit, jak obrovskou jste mi udělal radost. Dodnes vzpomínám na holandský salát z mlíčňáku, snad stokrát už jsem hledala na internetu recept. Originál byl ze dvou druhů sýra a nebyla tam šunka, jen vajíčka a sterilovaná paprika, ale jinak je to ono! Moc děkuju!

    • Moje Dobroty says:

      Dobrý den.

      Za takovou pochvalu nemohu než poděkovat. Další fotkou v článku a odkazem na facebook kde je nový popis. No a co se složení týče? Já tuhletu kombinaci mám nejraději.

Komentáře