Slaneček ve smetanové omáčce
Poslouchám kapitána Hawkeye Pierce v seriálu M.A.S.H. (právě se zasnil nad chutí slanečka ve smetanové omáčce) a dostávám chuť ochutnat tuto tradiční severskou delikatesu. Nemyslím, že bude složité připravit si jej sám. Když jsem to jedl naposled z Ikea vyhazoval jsem 3 krabičky do smetí. Neskutečně přesolený humus s odpornou pachutí. Já vím, slaneček. Musí být slaný. Jenže toto bylo hnusně slané. Vlastně hnusně odporné.
Takže:
Slaneček z paradoxně mnou téměř nenáviděných obchodů. Mají je v Kauflandu, Tesco, Albertu. A světe div se, dost dobré.
Omáčka domácí. Majonéza tentokráte poctivá, žloutková. Trocha smetany, vinného octa, Dijonské hořčice a…
Jsou vlastně tři základní typy:
1/ Hořčičná – dost hořčice, hořčičná semínka, špetka cukru.
2/ Pepřová – trocha hořčice, drcený pepř, špetka cukru.
3/ Koprová – malinko hořčice, hodně kopru, špetka cukru.
Co je na tom? Brzy výsledek jako pokračování a myslím, že vyhraje koprová.
Rychlé doplnění: právě jsem si vzpoměl, jak jsem připravoval omáčku na Vitello tonnato. Excelentní Italskou specialitu. Tak do ní si naložím kousek rybky jistojistě. Do té mé, s kaviárem. Páč mám právě skleničku v lednici. Kruciš ale já už se zase tak těším 🙂
3.9.2013 – Člověk míní a…no prostě prd velebnosti. Majonézu jsem nakonec připravil MM, tedy mléčnou. Vychutil ančovičkou, drceným pepřem a Dijonskou hořčicí. Slušné.
Odkaz na klasiku od Marie Sandtnerové z roku 1938 k obrázku nahoře
Jo, ale kde sehnat celého slanečka i s mlíčím? Už dobrých deset let solené sledě nikde nejsou a dají se koupit jen řezy. S mlíčím a jikrami je to podobné, miluji je a už je nemají ani v rybárně. 🙁
V tom já to mám snazší. Nemám rád jikry a mlíčí, takže mi stačí filátka. Mimochodem ty jikry může zastoupit zmíněný kaviár.