Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Sirupy – smrkový, lipový, bezový

smrkové výhonky01V rámci lenosti a takříkajíc odporu k jakémukoli náročnějšímu vaření, se v poslední době vůbec nesnažím ani jen přemýšlet o tom, co bych přidal sem. Tyhle sirupy ale mají dávno nárok. Taky se mi do nic nechtělo. Ale není to náročné a protože funguju jaksi nárazově, nebylo ani těžké dokopat se k té malé sklizni květů. Prostě jsem jen cestou odněkud domů zastavil u stromu či keře a narval potřebné množství do tašky k ostatním věcem. Konkrétně lípu jsem ještě nezkoušel a smrk dokonce slíbil kolegyni.

No a pak jsem hledal recept. Jak že jsem to loni a předloni vlastně dělal? No a tady jaksi kámen úrazu. Já to tehdy nesepsal. Jen na facebook jsem přidával rychlý návod. Historicky jsem sice měl tady kompletaci z bezu, ale nelíbí se mi ten postup. Nebo spíše tak nějak složitý popis. Takže nově. Jednoduše. Pro každého. Minimalisticky.

 

Sirup ze smrkových výhonků, lipových či bezových květů

 

smrkové výhonky02

 

Obecně

Bezový sirup moc nemusím. Popravdě mi to příliš nechutná. Ale není od věci alespoň trochu mít k dispozici. Tu snesu a než mi začne vadit, dojde. To smrkový, ten je jiná liga. Je strašně dobrý a zvláštní. Lipový pak, to byla čirá zvědavost. Babička neustále v létě měla k dispozici čaj ze sušených květů. Sirup ale, ten jsem poprvé ochutnal loni. Koupený na farmářských trzích. A to je vážení jeden z hlavních důvodů. Není totiž problém to koupit kvalitní. Ovšem ta cena! Mně teda nevyhovuje.

 

lipový květ

 

Z čeho

Začneme smrkem. Ty výhonky jsou první co roste. A nejlepší jsou nejmenší. Ale zase to nepřehánějte. Počkejte si, až budou mít tři a více centimetrů. Lipový květ je letos, stejně jako všechny ostatní květy, velmi brzy k dispozici. A trhá se nejblbějc. Spousta listí. No a bez je naopak parádička. Odlomíte obrovité květy a doma odstřihnete konce. Litr a půl? Já to mám tak: do třílitrové nádoby to přidávám, až je plná. Lehce zmáčknu a doplním. Když to pak doma opláchnete, okapete a zmáčknete, je toho litr a půl.

 

Suroviny

Tohle je ta nejsnadnější příprava i sestava. Můžete experimentovat jak chcete, nic lepšího nevymyslíte. Vše ostatní včetně koření, jako například skořice, nebo hřebíček je zbytečné a navíc. Ale to je na vás. klidně zkoušejte:

– 1,5l voda
– 1,5l výhonky, květy
– 150g cukr
– šťáva z limetky

 

Jak

Vše je potřeba lehce vykoupat ve studené vodě. Okapat a pak zalít opět chladnou vodou. Tu si nechávám převařenou v konvici od večera. Zakryjeme poklicí a necháme 24 hodin vyluhovat. Nepleťte si to s macerací. Ta probíhá v alkoholu. No a dále už souhrnně v bodech:

– 24 hodin máčení – pod poklicí v pokojové teplotě
– 60 minut prohřívání při 65°C – tady není od věci teploměr a dokonalý je indukční sporák
– plus cukr a 30 minut při 65°C – na chvíli zvýšíme a opět jen na nejnižší držíme teplotu
– šťáva z limety a přepasírovat – tedy spíše jen vycedíme skrz cedník
– redukce při 75°C na výsledný jeden litr – prostě pomalu a čekáme až je toho litr
– přecedit přes utěrku, rychle na 90°C a odstavit – jen přivedeme skoro k varu a dost
– při 70°C plnit do sklenic – necháme klesnout teplotu na 70-80°C a plníme

 

Rady

Na plynu je to klasika. Stejně tak na sklokeramice, ale tu bych já tedy nemusel. Indukce je úžasná. Ne příliš rychle přivedeme k požadované teplotě. Ztlumíme na udržovací jedničku a doregulujeme průběžně poklicí. Čím více je to zakryté, tím lépe si drží teplotu. Já většinou musím dost odkrýt. A ještě k cukru. To množství je akorát. Ale většinou malá úprava u mne. 140 gramů a lžička medu. Nebyl by od věci také karamel z cukru. Nakonec jedna důležitá věc! Ten sirup není příliš sirupovitý. Normálně to teče. No a co! Hlavně to chutná. Zahušťovat jen kvůli viskozitě je blbost a přežitek.

 

Co s tím

U mne jasno. Jemnější čaje ochucené sirupy jsou výborné. Ale nejraději mám kombinaci smrkového sirupu, mátových lístků a sifonu. To je opravdu skvělý osvěžující nápoj. Pakliže si připravuji okurkovou limonádu, do sklenice s nápojem trochu sirupu přidávám také. A opět nejlepší je smrk. Ono popravdě není od věci, ochutit tím salát namísto cukrem.

 

Zajímavost

Už jsem kdysi zmínil jiný styl přípravy sirupu. Jde o to, že bio citrony krájené na plátky prokládáme, prosypáváme cukrem. Ony pak pustí šťávu a vznikne jaksi samovolně sirup. Je to ale příliš veliká spotřeba cukru. Každopádně, toto lze i ze smrkových výhonků, nebo bezových květů. Zajímavá je pak ceny, když to seženete ke koupi. Ten smrkový vyjde na asi 120 korun za 250 mililitrů. Pakliže máte zájem o kupované sirupy, mohu vřele doporučit Via Delicia.

 

smrkový sirup

 

MDPM

 

Sdílejte...

Komentáře