Short Ribs – pečené hovězí žebro na víně a šalvěji s bramborovou kaší
První kousek prémiového masa z TRMS a zárověň ten nejočekávánější jsem si připravil způsobem, který u běžně kupovaného produktu je prostě nepoužitelný. Upekl jsem jej totiž v troubě naprosto stejně, jako každá hospodyňka kus bůčku. Už jsem si tento postup vyzkoušel, ovšem výsledek byl velmi odlišný. A po prvním soustu musím jednoznačně prohlásit: „tohle je jiné maso“.
Ještě k té ceně. Ano, 734g mně vyšlo na 193,- Kč. No jo, ale za tuhle cenu si v restauraci nedáte ani jednu porci. Tak co by ne?
3 porce
2ks hovězí žebro Short Ribs /700g i s kostí/
1ks morková kost
3ks mrkev /kousky po 70g/
3ks cibule /3×1/2/
3ks stroužky česneku
2dl víno bílé suché
2PL olej olivový
větvička šalvěje
sůl a pepř
>> Vše, jak to leží a běží naskládáme do pekáčku, solíme a pepříme, pokapeme olejem a dáme trouby na 250°C / 20 minut. Ztlumíme na 150°C, přelijeme vínem a necháme pomalu péci. Pravidelně po troškách podléváme horkou vodou. Jen tak do 1/2cm výšky. Pečeme doměka. Mně to trvalo asi 3,5 hodiny. Ovšem zeleninu jsem si odložil bokem už po dvou.
>> Když je maso akorát, přeložíme jej na poklici, přidáme zeleninu a necháme v horké vypnuté troubě odložené – ještě pěkně zčervená. Doděláme šťávu. Já jen přidal lžíci Demi Glace a po zredukování lžíci studeného másla.
Podáváme s bramborovou kaší a kousky zeleniny. Vážení přátelé dobrého, či v tomto případě skvělého masa, toto je jiná dimenze. Takové hovězí jsem v životě nejedl. Vynikající silnou chuť dotvořilo víno a morek, podtrhla pečená zelenina a kaše je už jen třešnička.
Ach. 🙂 Je to nádhera, škoda, že na kopci u lesa neseženu tak krásné hovězí. Což šalvěj, té mám dva keře, červené víno by se u mne taky našlo a demi glace jakbysmet. Prubnu to na jehněčím, toho mám plný mrazák. 🙂 Ale to už bude o něčem jiném.
Díky za krásný recept! R.
To masíčko je opravdu nádhera. První co mne napadlo s tou možností koupě – ono je to natolik bezvodnaté, že si snadno dovedu představit zaslání v balíčku expresní poštou. Bohužel ho to dík váze ještě prodraží.
No a to jehněčí zase závidím já. To kupuji ne levněji než 230,- Kč/Kg v průměru.
Pavle, není problém si to vyměnit. 🙂 Já udělám revizi mrazáku a dám ti vědět, co mohu nabídnout.Napíšu ti mail. Díky za ochotu! R.