Holka_s_mrkvi_lopatkouJak už jsem nedávno naznačil, k programu Skutečně zdravá škola jsem se nachomýtnul úplně náhodou. Předtím jsem znal verzi Jamieho Olivera v UK a USA. O této české aktivitě jen občas zaslechnul nějakou tu informaci v televizních zprávách. Na setkání foodblogerů Scuk s pažitkou v Praze 23.9.2016 jsem potkal Karolinu Kallmünzerovou, manažerku projektu. Vlastně jsem si jen přisedl ke stejnému stolu a při večeři krom ostatního vysypal informaci. Že mimo jiné jsem vařil i ve školní jídelně. A bylo to. Povídání, její představení aktivit všem ostatním účastníkům, v první řadě maminkám kterými všechny zůčastněné jsou a Karolinin návrh. Abych s nimi zkusil spolupracovat. A tak tedy pro začátek tady jim určený prostor. Předem se omlouvám. Tak jako o postupu přípravy jídla o tomto psát neumím. Tak posuďte sami zda to stojí zato a chcete li v budoucnu číst má rádoby moudra…

 

 

Skutečně zdravá škola

Chceme zdravější děti

Chceme, aby naše děti jedly jídlo, které je zdravé a které jim chutná, a aby věděly, odkud jídlo pochází a jak vzniká.

Naše vize

Skutečně zdravé školy nabízejí dětem jídlo, které je chutné a zdravé. Pomáhají dětem také získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Umožňují svým žákům porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a důležité informace, díky kterým si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny.

Program Skutečně zdravá škola

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého školního stravování. Snaží se, aby si děti jídla vážily, dokázaly si jej vychutnat a věděly, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Skutečně zdravá škola pomáhá dětem v rozvoji dovedností a návyků, které budou potřebovat ke zdravému a úspěšnému životu.

Co Skutečně zdravé školy dělají

– nakupují do školní jídelny čerstvé sezonní suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků
– organizují výlety na místní farmy
– začleňují téma stravování a jídla do vzdělávacího programu
– pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity
– nabízejí kurzy vaření pro žáky i rodiče
– pěstují na školní zahradě vlastní ovo.. ce a zeleninu
– zajistí, že oběd je ve školní jídelně radostnou společenskou událostí v příjemné a klidné atmosféře.
– žákům poskytují plnou důvěru v účasti na celém procesu.
– Chceme, aby děti získaly dovednosti lídrů a naučily se poukázat na věci, které by se měly změnit.

Naše inspirace

Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii (Food For Life Partnership – FFLP), do něhož se od roku 2005 zapojilo více než 5 000 škol. Více si o jeho úspěších přečtěte zde.

Tolik tedy pro začátek…

 

Novinky

 

V Sobotu 12.11.2016 proběhla v Praze konference Skutečně zdravá škola a já byl pozván. Takže první seznámení s programem, a musím přiznat že opravdu inspirativní setkání se zúčastněnými. Ze všech doslova sálalo nadšení z práce kterou pro školy a děti dělají a některé výsledky slušně nakoply i mne. Vlastně jsem končil s jedinou myšlenkou a pronesenou větou. Do takové školy a dětství bych se chtěl vrátit. A vlastně ještě jeden výstup jsem si odnesl. To je primárně pro pražáky. Jedna ze školek je přímo v areálu Toulcova dvora. A to je opravdu parádní místo, které konečně musím navštívit. Už jen proto, že je vlastně jen půl hodiny procházkou od mého bydliště v krásném okolí potoka Botiče. Tu paní která školku zastupovala jsem po jejím proslovu sám oslovil a byl pozván na koukandu…

 

V neděli 29. ledna se konalo setkání lektorů Skutečně zdravé školy. Místem setkání byly Pardubice, kde jsme se již podruhé sešli v prostorách ZŠ Waldorfské. Taky jsem tam byl a musím potvrdit to, co si v článku přečtete o paní Černé, vedoucí školní jídelny v ZŠ Dobřany. Neuvěřitelná, stejně jako koncept který vybudovala. Řeknu to jednoduše. Ta by měla být ministrem přes stravování v této zemi…

 

>> Krambl jako první fajnová svačinka

Jediná lžička ochutnávky od kolegyně Darinky a bylo jasno. Rovnou jsem mazal do obchodu pro některou z častých akcí.nákup a ještě týž den doma pokračoval s přípravou. A to jsem původně šel jen na otočku do práce. Pro úrodu okurek ze zahrady na jižní Moravě.

Tedy ochutnáno, jako úvodní text (první odstavec) sepsáno v sobotu 6.8. Také nakoupeno, připraveno, opět ochutnáno, druhý den rozneseno po okolí aby i jiní věděli. Pak, v pondělí 8.8. přineseno do práce kolegyni Katce, ve středu prodebatováno s původcem toho všeho, Darinkou…

Chcete víc..!!..

 

>> Seminář Skutečně zdravá svačinka pro mého školáka v Základní škole M. Alše v Praze

13. listopadu proběhl na půdě Základní školy M. Alše v Praze – Suchdole, seminář Zdravá svačinka pro mého školáka, vedený lektorkami Skutečně zdravé školy. Za mne?

Byl jsem tam a překvapen. Já tak nějak hloupě očekával amatérské přesvědčování maminek o nutnosti naučit stravovat děti zdravě. Tady jsem pochopil. Dámy které toto vedou, regionální koordinátorky jsou nejen skutečně vzdělané a přesvědčené o tom co dělají. Ony jsou také vědoucí. Andrea Hrušková a Radka Hazuchová mají vědomosti, o kterých jsem já ještě ani neslyšel. Jdou do toho každá po svém a dohromady mne velmi snadno přesvědčily o potřebě věci měnit, stejně jako o faktu, že pokud to nebodou ony a další jejich spolupracovníci, zůstaneme stále daleko před i jen startem k lepší budoucnosti ve stravování nejen dětí. Nás všech.

Chcete víc..!!..

 

>> Poznámky

Tolik tedy pro začátek. Musím přiznat, že stejně jako se necítím být tím vyvoleným a tedy podle Karoliny ideálním lektorem, nejsem tak pravověrným správně se stravujícím tvorem. Mám li to vzít opravdu po jednotlivých bodech, pak asi takto:

1/ Možná by i byla výmluvnost, ale ne až tolik vědomostí. Můj přístup k vaření a stravování vychází z takřka rozumně vyvážené kombinace všeho co mi chutná. Ovšem příliš velké množství masa moc neodpovídá ideálnímu modelu.

2/ Jsou věci které mi opravdu nechutnají a nebo jen v určitém zpracování. Takže jedno z jídel které se mezi svačinkami objevilo, mne docela zděsilo. Být nucen to jíst, asi bych moc nevydržel. Ale o tom potom. Až budu mít recepty, udělám doma a pro vás tady.

3/ Já primárně vycházím z názoru, že kvalitní strava a návyky dětí vychází z domova a od jejich příkladů. Rodičů. Denně ale sleduji co lidé jedí v jídelně která je součástí mého pracoviště. Některým tam i chutná a já o tom tady nepsal jednou. Co pak ale čekat?

Takže souhrnně. Nejsem hrdina a učit lidi něco, co sám dodržuji jen průměrně asi není moudrá volba. Chtít aby byli lepší než já? To snad přinejmenším. Ovšem! Páč umím trochu vařit českou klasiku a z jejích základů si klíďo píďo upravím zahraniční recepty, přidám sem občas něco co já považuji za zdravé vaření. Jednou z prvních bude na dva způsoby servírovaná Minestrone.

 

>> Nakládaná červená cibule

Dodnes a často žasnu nad tím minimem fantazie vztažené k servírování pokrmů, jimž svědčí jako doplněk něco kyselého. V podstatě jsme omezeni na sterilovanou červenou řepu a tradiční, takzvané znojemské okurky. Chtít po jídelně aby doplnila jídlo kvašenou zeleninou, jež je pro zdraví prospěšná opravdu monumentálně, je jen sen. Ale i taková maličkost jakou je právě nakládaná cibule není vidět ani jen omylem. Přestože příprava je doslova směšně nudná. Takže já to vyzkoušel, na talíře nandal, ochutnat nechal a vy…

Chcete víc..??..

 

>> Minestrone, podzimní, s hříbky, mixovaná

Tady není moc co sepisovat. Na tuto parádní polévku jsem si chuť ani čas neudělal v létě. Jak by bylo záhodno. Takže až nedávno a také dík potřebě sdělit něco do programu skutečně zdravá škola. Šlo vlastně o maličkost a poznámku mého šéfa v roli otce. Postěžoval si totiž, že jeho dcera, přivedena domů ze školky, stěžovala si na „ne dobrou“ polívku k obědu.

Chcete víc..??..

 

>> Žampiónový krém

Tahle polévka je, myslím si, ideálním vstupem dětí do světa houbové chuti. Je snadná v přípravě, poměrně laciná a její chuť může být od lahodně jemné až po silně houbovou. Takže dobrý test jak zjistit, zda ji děti přijmou.

Chcete víc..??..

 

>> Dhal z červené čočky

Dhal (dál) jsem ochutnal poprvé před asi dvěma roky. V řetězci rádoby indických vegetariánských bister Dhaba Beas. Ta jsou tak trochu paradoxem. Jsem zvyklý na to, že v podobných řetězcích mají receptury nastavené tak, aby každá pobočka připravovala stejné jídlo. Tihle ale ne. Takže Dhal, který jsem si oblíbil v lokalitě Praha – Vyskočilova, jsem neměl už podle pohledu chuť jíst ve Vladislavově. Každopádně, tohle jídlo je jako vyšité pro SZŠ. Jednoduché, zdravé, obměnitelné v přípravě…

Chcete víc..??..

 

MDMP a Skutečně zdravá škola

 

Sdílejte...