Silvestrovské kolínko a novoroční zelňačka
Na nový rok při přípravě oběda, to venku vypadalo asi takto. A kdo koukne pozorně, najde ptáčka schovaného v křoví. Stejně jako štědrovaření, ani tentokrát jsem nikterak nepřeháněl. Silvestr je pro mne pouze poslední den v roce a pokud neusnu už před půlnocí, prožiju tuto v lehce sentimentální náladě hlídajíc, zda mi na balkónu neskončí některá ze světlic, jimiž si lidé v širém okolí prosvětlují vstup do roku nového.
Kolínko tentokrát bylo tak nějak z nutnosti. Plánovaně jsem je připravil do vákua už 14.12! Solené, s česnekem a nic víc. Po čtyřech dnech šoupnul společně s balíčkem hovězího hrudí do trouby na průměrných 80°C / 8 hodin. No a pak nechal opět odpočívat a čekat v lednici. Až do Silvestra. Jelikož vákuum drželo a sáček zůstal pěkně pevný, trpělivě jsem čekal celých 12 dnů a teprve poté kolínko rozbalil. No paráda.
Silvestrovské kolínko
To není pro mne cosi zásadního a ani obvyklého. Opravdu jen shoda okolností a náhodné zjištění od lidiček na webu. Pečené marinované koleno je totiž poměrně obvyklé u kdekoho. Kromě mne. Každopádně bylo původně součástí dalších pokusí se Sous Vide.
1/ Kolínko vybalené z vákua. Spousta ztuhlé šťávy a ideální konzistence. A já jsem blbec…
2/ Naříznul jsem kůži do mřížky tak hluboko, že po zhřátí v troubě prostě sklouzla dolů. Blbec…
3/ Na výsledku to ovšem nic nezměnilo. Fajnová pečeně, lepenice a okurčička k obědu…
A na večer chlebíčky
Tradice. Nikdy nesmí pro tento večer scházet. A protože jsem dopoledne strávil procházkou po Náplavce s lehkým nákupem na tamnějším farmářském trhu, nechal jsem se na večer inspirovat. Bagety, ústřice, sekty. Bylo jasno.
4/ Inspirace francií. To mne napadlo už na trhu. Takže jsem doma našel poslední loňské kachní rillettes a jím začal…
5/ Chlebíčky tedy zleva s rillettes, čerstvým sýrem s provensálskými bylinkami, francouským hovězím salámem, máslem a Roquefortem…
Novoroční zelňačka
Tady už vůbec není moc co popisovat. Jako téměř vždy, i letos jsem zapoměl na čočku a jak bylo zvykem doma u rodičů, na nový rok si uvařil právě toto. Z domácího, vlastnoručně připraveného zelí pak chutnala obzvláště skvěle. I při celé své trapně snadné přípravě. Což je ale nakonec vlastně výhoda.
6/ Jednoduše opět zleva – vývar, zelí, smažená cibule, mletá paprika. Provařit a do toho jíška, na slanině opečená papriková klobása, zvlášť uvařené brambory…
A vítejte v novém roce. Omlouvám se, že toto přidávám až nyní. Docela vytížený týden hned od 1.1.2017 a potíže s oběma počítači doma nedovolily stíhat. Věřili by jste tomu? Jeden mne začal vytáčet chybou kterou vykazuje i po mnoha diagnostikách, reinstalacích a návratu do továrního nastavení. No a druhý jsem při srovnávacím testování omylem přeinstaloval dík blbě spuštěnému instalačnímu souboru. A k tomu ještě něco navíc. Osobního. Takže ne sem…
Prostě toho mám dost. Ale snad už… MDMP…