Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Selské brambory

15-selské bramboryAni nevím jestli se to tak opravdu jmenuje. Ale myslím, že je takto prezentují snad na každé akci venku, kde spousta rádoby podnikatelů nabízí kde co k snědku. Vídám to na farmářských trzích, náhodných akcích pod širým nebem, na koupališti u stánku. Myslím, že je dostanete v hypermarketech u teplého pultu (Tesco) a vždy jen žasnu jak rádi za to lidé utrácejí poměrně dost vysoké částky. Přitom příprava stejně jako výdaje jsou u tohoto jídla maličkost. Doslova směšné. I když?

 

Když je to levné a snadné, dáme si to za velký peníz u ignoranta! Nebo…

 

Selské brambory

Blíží se podzim, takže vaření z těchto surovin zdá se být ideálním výběrem pro sezónu ubývajících letních zelenin. Máte li k dispozici houby, vřele doporučuji. Zelí je samozřejmě ještě loňské a protože brzy naložíme letošní, bude zapotřebí poslední zbytky spotřebovat. Každopádně a i když “to nebude ono”, klidně použijte v následujícím receptu sterilované v nálevu, nebo čerstvé hlávkové.

 

Osvědčená příprava podle obrázků. Tentokrát ze stativu, takže stále stejný pohled a slušná kvalita. Nevěřili byste jaká je to pakárna když stativ stojí u sporáku v mini kuchyni a musíte jej neustále obcházet, dávat si pozor abyste o něj nezakopli či jen nezavadili. Páč další fotka už může jít úplně mimo. Ne mísu. Mimo pánev 🙂

 

1/ Suroviny – uzené maso, vařené či pečené, brambory, cibule, sádlo, cibulka, zelí, česnek…

01-suroviny

 

2/ Nádobí – pánev s poklicí. Litinu ještě nemám, ale tyto hluboké s teflonem mám asi raději. Prozatím…

02-pánev

 

3/ Sádlo – klasické vepřové, ale klidně i mnohokrát zmiňované kuřecí. Mnohem voňavější a pro tuto přípravu opravdu skvělé…

03-pánev a sádlo

 

4/ Sádlo – rozehřejeme. Tady není moc co dopsat, ale přeci jen. Při přípravě asijských pokrmů bych použil výraz “rozpálené do zakouření”. Tady ovšem jen horké…

04-příprava sádlo

 

Do zakouření – správně to je tak: pánev rozpálená do zakouření je v asijské kuchyni wok. Ten, stále lehce mastný opravdu malinko zakouří a v tu chvíi velmi rychle přidáváme tuk a ještě rychleji postupně všechny suroviny. Začátečník tu správnou chvíli snadno prošvihne, ale ještě snadněji se nechá časem i zkušenostmi naučit kdy, co, jak. Jak rychle? Zkoušíme…

 

5/ Příprava – cibule, šoupneme ji nakrájenou do horkého sádla a restujeme…

05-příprava cibule

 

6/ Příprava – cibule, restujeme, klidně, pomalu, střední plamen středního hořáku, žádný spěch…

06-cibule restujeme

 

7/ Stále restujeme – není vidět rozdíl? Je tam! Jen si všímejte detajlů. Prostě pomalu. Toto je nejpomalejší a nejotravnější část přípravy. Tedy, ne pro mne. Přípravu základu u každého jídla mám nejraději a je roztomilé jak budí členy domácnosti. Páč ta vůně 🙂

07-cibule restujeme

 

8/ Základ – hotovo. Teď začíná to hlavní vaření. A nuda spíše pro mne. Už netřeba tolik hlídat, protože…

08-cibule hotovo

 

9/ Vaříme – na cibuli vysypeme kousky brambor a chvíli restujeme. Promícháme s cibulí a 3 minutky opékáme. Přidáme zelí lehce překrojené a zaprášíme špetkou soli, kmínu, pepře…

09-brambory a zelí

 

10/ Zalijeme asi dvěma deci vývaru a pod poklicí necháme na nejmírnějším plamínku středního hořáku dusit 10 minut…

10-plus vývar

 

11/ Dokončujeme – ochutnáme zda brambory a zelí jsou akorát. Přijatelné vaší chuti a potřebě. Tedy přiměřeně měkké, v tomto případě spíše “tvrdkavé”. Kyselé zelí a zelenina, obzvláště brambory, jak známo reagují specificky a tedy jsou jiné než když vaříme každé zvlášť. Přidáme bílou na nudličky krájenou papriku, uzené maso obrané z pečených či vařených žeber (možnost), mladou cibulku…

11-plus paprika,cibulka,uzené

 

12/ Selské brambory á la já – brambory v pořádných kusech a ne rozmlácená “drť”. Zelí stále křupavé stejně jako už jen chvíli prohřívaná paprika a cibulka. Uzené jak lednička dovolí. Ave já 😀

12-selské brambory

 

Nu což, receptík hotov. Já spokojen (pochvala už výše vlastní) s výsledkem v bříšku. Pro vás návod snad pochopitelný. S malou změnou v popiskách obrázků. Řekněte si o opravu, úpravu, nápravu. Jsem svolný a povolný. Každopádně takto vařím a popisuji jak se dá. Váš…

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
selské brambory
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Komentáře