Selské brambory
Ani nevím jestli se to tak opravdu jmenuje. Ale myslím, že je takto prezentují snad na každé akci venku, kde spousta rádoby podnikatelů nabízí kde co k snědku. Vídám to na farmářských trzích, náhodných akcích pod širým nebem, na koupališti u stánku. Myslím, že je dostanete v hypermarketech u teplého pultu (Tesco) a vždy jen žasnu jak rádi za to lidé utrácejí poměrně dost vysoké částky. Přitom příprava stejně jako výdaje jsou u tohoto jídla maličkost. Doslova směšné. I když?
Když je to levné a snadné, dáme si to za velký peníz u ignoranta! Nebo…
Selské brambory
Blíží se podzim, takže vaření z těchto surovin zdá se být ideálním výběrem pro sezónu ubývajících letních zelenin. Máte li k dispozici houby, vřele doporučuji. Zelí je samozřejmě ještě loňské a protože brzy naložíme letošní, bude zapotřebí poslední zbytky spotřebovat. Každopádně a i když “to nebude ono”, klidně použijte v následujícím receptu sterilované v nálevu, nebo čerstvé hlávkové.
Osvědčená příprava podle obrázků. Tentokrát ze stativu, takže stále stejný pohled a slušná kvalita. Nevěřili byste jaká je to pakárna když stativ stojí u sporáku v mini kuchyni a musíte jej neustále obcházet, dávat si pozor abyste o něj nezakopli či jen nezavadili. Páč další fotka už může jít úplně mimo. Ne mísu. Mimo pánev 🙂
1/ Suroviny – uzené maso, vařené či pečené, brambory, cibule, sádlo, cibulka, zelí, česnek…
2/ Nádobí – pánev s poklicí. Litinu ještě nemám, ale tyto hluboké s teflonem mám asi raději. Prozatím…
3/ Sádlo – klasické vepřové, ale klidně i mnohokrát zmiňované kuřecí. Mnohem voňavější a pro tuto přípravu opravdu skvělé…
4/ Sádlo – rozehřejeme. Tady není moc co dopsat, ale přeci jen. Při přípravě asijských pokrmů bych použil výraz “rozpálené do zakouření”. Tady ovšem jen horké…
Do zakouření – správně to je tak: pánev rozpálená do zakouření je v asijské kuchyni wok. Ten, stále lehce mastný opravdu malinko zakouří a v tu chvíi velmi rychle přidáváme tuk a ještě rychleji postupně všechny suroviny. Začátečník tu správnou chvíli snadno prošvihne, ale ještě snadněji se nechá časem i zkušenostmi naučit kdy, co, jak. Jak rychle? Zkoušíme…
5/ Příprava – cibule, šoupneme ji nakrájenou do horkého sádla a restujeme…
6/ Příprava – cibule, restujeme, klidně, pomalu, střední plamen středního hořáku, žádný spěch…
7/ Stále restujeme – není vidět rozdíl? Je tam! Jen si všímejte detajlů. Prostě pomalu. Toto je nejpomalejší a nejotravnější část přípravy. Tedy, ne pro mne. Přípravu základu u každého jídla mám nejraději a je roztomilé jak budí členy domácnosti. Páč ta vůně 🙂
8/ Základ – hotovo. Teď začíná to hlavní vaření. A nuda spíše pro mne. Už netřeba tolik hlídat, protože…
9/ Vaříme – na cibuli vysypeme kousky brambor a chvíli restujeme. Promícháme s cibulí a 3 minutky opékáme. Přidáme zelí lehce překrojené a zaprášíme špetkou soli, kmínu, pepře…
10/ Zalijeme asi dvěma deci vývaru a pod poklicí necháme na nejmírnějším plamínku středního hořáku dusit 10 minut…
11/ Dokončujeme – ochutnáme zda brambory a zelí jsou akorát. Přijatelné vaší chuti a potřebě. Tedy přiměřeně měkké, v tomto případě spíše “tvrdkavé”. Kyselé zelí a zelenina, obzvláště brambory, jak známo reagují specificky a tedy jsou jiné než když vaříme každé zvlášť. Přidáme bílou na nudličky krájenou papriku, uzené maso obrané z pečených či vařených žeber (možnost), mladou cibulku…
12/ Selské brambory á la já – brambory v pořádných kusech a ne rozmlácená “drť”. Zelí stále křupavé stejně jako už jen chvíli prohřívaná paprika a cibulka. Uzené jak lednička dovolí. Ave já 😀
Nu což, receptík hotov. Já spokojen (pochvala už výše vlastní) s výsledkem v bříšku. Pro vás návod snad pochopitelný. S malou změnou v popiskách obrázků. Řekněte si o opravu, úpravu, nápravu. Jsem svolný a povolný. Každopádně takto vařím a popisuji jak se dá. Váš…
MDMP





