Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Segedín po česku a hlavně v mém stylu

DSC_0019Nemám rád tu podivnou kombinaci masa rozdušeného v zelí a třebas i sebelépe dochucenou. Proto jsem si časem vymyslel a už opravdu mnohokrát vyzkoušel recept vlastní. A že je výsledek opravdu moc chutný, o tom svědčí i návštěva krásné Janičky v mé kuchyni…

Ono to bylo tak: sedíc v malém baru ve městě Havířov a uvažujíc o ošklivostech světa vezdejšího zaregistroval jsem vedle mne přisednuvší dívčinu. Bar byl vysoký, ona maličká. Bylo legrační sledovat jak se snaží zvládnout sklenici piva které si objednala… Dvě hodiny povídání o tom i onom a pozvání na večeři u mne, na jídlo které má prý opravdu moc ráda. Neskromně musím konstatovat že s pokrmem byla spokojena nadmíru.

 

 

Tady tedy recept

 

– 1kg kysané zelí
– 1kg maso
– 1PL sádlo
– 3PL jíška
– 2ks cibule /250g/
– 2ks stroužek česneku
– 2-3 dl smetany
– 2PL mletá paprika
– 1/2čl feferonková pasta
– sůl, kmín, list

 

>> Nejraději ho dělám ze středně prorostlého bůčku, vepřového kolínka, nebo v poslední době krkovice. Vlastně mi bylo odsouhlaseno kolegy a známými že z právě té krkovice je nejlepší.

 

Množství kůže na kolínku je věc volby, já nechám celou. Má něco do sebe.

 

>> Maso nakrájím na kostky asi 3x3cm. Smíchám s cibulí na kostičky, ani ne moc malé.
Na kilo masa cibuli jako pěst. To je asi těch 150 gramů. Přidám dva kousky posekaného česneku, sůl, kmín, pepř a upeču jako výpečky. Tedy pod poklicí při 170C doměkka.

 

Nejlepší je nechat maso se vším všudy 24 hodin odležet v lednici. Ráno jej vyndat, temperovat na pokojovou teplotu a pak teprve šoupnout do trouby.

 

 

Dále zelí

 

>> To propláchnu podle potřeby, překrájím. Na tuku (sádle) orestuji další cibuli na kostičky skoro dohněda.Přidám lžíci cukru a nechám lehce zkaramelizovat. Zaleju trochou vody nebo vývaru a přidám mletou papriku – nešetřit! Přidám zelí a doleju tak, ať je tekutina jen těsně nad povrchem. Sůl a kmín. Dusím pomalu pod poklicí.

 

Teď záleží na jeho kvalitě – horší je za chvilku měkké a to je špatně. Kvalitní je i po půl hodině minimálně jen zpola udušené a ideální je, když nakonec zůstane aspoň trochu křupavé (al dente :)Mimochodem to delší dušení je taky ideální proto, aby pak tolik nenadýmalo.

 

>> Nakonec tedy zahustím jíškou. Výsledkem musí být spíše trochu omáčka, než klasické slezské zelí bez tekutiny. Přidám smetanu, trochu provařím a přimíchám k masu se vší jeho šťávou. Ideální je nechat vše rozležet alespoň hodinu v teplé troubě ať se chutě spojí.

 

Nejlepší je ale až druhý, třetí, čtvrtý… den.

 

vážení já nechci machrovat, ale toto je segedín jako malovaný, jsou lidičkové co si o něj třikrát do roka řeknou páč lepší neznají

DSC_0009

 

 

No a tady verze z 30.10.2013

 

zelíčko je z farmářského obchůdku, jedno z nejlepších kupovaných co znám a to jen za 30,- Kč/Kg

kysané zelí

 

tahle dobrůtka mi vydržela v lednici více než 14 dnů, jen zlepšovala svou náladu a každopádně se nezkazila, to je také příklad slušné kuchyně, čistoty a hygieny

Segedínek 30102013

 

trapně jsem na ten hrnec pozapoměl. A víte co? Když jsem to dnes 20.11.2013 se spolubydlou a kamarádem číšníkem tady u nás v hospodě likvidoval, nestačili jsme se divit jak je to dobrý, odleželý a dokonalý, to zelí ale umí věci

Segedínek 30102013_01

 

 

MDMP

Sdílejte...

One Response to “Segedín po česku a hlavně v mém stylu”

Komentáře