Silný tmavý hovězí vývar
Ten je dalším z rodinky parádních vývarů které vám mohou obzvláštnit v tomto případě spíše sváteční tabuli, nebo pomoci připravit dokonalou omáčku k steaku. Až příliš často mne překvapí jak snadno se shodují právě přidávané texty do stránek foodblogerů na webu zdejším. Brr. Až mne zamrazí při představě jakési duchovní přízně. Na to jsem až příliš tlustý kořen vražený do sporáku ukrytého kdesi v hloubce mé duše a fyzicky spojeného s kuchyňkou v bytu silně zapadlém do činžákové džungle této země.
Ale konkrétně opět tento vývar. Já měl nakoupeno někdy začátkem týdne. Plánoval sobotu, ale už ve středu našel, ne náhodně dík odběru tohoto na stránkách Nuselské kuchty. A tu jsem si v poslední době opravdu oblíbil. Proto asi ten odběr novinek že ano 🙂 Vážně ale neopisuju jak ve výsledku uvidíte.
Každopádně tmavý hovězí vývar je nejen lahůdka které absolutně nedokážu odolat a podle toho vypadá každá jeho příprava. Je to dost výrazně o té barvě. Světlý drůbeží, nebo žluťoučký slepičí je krásný a chutný. Ovšem už na pohled, a jíme přeci primárně očima, to je další vyšší levell. No a to co určuje jeho krásnou barvu, dává výsledku i výraznější chuť. Takže opravdu stojí za to si pohrát. Nakonec pro začátek – vypadá to malinko složitější na přípravu. Pravda ale je, že většinu času můžete věnovat čemukoliv jinému. Protože čekání je tady to hlavní. To co výsledku dává kvalitu. A popravdě, já se mezi začátkem a koncem klidně i vyspím. Protože…
Silný tmavý hovězí vývar
Vývary jsou pro mne absolutní základ veškerého vaření. A to nepíši zdaleka poprvé. Hovězí pak je bezvýhradně jejich králem. Protože se nejen hodí na přípravu těch nejtypičtějších českkých klasik jako je svíčková na smetaně, rajská či maso na kmínu, cibuli, česneku, slanině a tak podobně. Hlavně je to polévka. Ta úplně nejvíc nejlepší. Pravda, pokud chci jen tu, použiji raději oháňku. Tentokráte ovšem spíše kombinace surovin a další možnost.
Suroviny
– 1kg žebro, krk, kosti
– 100g cibule
– 50g mrkev
– 50g petržel
– 1ks stroužek česneku
– 1ks patka paprika
– 1ks větvička libeček
– 15ks celý pepř
– 5ks nové koření
– 1/2PL sůl
Postup
Opět ve fotkách. Zdá se že osvědčený postup přípravy který dík jen několika slovům a obrázku pomůže lépe, než spousta slov a soustředění se na jejich význam. Takže…
Fotopostup
1/ spousta surovim může být na dobrý vývar více či méně důležitých, maso a kosti jsou základ, napravo vzadu kosti masité a jedna neviditelná, řídká, tedy čistý kus z plece, a kousek masa z krku…
2/ opékáme – nejdříve maso a kosti, dost silně na pánvi s olejem, stačí malá vrstvička…
3/ opékáme – opravdu důrazně a klidně i do hloubky masa, respektive struktury, prostě dost hodně…
4/ protože – silné propečení a barva povrchu společně s výpečky nechá nakonec vyniknout chuti vývaru a jeho barvě, takže postupně kousek po kousku…
5/ opékáme – to vše platí i pro zeleninu, primárně necháme zezlátnot cibuli na řezu, ta pak dá vývaru nejen barvu, ale hlavně skvěle nasládlou chuť…
6/ opékáme – samozřejmě i maso které nakonec použijeme pokrájené do polévky, nebo jako fáš na knedlíčky čí náplň nudlí jako Kuchta (a to se mi moc líbilo)…
7/ příprava – do hrnce se studenou vodou postaveného na střední hořák postupně přidáváme všechnu zeleninu a bylinky, přivedeme k varu a přitom…
8/ …přidáváme opečené kousky kostí, masa, a na pánev s výpekem nakonec nalijeme decku červeného vína, tady opravdu doporučuji suchá moravská moudra (francii příliš nerozumím), přeberte si to jak chcete, ale slunná italská a španělská vína s “ovocitou svěžestí” podle mne ublíží…
9/ příprava – výpek z pánve zalitý vínem a po zpěnění vodou nalijeme do hrnce, to vše pomalu na středním plameni přivedeme k varu…
10/ po dvaceti minutách varu přidáme ten hlavní kus, maso které bude později použitelné jako vložka, nebo zpracovatelné do knedlíčků, náplní, atd…
11/ výsledek pro začátek – silný tmavý vývar, pro mne jednoznačně jednoduše, domácí nudle, spousta pažity a stejně tak mletého pepře…
Chybí vám cedník? Plátýnko? Bílek na vyčištění? Já nepotřebuji. Je to na vaření a pokud bude potřeba udělám jednoduše toto: vše co zbylo jsem nalil, stejně jako vždy do sklenic a odložil do lednice. Zítra nebo kdykoliv mi stačí odstranit “špunt” z tuku a vylít opatrně bez na dně usazených sraženin…
4.8.2015
A jak v poslední větě poznamenáno, tak i uděláno. Fajnový vývar bez zakalení je tady a skvělý. Mňam!
nudle a maso z lednice, malé kousky rovnou krájím a v krabičce zalité vývarem odkládám do lednice, ty větší zabalené do fólie stejně tak, těsně po namočení ve vývaru…
zalito a připraveno pro vás, tedy na fotku…
a aby to nevypadalo že jen stylizuji, takto si ji nesu na stůl, k počítači, abych sem přidal ty fotky, tak nějak by asi mohla fajnová hovězí polívka vypadat, co myslíte…
Hovězí vývar. Záchranář a požitek Základ a kuchařina. Hra a výsledek. To vše a mnohem více je pro mne… MDPM
Vsetko ako ma byt na spravny hovadzi vyvar, len to vino… to som este do vyvaru zatial nedal, skusim a uvidime. A este mi tam chyba spikova kost, to ja musim v hovadzom mat = na chleba, ako odmenu za snahu. 🙂
Normálně bych souhlasil. Ovšem toto už měl být více fond než jen vývar. A do něj patří nejen víno, ale také rajčatové pyré. To já nemusím, takže raději patku z papriky. No a morková kost? Proč ne, já ji jen neměl. Každopádně odměňovací morek na chleba je luxus.