Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Skutečně zdravá škola? Skutečně silné téma!

0923.9.2016 se konal scuk s pažitkou. To už jsem tady psal. Jednou ze součástí programu bylo představení projektu Skutečně zdravá škola. Je dost možné že znáte podobnou aktivitu Jamieho Olivera a pořad Jamieho revoluce ve stravování (u nás TV Mňam). Musím přiznat že jsem dost skeptický k tomu člověku jako kuchaři. Ovšem projekt beru jako skvělý, potřebný a namáhavý. Už jste viděli některý z dílů v USA? Opět přiznávám, já ani jeden celý. Protože to co předvádí americká školská byrokracie mne přivádí k šílenství. Tupost a naprosté nepochopení. Ba co víc, zaostalost! Tam je prostě fast food a podnikatelská lobby na takové úrovni, že ten chudák skoro nemá šanci.

  

Skutečně zdravá škola

Opravdu důrazně doporučuji, projděte a pročtěte si ty stránky z odkazu na začátku. Jde o něco zajímavého, důležitého a mně opravdu blízkého. Sám jsem ve školní jídelně vařil. Vy (alespoň někteří) přece víte jak se čas od času naštvu a prezentuji tady své postřehy z jídelen typu Eurest, nebo Aramark. Máte li pocit že to nesouvisí se školními jídelnami, pak vás musím upozornit. Souvisí! A více než myslíte.

 

Jak se stravujeme

Paní Ing. Karolina Kallmünzerová mimo jiné poznamenala na scuku: je zapotřebí zajímat se o to co děti ve školách jedí. Je zapotřebí vzdělávat je, personál jídelen i rodiče. A mne v tu chvíli primárně napadlo jediné. Jak mohou rodiče vzdělávat v té věci děti, když sami neznají, nevědí co a jak. A jsme opět u Eurestu či Aramarku. I když v poslední době sleduju lehké zlepšení, je stále nabídka v těch jídelnách doslova tragická. Polévky a omáčky s tunami mouky, polotovary používané k přípravě, vývary z prášku, neskutečná množství soli, nejlevnější těstoviny a rýže, bramborové knedlíky instatní, zelenina uvařená do mrtva…

Když něco takového konzumují dospělí a ještě si to často, světe div se, pochvalují, jak od nich můžeme očekávat dobrý příklad dětem. Takže? Já děti nemám. Myslíte že tedy do toho nemám co kecat? Ale mám vážení. Mám a budu. Protože vídám a vnímám jejich rodiče. Paní Karolina mi dala mimo jiné jedno doporučení na jídlo, které může s přehledem představovat etalon kvalitní stravy v poctivém českém provedení. Koprovou polévku. A tu vám dnes, pro začátek hodlám představit.

 

Zeleninová koprovka s jáhlami podle Hanky Zemanové

Když jsem hledal návod na její přípravu, překvapeně jsem narazil na oblíbený pořad z televize. Herbář. Kateřina Winterová a Linda Rybová v něm naprosto neodolatelným způsobem a s jim vlastním půvabem prezentují moderní a zdravé stravování. Spojené s přírodou, kořeněné tradičními bylinkami a hlazené láskou k poctivému jídlu. Recept jsem tentokrát vůbec neupravil. Nakonec ale poznamenám několik možností.

 

Obrázky z domácí přípravy

1/ Nevidíte rozpis surovin a postup? Správně. Je to tak snadné a podrobně popsané na webu herbáře, že jsem prostě jen uvařil a nafotil…

kopr_postcard_01

 

2/ Prostě jen restovat, zalít, vařit, mixovat. Nakonec jsem přidal kousek studeného másla a decku smetany…

kopr_postcard_02

 

3/ Tady ale fintička. Po nalití do cedníku namísto jen tak míchání opět použijeme tyčový mixér. Toto používám i při přípravě svíčkové…

kopr_postcard_03

 

4/ Hotovo. Jemná a skvělá polévka. Hustá jako omáčka. Takže trocha vývaru navíc u mne do druhé porce jasná volba. No a kamarád Pavel byl také velmi spokojen…

16

 

Nápady a žádný cukr

1/ Jak vidíte ve videu, lze si připravit polévku vychucenou jinak. V případě Lindy s křenem. Já bych to viděl klidně na hořčici, nebo například bílé víno. Zmíněný Ume ocet? Dal jsem 1,5 polévkové lžíce.

2/ Ale to už jsme u omáčky. Ten základní recept je ve výsledku tak hustá polévka, že ji klidně můžete použít jako omáčku. Já ale jen ještě zahustil studeným máslem a zjemnil deckou smetany 33%.

3/ Polévka – primárně je pouze z vody a základu. Mohu vás ujistit, že vývar ji povýší o třídu výše. Pro kontrast i chuť namísto kopru doplňte restovanou hrubě strouhanou karotkou. Nebo kousky pečené dýně. Hříbky…

4/ Omáčka – tady už trochu ujedu. S bramborem a hovězím masem? Paráda jako hořčicová či křenová. To maso opět můžeme povýšit. Přípravou sous vide. No a o karlovarském knedlíku jako příloze netřeba pochybovat.

 

Celé téma zdravého školního stravování považuji za opravdu velmi důležité. Proto se vám, čtenářům i paní Kallmünzerové omlouvám. Za to že opět, jak někteří z vás občas poznamenají, vyjadřuji se jak mi zobák narostl. Za to že píši příliš zkratkovitě. Ale je to poprvé a možná budu pokračovat šířeji.

 

Nečekejte prosím zradu, věřte, ochutnejte. Protože toto je opravdu paráda. MDMP

 

Summary
Event
Skutečně zdravá škola
Location
Česká Republika,ČR-CZ
Sdílejte...

One Response to “Skutečně zdravá škola? Skutečně silné téma!”

Komentáře