Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce
S řepou karamelizovanou v másle a víně. To je veliká dobrota.
Jsou a nejsou to vlastně kotletky. Seknuté rovnou ze hřbetu s kostí. Takže dvojité. Skoro jako double T-bone. Pro tentokrát prostě selečí hřbítky. To maso bylo tak mladé, že bych kotletky oddělil jen ztěžka a bez kosti by to bylo jako mini panenky. Navíc, v tom náhodně navštíveném řeznictví byli neskutečně ochotní. Paní prodavačka po mém výběru a dotazu bez jakýchkoliv diskuzí utíkala dozadu, do takříkajíc zákulisí za řezníky (jak trefné když jsem tam zašel cestou z divadla), a ti mi ochotně naporcovali vybraný kousek přesně podle přání. Nádhera a já rukama radostně plácati.
Selečí hřbítky v cibulovocelerové omáčce
Maso
Nechal jsem to 20 dnů ve vakuu s rozpůleným stroužkem česneku a lístkem vavřínu. A nebyl to příliš dobrý nápad. Jestli mi totiž na selečím mase něco vadí, je to charakteristická mléčná vůně i chuť. Začerstva to snáším snadno. Ovšem po těch dvacíti dnech to už vážně byla síla. Takže jsem se nakonec dělil a druhou porcí počastoval spolubydlou. Ten byl na rozdíl ode mne nadšen.
Fotorománek
1/ Selečí hřbítky, dva kousky z vakua…
2/ Selečí hřbítky, dva kousky v litině, na cibuli, česneku, sádle…
3/ Pomalu upečeno. 30 min/200°C, 60 min/140°C, 30min/160°C do barvy…
4/ Omáčka je základ z pod masa s celerovým pyré. Přepasírováno a ochuceno pestem z medvědího česneku…
Červená řepa jako příloha
>> Je to vlastně úplně čerstvá řepa. Plátky 6 milimetrů. Položíme na zpěněné máslo a z obou stran opečeme. Sůl a pepř, půldecka červeného vína a velmi pomalé dušení pod poklicí, dokud se vzniklá šťáva nezredukuje na hustý sirup. Skvělý doplněk masa.
Nepříliš složité a proto krátké, výstižné. MDMP





