Seekh Kabab /Pakistan/
Velmi tradiční pokrm východních kuchyní. Kebab (persky a arabsky کباب , známý také jako kabab, kebap, kabob nebo kibob) je označení různých grilovaných nebo na rožni pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí (telecí) maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech z náboženských důvodů (muslimové – Halal). V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.
"Poslední dobou se stává kebab německým národním jídlem." říká expert na východní kuchyni, Marek Lashkakov.
Z jehněčí kýty zakoupené opět v Galaxy Halal Food, respektive z její části, jsem se pokusil vyrobit tuto specialitu. A protože jsem tamtéž objevil směs koření Seekh Kabab, očekával jsem chuť a kvalitu alespoň podobnou tomu, co jsem si zamiloval v Pakistánském bistru v anglii, kam jsem na Döner Kebab chodil až třikrát týdně. Výsledek byl odlišný, nicméně chuť nejen uspokojivá.
Z čeho
– 400g jehněčí kýta
– 50g prorostlá slanina
– 30g hovězího loje z polévky /nemusí být/
– 1-2ks stroužek česneku /podle velikosti a kvality/
– 1ks střední cibule
– 1PL koření Shan
– 1PL rajčatové pyré
– 1PL zelený koriandr
– 2PL mléko
– 2PL Ghí /přepuštěné málo/
– 1PL kukuřičná mouka /nebo cizrnová/
Jak
Maso překrájené na kostky jsem smíchal s ostatními surovinami a nechal v lednici odležet do druhého dne.
Vše pak pomlel na hrubším průměru otvorů v desce mlýnku (8-10mm) a nechal znovu odležet v lednici.
Vyzkoušel jsem pak dvě úpravy
– Směs nabalit ve formě podlouhlých válečků na špejli a ugrilovat. První průser! Na dlouhé špejli, předem namočené, jsem vytvořil šišku 15 cm dlouhou a 3 cm silnou. Položil na hrany pekáčku napodél a zíral. Namočená špejle se prohnula a maso v podstatě leželo na dně.
– Takže znovu. Šišky kolem osmi centimetrů a špejle položit jen na šířku pekáčku. Šup s tím do trouby na 220°C a mazal jsem pro foťák. Postavil ho na stůl, nastavil stativ a otevřel troubu. Další průser! Všecko maso ze špejlí steklo na dno pekáče a pěkně se rozpláclo. No co si budem vykládat. Mohla za to ta spousta tuku. Příšte jinak.
– Takže jsem rychle maso opět vytvaroval a na pekáčku upekl šišky. Vložil do plátu Pita chleba společně s na másle a česneku orestovanými lísty spařeného špenátu.
– Na druhý den jsem přichystal roládku z vykostěné kuřecí čtvrtky (stehna), převázal a nechal odležet. Upekl při 180°C. Po lehkém zchlazení pokrájel opět do Pity s ledovým salátem, cibulí, rajčátkem, okurkou a zeleným koriandrem. Přelil dresinkem z jogurtu a ochucené majonézy (Caesar).
– Tady už se průsery nekonaly, neb kuře si vše podrželo pěkně pohromadě.
Jak už jsem napsal výše, nebylo to ono. Vlastně jsem uvařil něco pro mne nového a každopádně dík jehněčímu moc chutného. Se zásadami Halal sice s vepřovou slaninou neslučitelné, ovšem bříšku mému a opět i Laděnky velmi vyhovující.
Ještě poznámka ke koření od pakistánské firmy Shan – jak výše uvedeno, použil jsem jen polévkovou lžíci směsi na 400g masa. Přestože v návodu je celý obsah (50g) na kilo. Zodpovědně! Pálí to jako čert (No, jak koho. Potfurka Laďka prohlásila, že jsem mohl přidat).
Inspirace
Orientální útok: Řecký gyros, turecký kebab či shawarma
[fb_like]