Slepička na divoko se šalvějí pomalu dušená v troubě
Když jsem nedávno opět připravoval slépku na smetaně a zmínil že její maso se snadno blíží tomu divokému ptáku jménem bažant, ani mne nepadlo že tento následujcí recept pošlu do soutěže. Jeden mail, odkaz od kamarádky a je tady. Je to až s podivem jak jsem si oblíbil tu obyčejnou českou slípku používanou v naší kuchyni už léta spíše jen na polívku. Tedy vývar. Přitom já ji mám každopádně raději v nějaké šťávě či omáčce a ten vývar spíše hovězí. To ale neznamená že jej nepřipravím i z toho ptáka. Přijde mi totiž zbytečné vrazit to do pekáče celé. Raději mám pěkně upravené porce. No a ten zbytek tedy na bujón.
Odkaz na soutěž: Vyhrajte s Multicookerem… a dále už postup přípravy…
Suroviny
– 1ks slepice /1300g/
– 100g cibule
– 100g mrkev
– 100g celer
– 100g slanina
– 100ml bílé víno suché
– 1PL máslo
– 1PL mouka hladká
– 1l vývar
-1ks stroužek česneku
– Větvička šalvěje
– Celý pepř, nové koření, list
– Sůl a pepř
Postup
>> Nejdříve si založíme vývar. To abychom měli posléze čím podlévat. Stačí 30 mint předem. Když po těch začneme s přípravou základu, bude to stejně trvat další alespoň půl hodiny.
vývar – hodinu po založení
>> Připravíme si maso – jak už jsem posledně poznamenal je škoda odseknout křídla a šoupnout je do polévky. Tedy při oddělování prsíček zakrojíme okolo kloubu tak, aby součástí zůstalo i křídlo. Teprve z něj pak odsekneme dvojitou část od špičky. Výsledkem je tzv. Supreme. Od stehýnka odsekneme koncový kloub a všechno maso prošpikujeme špalíky chlazené slaniny. Dobře solíme a pepříme.
slepička – porce, stehýnka a supreme
slepička – supreme už kořeněné a protýkané slaninkou
>> Základ – na zbylé slanině pokrájené na nudličky a másle opečeme porce slípky obalené v mouce a odložíme do už zapnuté trouby na 140°C. Na výpeku pak připravíme základ. Hrubě nastrouhanou zeleninu restujeme tak 10 minut a přidáme drobně pokrájenou cibuli. Pokračujeme dalších 10 minut tak, aby vše začínalo hnědnout, karamelizovat. Nakonec přidáme posekaný stroužek česneku a veškeré koření včetně větvičky šalvěje.
Nenecháme pálit se. Klidně si pomůžeme občasnou lžicí vývaru a pomalu restujeme dotmava. Je to nejdůležitější část přípravy. Proto je nežádoucí cokoli uspěchat.
slepička – opečené porce
>> Zalijeme deckou vína – já tentokráte použil zelený veltlínek. Přidáme maso i se šťávou kterou pustilo a celý vroucí základ zalijeme asi půl litrem horkého vývaru. Ten už je nejspíše solený, takže pro tuto chvíli je to vše. Ještě povaříme pod poklicí na plotně a šoupneme do trouby kde téměř bez kontroly necháme dobré 3 hodiny pomalu péci. Pak teprve se začneme zajímat o dostatečnou měkkost.
U mne to většinou vyjde na 3,5 hodiny, pak ještě 30 minut ve vypnuté nechám odpočívat. Jelikož používám litinu je obsah po vytažení stále vroucí.
slepička – porce v základu
>> Nakonec tedy maso vyjmeme a jen tak nasucho necháme odložené v troubě. Pokud jsme podlévali vývarem přiměřeně stačí rovnou přepasírovat a podávat. Čerstvé bylinky samozřejmě nejsou od věci – pažitka, petrželka, řeřicha.
Já po třech hodinách ještě zahustil lžicí jíšky což se posléze ukázalo zcela zbytečné a je vidět i na obrázcích. Opět také připomínám: je k ničemu udělat litry omáčky. Rozumné množství parádního sosu je to pravé…
porce – stehýnko s rýží, pažitka do šťávy opravdu pasuje, ale řeřicha setá by byla lepší, nakládaná kapie svou kyselostí krásně podtrhne výslednou chuť
porce – skvělé a dobře vypadající supreme, bramborové kroketky a sosík s “glancem”, to je provařený až z něj vystupuje tuk, ten vadí i mně ale v tom mini množství ne tolik
A malé přiznání nakonec: to co vidíte na poslední fotce jsem dnes v osm hodin snídal 😛
No cococo, když je to tak dobrý, kdo to má vydržet až do oběda.
Odkazy
Tady jsou popsány bramborové krokety
A tady prosím jasmínová rýže
Přeji všem úspěšné pokusy při přípravě a dobrou chuť.
MDMP