Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Seekh Kabab /Pakistan/

Jehněčí kýta & Shan02 Velmi tradiční pokrm východních kuchyní. Kebab (persky a arabsky کباب , známý také jako kabab, kebap, kabob nebo kibob) je označení různých grilovaných nebo na rožni pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.

Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí (telecí) maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech z náboženských důvodů (muslimové – Halal). V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.

"Poslední dobou se stává kebab německým národním jídlem." říká expert na východní kuchyni, Marek Lashkakov.

Z jehněčí kýty zakoupené opět v Galaxy Halal Food, respektive z její části, jsem se pokusil vyrobit tuto specialitu. A protože jsem tamtéž objevil směs koření Seekh Kabab, očekával jsem chuť a kvalitu alespoň podobnou tomu, co jsem si zamiloval v Pakistánském bistru v anglii, kam jsem na Döner Kebab chodil až třikrát týdně. Výsledek byl odlišný, nicméně chuť nejen uspokojivá.

kebab_rol,salát,pita01

 

Z čeho

– 400g jehněčí kýta

– 50g prorostlá slanina

– 30g hovězího loje z polévky /nemusí být/

– 1-2ks stroužek česneku /podle velikosti a kvality/

– 1ks střední cibule

– 1PL koření Shan

– 1PL rajčatové pyré

– 1PL zelený koriandr

– 2PL mléko

– 2PL Ghí /přepuštěné málo/

– 1PL kukuřičná mouka /nebo cizrnová/

 

Jak

Maso překrájené na kostky jsem smíchal s ostatními surovinami a nechal v lednici odležet do druhého dne.

Vše pak pomlel na hrubším průměru otvorů v desce mlýnku (8-10mm) a nechal znovu odležet v lednici.

 

Vyzkoušel jsem pak dvě úpravy

– Směs nabalit ve formě podlouhlých válečků na špejli a ugrilovat. První průser! Na dlouhé špejli, předem namočené, jsem vytvořil šišku 15 cm dlouhou a 3 cm silnou. Položil na hrany pekáčku napodél a zíral. Namočená špejle se prohnula a maso v podstatě leželo na dně.

– Takže znovu. Šišky kolem osmi centimetrů a špejle položit jen na šířku pekáčku. Šup s tím do trouby na 220°C a mazal jsem pro foťák. Postavil ho na stůl, nastavil stativ a otevřel troubu. Další průser! Všecko maso ze špejlí steklo na dno pekáče a pěkně se rozpláclo. No co si budem vykládat. Mohla za to ta spousta tuku. Příšte jinak.

– Takže jsem rychle maso opět vytvaroval a na pekáčku upekl šišky. Vložil do plátu Pita chleba společně s na másle a česneku orestovanými lísty spařeného špenátu.

 

kýta,shan,kebab,špenát,pita_postcard

 

– Na druhý den jsem přichystal roládku z vykostěné kuřecí čtvrtky (stehna), převázal a nechal odležet. Upekl při 180°C. Po lehkém zchlazení pokrájel opět do Pity s ledovým salátem, cibulí, rajčátkem, okurkou a zeleným koriandrem. Přelil dresinkem z jogurtu a ochucené majonézy (Caesar).

– Tady už se průsery nekonaly, neb kuře si vše podrželo pěkně pohromadě.

 

kýta,shan,kebab,salát,pita_postcard

 

Jak už jsem napsal výše, nebylo to ono. Vlastně jsem uvařil něco pro mne nového a každopádně dík jehněčímu moc chutného. Se zásadami Halal sice s vepřovou slaninou neslučitelné, ovšem bříšku mému a opět i Laděnky velmi vyhovující.

Ještě poznámka ke koření od pakistánské firmy Shan – jak výše uvedeno, použil jsem jen polévkovou lžíci směsi na 400g masa. Přestože v návodu je celý obsah (50g) na kilo. Zodpovědně! Pálí to jako čert (No, jak koho. Potfurka Laďka prohlásila, že jsem mohl přidat).

 

Inspirace

Orientální útok: Řecký gyros, turecký kebab či shawarma

Döner Kebab & Gyros

kebab.cz

 

[fb_like]

Sdílejte...

Komentáře