Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce

04-Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčceS řepou karamelizovanou v másle a víně. To je veliká dobrota.

Jsou a nejsou to vlastně kotletky. Seknuté rovnou ze hřbetu s kostí. Takže dvojité. Skoro jako double T-bone. Pro tentokrát prostě selečí hřbítky. To maso bylo tak mladé, že bych kotletky oddělil jen ztěžka a bez kosti by to bylo jako mini panenky. Navíc, v tom náhodně navštíveném řeznictví byli neskutečně ochotní. Paní prodavačka po mém výběru a dotazu bez jakýchkoliv diskuzí utíkala dozadu, do takříkajíc zákulisí za řezníky (jak trefné když jsem tam zašel cestou z divadla), a ti mi ochotně naporcovali vybraný kousek přesně podle přání. Nádhera a já rukama radostně plácati.

 

Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce

Maso

Nechal jsem to 20 dnů ve vakuu s rozpůleným stroužkem česneku a lístkem vavřínu. A nebyl to příliš dobrý nápad. Jestli mi totiž na selečím mase něco vadí, je to charakteristická mléčná vůně i chuť. Začerstva to snáším snadno. Ovšem po těch dvacíti dnech to už vážně byla síla. Takže jsem se nakonec dělil a druhou porcí počastoval spolubydlou. Ten byl na rozdíl ode mne nadšen.

 

Fotorománek

1/ Selečí hřbítky, dva kousky z vakua…

01-selečí t bone

 

2/ Selečí hřbítky, dva kousky v litině, na cibuli, česneku, sádle…

02-selečí v litině

 

3/ Pomalu upečeno. 30 min/200°C, 60 min/140°C, 30min/160°C do barvy…

03-Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce

 

4/ Omáčka je základ z pod masa s celerovým pyré. Přepasírováno a ochuceno pestem z medvědího česneku…

05-Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce

 

Červená řepa jako příloha

>> Je to vlastně úplně čerstvá řepa. Plátky 6 milimetrů. Položíme na zpěněné máslo a z obou stran opečeme. Sůl a pepř, půldecka červeného vína a velmi pomalé dušení pod poklicí, dokud se vzniklá šťáva nezredukuje na hustý sirup. Skvělý doplněk masa.

 

Nepříliš složité a proto krátké, výstižné. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře