Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Short Ribs – pečené hovězí žebro na víně a šalvěji s bramborovou kaší

Short Ribs02 První kousek prémiového masa z TRMS a zárověň ten nejočekávánější jsem si připravil způsobem, který u běžně kupovaného produktu je prostě nepoužitelný. Upekl jsem jej totiž v troubě naprosto stejně, jako každá hospodyňka kus bůčku. Už jsem si tento postup vyzkoušel, ovšem výsledek byl velmi odlišný. A po prvním soustu musím jednoznačně prohlásit: „tohle je jiné maso“.

Ještě k té ceně. Ano, 734g mně vyšlo na 193,- Kč. No jo, ale za tuhle cenu si v restauraci nedáte ani jednu porci. Tak co by ne?

 

 

3 porce

2ks hovězí žebro Short Ribs /700g i s kostí/

1ks morková kost

3ks mrkev /kousky po 70g/

3ks cibule /3×1/2/

3ks stroužky česneku

2dl víno bílé suché

2PL olej olivový

větvička šalvěje

sůl a pepř

 

 

 

>> Vše, jak to leží a běží naskládáme do pekáčku, solíme a pepříme, pokapeme olejem a dáme trouby na 250°C / 20 minut. Ztlumíme na 150°C, přelijeme vínem a necháme pomalu péci. Pravidelně po troškách podléváme horkou vodou. Jen tak do 1/2cm výšky. Pečeme doměka. Mně to trvalo asi 3,5 hodiny. Ovšem zeleninu jsem si odložil bokem už po dvou.

Short Ribs - v pekáči02

 

 

>> Když je maso akorát, přeložíme jej na poklici, přidáme zeleninu a necháme v horké vypnuté troubě odložené – ještě pěkně zčervená. Doděláme šťávu. Já jen přidal lžíci Demi Glace a po zredukování lžíci studeného másla.

Short Ribs - upečené01

 

 

Podáváme s bramborovou kaší a kousky zeleniny. Vážení přátelé dobrého, či v tomto případě skvělého masa, toto je jiná dimenze. Takové hovězí jsem v životě nejedl. Vynikající silnou chuť dotvořilo víno a morek, podtrhla pečená zelenina a kaše je už jen třešnička.

Short Ribs - pečené hovězí žebro na víně a šalvěji s bramborovou kaší03

Sdílejte...

4 komentáře to “Short Ribs – pečené hovězí žebro na víně a šalvěji s bramborovou kaší”

  • Roomanka says:

    Ach. 🙂 Je to nádhera, škoda, že na kopci u lesa neseženu tak krásné hovězí. Což šalvěj, té mám dva keře, červené víno by se u mne taky našlo a demi glace jakbysmet. Prubnu to na jehněčím, toho mám plný mrazák. 🙂 Ale to už bude o něčem jiném.
    Díky za krásný recept! R.

  • Moje Dobroty says:

    To masíčko je opravdu nádhera. První co mne napadlo s tou možností koupě – ono je to natolik bezvodnaté, že si snadno dovedu představit zaslání v balíčku expresní poštou. Bohužel ho to dík váze ještě prodraží.
    No a to jehněčí zase závidím já. To kupuji ne levněji než 230,- Kč/Kg v průměru.

  • Roomanka says:

    Pavle, není problém si to vyměnit. 🙂 Já udělám revizi mrazáku a dám ti vědět, co mohu nabídnout.Napíšu ti mail. Díky za ochotu! R.

Komentáře