Slaný koláč s tuňákem a salámem
Chtěl jsem původně jen s tuňákem. Jenomže Laděnka rybičky nepapá! Potvůrka jedna. Tak jsem udělal koláč pěkně půl napůl. Není to nic složitého a ti, kteří jsou ochotni utratit za těsto asi 3x více peněz, mohou je zakoupit hotové, chlazené v některém obchodě. Nabídka je obecně dost pestrá – listové, křehké, tukové. V těch obchodních názvech se moc nevyznám. Tak mne napadá, vymyslí si jednou někdo těsto na houskové knedlíky? To už by byla opravdu síla. Místo hotového knedlíku koupit těsto a hrát si na kuchaře (kuchařku) 🙂
Bohužel, věřím tomu, že by takových bylo nemálo.
Těsto
– 300ml mouka polohrubá /asi 230g/
– 1ks vejce
– ¼ máslo
– 1/2PL olivový olej
– 1PL voda
– Sůl
Náplně
– Na oleji orestovaná kolečka cibule a konzerva tuňáka
– Na slanině orestovaná cibule a kolečka párku (šunky, salámu)
– Smetana s vajíčkem a sýrem
>> Přísady na těsto smícháme, dobře proválíme až je těsto hladké a zabalené ve fólii necháme odležet v lednici alespoň hodinu. Poté rozválíme do kruhu velikosti formy (já dirkovaný plech na pizzu o průměru 31cm). Polovinu poklást směsí s tuňákem, druhou se salámem a vše potřít „krémem“ ze sladké či kysané smetany s jedním vajíčkem a nastrouhaným sýrem (Gouda, Cheddar, Mozarella).
>> Pečeme při 180°C do zezlátnutí povrchu. Asi 20 minut.
Jen pro zajímavost, celý koláč jsem si ohodnotil a to součtem cen jednotlivých položek, plus má invence a energie – asi tak na 100,- Kč. Rozdělil jsem jej na 6 dílků (porcí)…