Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Sledi nebo matjesy..??..

matjesy v oleji… no to pravděpodobně podle stylu úpravy. Každopádně sledi marinovaní, tedy ve výsledku matjesy v oleji patří mezi mé oblíbené lahůdky. Nedám si je příliš často protože se snadno přejí. O to ale radši. No a před několika dny jsem za cenu opravdu velmi příznivou získal rovnou kilové balení. Tak co s tím?

Sleď obecný (Clupea harengus), neboli herynek, je nejhojnější rybou na naší planetě. Navíc rybou hospodářsky opravdu významnou. Sleď obecný obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Má standardní délku okolo 45. centimetrů. Hmotnost takto vzrostlého jedince se pohybuje kolem půl kilogramu. Sledi se živí planktonem, krilem a malými rybkami. Jejich přirozenými predátory jsou ploutvonožci, kytovci, tresky a jiné větší ryby.

Sleď obecný je užitkovou a ekonomicky velice významnou rybou. V obchodech je prodáván jako uzenáč, pečenáč, matjesové filety, slaneček, zavináč, herink a další. Sledi se zpracovávají čerství, suší se, nakládají do soli, udí, konzervují a mrazí. Mohou být smažení, vaření, pečení.

 

Matjesy v oleji

Matjesy jsou tuční a chutní sledi, lovení zhruba od poloviny května do konce června. Tedy ještě před tím, než se ryby vytřou. Konzumují se po odstranění vnitřností, naložení v soli, oleji či octu. Nebo ve všem postupně za sebou.

– 1kg sledi
– sůl
– 10ks kuličky pepře
– 4ks bobkový list
– 6ks nové koření
– 4dl olej /olivový/
– 3dl ocet
– 1ks větší cibule

 

>> Ryby, ideálně rovnou připravené filety nasolíme jako na uzení. V podstatě jde o lehké přesolení oproti běžné úpravě k obědu například. Odložíme do lednice kůží dolů v jedné vrstvě a ponecháme tři dny nasolené. Poté ryby opláchneme a zalijeme octem tak, aby byly ponořené. Necháme další tři dny uležet.

>> Poté ryby dvakrát opláchneme vodou, stáhneme kůži a naskládáme do sklenice. Matjesy prokládáme nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Nakonec zalijeme olejem, nejlépe olivovým. Není to však bezpodmínečně nutné. Za osm dní si můžeme na matjesech v oleji pochutnávat.

>> Inspirace – matjesy ve smetanové remuládě s jablky, cibulí a okurkami podávané se šťouchanými bramborami. Výborná kombinace studené kuchyně a teplé přílohy.

>> Remuláda – ochucená majonéza zjemněná sladkou nebo zakysanou smetanou (créme fraiche) či jogurtem v různých poměrech, anebo jen vychucená křenem, hořčicí, octy, medem a podobně, doplněná čerstvou i nakládanou zeleninou.

domácí crème fraîche (krém freš)

Já vím, celý ten popis je poněkud zavádějící. Sehnat čerstvé ryby, očistit a vůbec zpracovat. Teď jako kdo sní kilo marinovaných ryb, viďte. Ale je to možnost. Každopádně já si stejně jako jiní občas koupím krabičku hotových s je vymalováno. Nebo taky krabici když se zadaří. Jako tentokrát.

 

matjesy v oleji02

 

Z obsahu pak připravím matjesy v salátech

 

První salát – v majonéze

– Mléčná majonéza
– Hrubozrnná hořčice
– Pažitka
– Kopr
– Pepř

 

>> Majonézu vychutíme pouze hořčicí a pepřem, případně citrónovou šťávou. A čerstvým koprem s pažitkou. Vmícháme rybky i s částí cibule.

 

tak tohle si nemohu odpustit – víkendová snídaně v práci a když byla chvíle volna několik fotek mobilem, myslím že opravdu povedených…

matjesy v remuládě z majonézy

 

matjesy v remuládě z majonézy02

 

matjesy v remuládě z majonézy04

 

Druhý salát – v jogurtu

– Jogurt /Lidl – hustý/
– Kopr
– Cibulka jarní
– Vejce natvrdo
– Pepř

 

>> Opět stejně jako u majonézy. Vychutíme jogurt a přidáme spíše jen rybu. Cibulka je lepší čerstvá mladá a zelená. Nakonec lehce vmícháme vajíčka vařená natvrdo.

 

jogurt s koprem a cibulkou – ten z Lidlu, myslím že sedlácký je opravdu skvělý, z pixle ho skoro vykrajujete…

jogurt s koprem a cibulkou

 

hotovo, s vajíčky natvrdo…

matjesy v koprovém jogurtu s cibulkou a vejci01

 

Třetí salát – v pikantní rajčatové omáčce

– 120g cibule
– 30g pórek
– 1PL olej olivový
– 10PL rajčatové pyré /rajčata v pixle/
– 1čl hořčice dijonská
– 1čl cukr
– sůl a pepř
– worcester
– chilli paprička

 

>> V kastrolku nebo pánvi s poklicí rozehřejeme olej. Ne moc, jen ať je teplý. Přidáme cibuli a pórek na plátečky, respektive půlkolečka. Promícháme a necháme na mírném plamínku pod poklicí tak 2 minuty dusit. Zalijeme pyré (rajčaty) a další 2 minuty. Odstavíme a vmícháme vše ostatní. Rybky až nakonec. Pokud se zdá chuť býti poněkud mdlou, není od věci lžíce jablečného octa.

 

cibule krouhaná a podušená, rajčata z plechovky a pořádné vychucení – tady se fantazii meze nekladou, česnek, kari, skořice, je to na vás…

rajčatová omáčka na matjesový salát_postcard

 

tohleto mám rád s čímkoliv – dnes ryba, ale jindy klidně párek či uvařené sojové boby nebo fazole, nebo fazolky, nebo…

matjesy v rajčatové omáčce

 

A jedno překvapení navíc

To vám takhle jednou přijdu do hospody a hned ve dveřích mne zarazí ale opravdu příšerný zápach cibule. No co to tady ti dobytkové zase maj? Mlčím, usedám a trpím! Naštěstí jen chvíli. Přijde Pepa, číšník a smrdí opravdu maximálně. Tou cibulí. To proto, že vzádu míchá matjesy z cukety. No to tedy musím vidět.

Jak a z čeho

Stejně velké hromádky koleček cibule a hranolků cukety bez jádřince a jen s částí slupky prosypete decentně solí a divokým kořením (pepř, nové a list). To vše několik minut dobře mícháte až pustí šťávu. Přidáte trochu oleje (klidně toho z matjesů i s několika kousky) a necháte několik hodin až dnů odležet v lednici. To podle vlastní chuti a potřeby.

 

Zíral jsem na to jak surikata do kamery. Chutné, snadné, zdravé, vegetariánské. Ideální lahůdka ve stylu kaviár z lilku nebo hummus. A nebo ještě lépe – ve stylu tradičního korejského salátu kimchi.

 

no není to nádhera, troška zeleniny a jediný kousíček rybky na chuť, skvělé a velmi osvěžující, jsem v pasti :O

cuketové matjesy01

 

Tak to teda koukám. Od sleďů ke kimchi salátu během několika minut z vašeho pohledu. I takto může vypadat kuchařina na webu a hlavně v textu. Neboť vězte, stejně jako kde co z ostatních příspěvků, i tento jsem si připravoval asi týden. Máte výhrady ke stylizaci rozporuplné k tomu času? Vaše věc. Je to hra mezi námi a já se bavím. Nikdo mne neplatí a odmítám býti spolehlivým, dokonalým a každopádně bezkonkurenčním. Budete hrát se mnou?

Váš MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
sledi nebo matjesy
Datum vystavení
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

7 komentářů to “Sledi nebo matjesy..??..”

  • Zdenka says:

    Máte recht, je to jen na Vás. A já to žeru!

  • Zdenka says:

    Právě jsem se koukla na svůj předchozí komentář a vidím, že v souvislosti s vařením to zní hrubě. Bylo to samozřejmě myšleno s tím nejrozkošnějším smajlíkem. A přeju hezký víkend.

  • Hannah12 says:

    Hola náčelníku,
    tento příspěvek mě velmi oslovil a to z toho důvodu, že matjesy si občas koupím v množství větším než malém, sním pár kousků a nevím, co s tím zbytkem. Ty saláty jsou velmi inspirující a už jen od pohledu na ně mám chuť. Ale asi nejmíň na ten s rajčatovým pyré. Rozhodně vyzkouším.
    Ta cuketa mě doslova nadchla. Sice ji nijak zvlášť nemusím, ale tato úprava se mi dost líbí.
    PS: Tvůj závěrečný povzdech asi plně chápu. Sama se (jako přispěvatel na web) občas potýkám s tím, že stylizace, chyby, postoj čtenářů…ale víš co? Je to tvůj prostor a buď to lidi budou brát, nebo ne. Nejsi vševědoucí a všemohoucí a pokud to někdo nebere takto, je to jeho boj. Já s tebou hrát budu. A to si, kurňa, piš!

  • Moje Dobroty says:

    No tak jo, dámy. I já to na chvíli považoval za hrubé a pak si řekl: no co?, rychlá reakce a já taky neumím vždy stylizovat. Děkuji za další text.
    Hani ty kousky rybek stoji za pokusy a co se tyče stylizace oneho webu, slušně se bavim a beru s rezervou. Bo nove kusky už mam v rukach a řešim jine pičoviny než rozlišeni displeja a velikosti ramek. Co tak třeba často jen pruměrna schopnost přehravat MP3. Nutnost zakoupit slušny soft typu jetAudio Plus atp…

  • Jindřich says:

    ad. „Sledi nebo matjesy? …..no to pravděpodobně podle stylu úpravy. Každopádně sledi marinovaní, tedy ve výsledku matjesy v oleji….“
    Matjes je mládě od sledě. Má velmi jemné maso a je dost malý.
    To, čemu se u nás říká „matjesy“ či dokonce matesy jsou ve skutečnosti dospělí sledi upravení způsobem, který se osvědčil u matjesů. Asi jako bychom připravili telecí ragú ze staré krávy. Asi by se to dalo jíst, ale telecí ragú by to nebylo. Což přesně platí o tuzemských „matjesech“. (Což mi nebrání v tom je jídat s určitým potěšením).
    Kdo chce okusit skutečné matjesy musí navštívit některý ze specializovaných obchodů v severním Německu nebo Nizozemí. Není to laciný špás, ale pochopíte, co za lahůdku skutečný matjes opravdu je.

  • Ladislava Pavlasová says:

    Matjesy miluji. Teta dříve sháněla slanečky a ti byli také výborní, když se poctivě naložili a hlavně se z nich nejdříve dostala přebytečná sůl.
    Matjesy dávám s oblibou na obložené chlebíčky, kde se snažím filátka na výšku rozpůlit. Tady platí, že je třeba dodržet přiměřené množství. Velký kus ryby udělá z výjimečné lahůdky banální záležitost.
    Také mám moc ráda pomazánku z 1 pomazánkového másla, dvou středně velkých filátek matjesů a 1 středně velké cibule usekané na jemno. Někdy podle nálady přidám na tvrdo uvařené a posekané vejce, nebo sladkokyselou jemně nasekanou okurku.

Komentáře