Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Slepička na víně s restovanou zeleninkou

11-servisVánoční kuchaření podle menu uvedeného už tady pokračuje slepičími stehny a supreme pomalu pečenými ve víně s paprikou a rajčaty. Slepička na víně. Víno jsem použil opravdu fajnové, suché červené Pinot Noir. Mám li být konkrétnější, pak tedy Rulandské modré, pozdní sběr 2012, Morava, Znojmo, Šanov. Vaření je to opravdu snadné až nudné, výsledek ovšem skvělý. Slepičku jsem opět použil francouzsku jako už několikrát dříve. Paní restauratérka Evička, když jsem jí přinesl porcičku, načala ji ještě za studena. Hrůza 😀

 

 

Vánoční slepička na víně s restovanou zeleninkou

jak a z čeho – už to tady bylo mockrát

– 4ks stehna a supreme
– 1ks stroužek česneku
– 150g cibule
– 50g slanina
– 4PL rajčatové pyré
– 1PL paprika mletá sladká
– 5dl vývar slepičí
– 2dl víno červené
– celý pepř, nové koření, list
– sůl, pepř, francouzské bylinky

 

>> Ideálně v litinovém hrnci nebo pekáči si na sádle, já tentokráte opět kuřecím a s kouskem másla opečeme solené, pepřené v mouce obalené porce slepičky. Odložíme stranou a ve výpeku restujeme cibuli pokrájenou nadrobno do zlaté barvy společně s kostičkami slaniny.

 

Napadne li někoho proč jsem nevyzkoušel konečně originální francouzský recept na Coq au vin, tedy kohoutka na víně, je odpověď jednoduchá. Tohleto je velmi podobné a já nestál o tolik výraznou chuť omáčky, ani zeleninu v omáčce příliš měkkou.

 

>> Na cibulový základ se slaninou nasypeme lžíci papriky a zalijeme rajčaty z plechovky, nebo pyré. Přidáme stroužek posekaného česneku, koření – francouzské bylinky od Davídka, vrátíme porce masa a zalijeme vínem. Necháme chvíli projít varem a přidáme silný slepičí vývar z kostry. Celé to dáme do trouby rozehřáté na 140°C a pomalu pod poklicí dusím doměkka. Mně stačily 3 hodiny.

>> Maso pak vyjmeme, odložíme stranou, omáčku přepasírujeme, zalijeme porce a vrátíme do už vypnuté trouby. Připravíme si přílohu.

 

příprava – maso a základ…

základ_postcard

 

takto po třech hodinách…

06-hotovo dokončit

 

příprava – omáčka a dokončení…

příprava_postcard

 

Restovaná zeleninka

– brambory
– paprika
– cibule
– kapustičky
– řapík
– česnek
– bazalka, sůl, pepř

 

>> Kousky syrových brambor vhodíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem a máslem. Pod poklicí na středním hořáku, minimálně ztlumeném opékáme 5 minut. Otočíme všechny kousky a znovu 5 minut. I když je to pod poklicí, opravdu se opékají. Lehce osolíme.

 

Úplně slyším jak kde kdo podotýká, že k tomuto by se lépe hodila bramborová kaše, nebo rýže. A víte co? Souhlasím. Jenomže mne tentokráte napadlo tohle a pasovalo opravdu skvěle.

 

>> Pak přidáme kousky paprik (bílých), cibule (červené, nebo šalotky), řapíku a opět pod poklicí necháme sotva 2 minutky. Kapustičky mám připravené předem tradičně – 10 minut vařené, zchlazené a půlené. Ty i s česnekem a bazalkou přidáme na poslední 2 minuty, ještě solíme a pepříme.

 

restovaná zelenina…

10-restovaná zelenina

 

opékačky, zelenina a servis…

servis_postcard

 

 

Opět se musím zmínit, tentokráte dík kamarádce která slípku prostě odmítla jíst. Tohleto je slepice a není to slepice! Opravdu, takto připravená připomíná spíše bažanta nebo perličku, je velmi chuťově výrazná a pominu li poněkud sušší maso z prsíček, je jemná a přitom pevná. Tedy nerozpadá se jako bláto. Mimochodem špikování slaninou by také udělalo mnohé s chutí i konzistencí. No prostě skvělé jídlo mnohem zajímavějšá než kuře v podobné úpravě.

 

 

vánoční slepička na víně s restovanou zeleninkou – opravdu moc chutné…

12-servis

 

PS: Při přípravě ani před ní ji nedržím za křídla a netočím jako s tím výrem. On už ten dotčený jistě pochopí 😛

PS 2: Když jsem před chvílí (27.12./19:30) viděl přisednuvší Evičku jak do téhle dobroty zabořila vidličku..??.. a ládovala to do sebe s nadšením a popisem toho mohu třikrát tolik, byl jsem doslova smyslů zbaven :O

Tak to mám rád. Bez keců navíc a když nechutná, řeknu si rovnou. Slepička na víně. No co?

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Slepička na víně s restovanou zeleninkou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře