Sledi nebo matjesy..??..
… no to pravděpodobně podle stylu úpravy. Každopádně sledi marinovaní, tedy ve výsledku matjesy v oleji patří mezi mé oblíbené lahůdky. Nedám si je příliš často protože se snadno přejí. O to ale radši. No a před několika dny jsem za cenu opravdu velmi příznivou získal rovnou kilové balení. Tak co s tím?
Sleď obecný (Clupea harengus), neboli herynek, je nejhojnější rybou na naší planetě. Navíc rybou hospodářsky opravdu významnou. Sleď obecný obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Má standardní délku okolo 45. centimetrů. Hmotnost takto vzrostlého jedince se pohybuje kolem půl kilogramu. Sledi se živí planktonem, krilem a malými rybkami. Jejich přirozenými predátory jsou ploutvonožci, kytovci, tresky a jiné větší ryby.
Sleď obecný je užitkovou a ekonomicky velice významnou rybou. V obchodech je prodáván jako uzenáč, pečenáč, matjesové filety, slaneček, zavináč, herink a další. Sledi se zpracovávají čerství, suší se, nakládají do soli, udí, konzervují a mrazí. Mohou být smažení, vaření, pečení.
Matjesy v oleji
Matjesy jsou tuční a chutní sledi, lovení zhruba od poloviny května do konce června. Tedy ještě před tím, než se ryby vytřou. Konzumují se po odstranění vnitřností, naložení v soli, oleji či octu. Nebo ve všem postupně za sebou.
– 1kg sledi
– sůl
– 10ks kuličky pepře
– 4ks bobkový list
– 6ks nové koření
– 4dl olej /olivový/
– 3dl ocet
– 1ks větší cibule
>> Ryby, ideálně rovnou připravené filety nasolíme jako na uzení. V podstatě jde o lehké přesolení oproti běžné úpravě k obědu například. Odložíme do lednice kůží dolů v jedné vrstvě a ponecháme tři dny nasolené. Poté ryby opláchneme a zalijeme octem tak, aby byly ponořené. Necháme další tři dny uležet.
>> Poté ryby dvakrát opláchneme vodou, stáhneme kůži a naskládáme do sklenice. Matjesy prokládáme nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Nakonec zalijeme olejem, nejlépe olivovým. Není to však bezpodmínečně nutné. Za osm dní si můžeme na matjesech v oleji pochutnávat.
>> Inspirace – matjesy ve smetanové remuládě s jablky, cibulí a okurkami podávané se šťouchanými bramborami. Výborná kombinace studené kuchyně a teplé přílohy.
>> Remuláda – ochucená majonéza zjemněná sladkou nebo zakysanou smetanou (créme fraiche) či jogurtem v různých poměrech, anebo jen vychucená křenem, hořčicí, octy, medem a podobně, doplněná čerstvou i nakládanou zeleninou.
domácí crème fraîche (krém freš)
Já vím, celý ten popis je poněkud zavádějící. Sehnat čerstvé ryby, očistit a vůbec zpracovat. Teď jako kdo sní kilo marinovaných ryb, viďte. Ale je to možnost. Každopádně já si stejně jako jiní občas koupím krabičku hotových s je vymalováno. Nebo taky krabici když se zadaří. Jako tentokrát.
Z obsahu pak připravím matjesy v salátech
První salát – v majonéze
– Mléčná majonéza
– Hrubozrnná hořčice
– Pažitka
– Kopr
– Pepř
>> Majonézu vychutíme pouze hořčicí a pepřem, případně citrónovou šťávou. A čerstvým koprem s pažitkou. Vmícháme rybky i s částí cibule.
tak tohle si nemohu odpustit – víkendová snídaně v práci a když byla chvíle volna několik fotek mobilem, myslím že opravdu povedených…
Druhý salát – v jogurtu
– Jogurt /Lidl – hustý/
– Kopr
– Cibulka jarní
– Vejce natvrdo
– Pepř
>> Opět stejně jako u majonézy. Vychutíme jogurt a přidáme spíše jen rybu. Cibulka je lepší čerstvá mladá a zelená. Nakonec lehce vmícháme vajíčka vařená natvrdo.
jogurt s koprem a cibulkou – ten z Lidlu, myslím že sedlácký je opravdu skvělý, z pixle ho skoro vykrajujete…
hotovo, s vajíčky natvrdo…
Třetí salát – v pikantní rajčatové omáčce
– 120g cibule
– 30g pórek
– 1PL olej olivový
– 10PL rajčatové pyré /rajčata v pixle/
– 1čl hořčice dijonská
– 1čl cukr
– sůl a pepř
– worcester
– chilli paprička
>> V kastrolku nebo pánvi s poklicí rozehřejeme olej. Ne moc, jen ať je teplý. Přidáme cibuli a pórek na plátečky, respektive půlkolečka. Promícháme a necháme na mírném plamínku pod poklicí tak 2 minuty dusit. Zalijeme pyré (rajčaty) a další 2 minuty. Odstavíme a vmícháme vše ostatní. Rybky až nakonec. Pokud se zdá chuť býti poněkud mdlou, není od věci lžíce jablečného octa.
cibule krouhaná a podušená, rajčata z plechovky a pořádné vychucení – tady se fantazii meze nekladou, česnek, kari, skořice, je to na vás…
tohleto mám rád s čímkoliv – dnes ryba, ale jindy klidně párek či uvařené sojové boby nebo fazole, nebo fazolky, nebo…
A jedno překvapení navíc
To vám takhle jednou přijdu do hospody a hned ve dveřích mne zarazí ale opravdu příšerný zápach cibule. No co to tady ti dobytkové zase maj? Mlčím, usedám a trpím! Naštěstí jen chvíli. Přijde Pepa, číšník a smrdí opravdu maximálně. Tou cibulí. To proto, že vzádu míchá matjesy z cukety. No to tedy musím vidět.
Jak a z čeho
Stejně velké hromádky koleček cibule a hranolků cukety bez jádřince a jen s částí slupky prosypete decentně solí a divokým kořením (pepř, nové a list). To vše několik minut dobře mícháte až pustí šťávu. Přidáte trochu oleje (klidně toho z matjesů i s několika kousky) a necháte několik hodin až dnů odležet v lednici. To podle vlastní chuti a potřeby.
Zíral jsem na to jak surikata do kamery. Chutné, snadné, zdravé, vegetariánské. Ideální lahůdka ve stylu kaviár z lilku nebo hummus. A nebo ještě lépe – ve stylu tradičního korejského salátu kimchi.
no není to nádhera, troška zeleniny a jediný kousíček rybky na chuť, skvělé a velmi osvěžující, jsem v pasti :O
Tak to teda koukám. Od sleďů ke kimchi salátu během několika minut z vašeho pohledu. I takto může vypadat kuchařina na webu a hlavně v textu. Neboť vězte, stejně jako kde co z ostatních příspěvků, i tento jsem si připravoval asi týden. Máte výhrady ke stylizaci rozporuplné k tomu času? Vaše věc. Je to hra mezi námi a já se bavím. Nikdo mne neplatí a odmítám býti spolehlivým, dokonalým a každopádně bezkonkurenčním. Budete hrát se mnou?
Váš MDMP






Máte recht, je to jen na Vás. A já to žeru!
Právě jsem se koukla na svůj předchozí komentář a vidím, že v souvislosti s vařením to zní hrubě. Bylo to samozřejmě myšleno s tím nejrozkošnějším smajlíkem. A přeju hezký víkend.
Hola náčelníku,
tento příspěvek mě velmi oslovil a to z toho důvodu, že matjesy si občas koupím v množství větším než malém, sním pár kousků a nevím, co s tím zbytkem. Ty saláty jsou velmi inspirující a už jen od pohledu na ně mám chuť. Ale asi nejmíň na ten s rajčatovým pyré. Rozhodně vyzkouším.
Ta cuketa mě doslova nadchla. Sice ji nijak zvlášť nemusím, ale tato úprava se mi dost líbí.
PS: Tvůj závěrečný povzdech asi plně chápu. Sama se (jako přispěvatel na web) občas potýkám s tím, že stylizace, chyby, postoj čtenářů…ale víš co? Je to tvůj prostor a buď to lidi budou brát, nebo ne. Nejsi vševědoucí a všemohoucí a pokud to někdo nebere takto, je to jeho boj. Já s tebou hrát budu. A to si, kurňa, piš!
No tak jo, dámy. I já to na chvíli považoval za hrubé a pak si řekl: no co?, rychlá reakce a já taky neumím vždy stylizovat. Děkuji za další text.
Hani ty kousky rybek stoji za pokusy a co se tyče stylizace oneho webu, slušně se bavim a beru s rezervou. Bo nove kusky už mam v rukach a řešim jine pičoviny než rozlišeni displeja a velikosti ramek. Co tak třeba často jen pruměrna schopnost přehravat MP3. Nutnost zakoupit slušny soft typu jetAudio Plus atp…
ad. „Sledi nebo matjesy? …..no to pravděpodobně podle stylu úpravy. Každopádně sledi marinovaní, tedy ve výsledku matjesy v oleji….“
Matjes je mládě od sledě. Má velmi jemné maso a je dost malý.
To, čemu se u nás říká „matjesy“ či dokonce matesy jsou ve skutečnosti dospělí sledi upravení způsobem, který se osvědčil u matjesů. Asi jako bychom připravili telecí ragú ze staré krávy. Asi by se to dalo jíst, ale telecí ragú by to nebylo. Což přesně platí o tuzemských „matjesech“. (Což mi nebrání v tom je jídat s určitým potěšením).
Kdo chce okusit skutečné matjesy musí navštívit některý ze specializovaných obchodů v severním Německu nebo Nizozemí. Není to laciný špás, ale pochopíte, co za lahůdku skutečný matjes opravdu je.
Matjesy miluji. Teta dříve sháněla slanečky a ti byli také výborní, když se poctivě naložili a hlavně se z nich nejdříve dostala přebytečná sůl.
Matjesy dávám s oblibou na obložené chlebíčky, kde se snažím filátka na výšku rozpůlit. Tady platí, že je třeba dodržet přiměřené množství. Velký kus ryby udělá z výjimečné lahůdky banální záležitost.
Také mám moc ráda pomazánku z 1 pomazánkového másla, dvou středně velkých filátek matjesů a 1 středně velké cibule usekané na jemno. Někdy podle nálady přidám na tvrdo uvařené a posekané vejce, nebo sladkokyselou jemně nasekanou okurku.
Ta pomazánka vypadá skvěle. A co se týče nakládaných rybek, přestal jsem nakupovat v obchodech. Nedávno jsem je ochutnal v ruské restauraci Dnister v Praze. Místo je to průměrné. Ale sledě mají dokonalé. Tady: http://bit.ly/2kfXcS5