Smažená játra, hranolky a tatarka
No cococo… Pro nás, milovníky čehokoliv smaženého je toto specialitka veliká. A povídejte si co chcete o zdravém stravování například. Já vím svoje! Ano. Mohu potvrdit zcela zodpovědně, že kdykoli se mi podaří trochu si zavařit v kuchyni restaurace, například u mého kamaráda v centru Prahy a dám li na jídelníček do obědového menu toto jídlo, je pravidlem, že se prodá mnohem více porcí, než jsme počítali. A stalo se i to, že játra prostě došla a servírka mazala do nejbližšího obchodu pro další.
Toto jídlo má dvě veliká plus. Je levné. Při ceně vepřových jater do 60,- Kč/Kg není co dodat. A jeho příprava trvá řádově pouze minuty. Takže do toho.
Na porci pořebujeme
– 100g jater /vepřová, telecí, králičí/
– 1ks vejce
– mouka a strouhanka
– sůl a pepř
– tuk na smažení
Příprava
– plátky jater asi centimetr silné lehce naklepeme. Solíme a pepříme.
– obalíme v trojobalu a smažíme. Stačí 1-1,5 minuty na stranu.
– podáváme s harnolky, jemně nakrájenou cibulí, tatarkou a okurčičkou.
Jak vidno, je to opravdu fofr a ňamka. Já na smažení používám 1:1 přepuštěné máslo a slunečnicový olej. Rozhodně konzumujeme hodně horké. Chladnoucí játra tuhnou. Vepřová jsou chutná, telecí výborná a králičí delikatesa. Předem odleželá hodinku v mléce, osušená a kořeněná sušeným česnekem ještě lepší. Určitš dobře očistěte. Žilky a šlachy jsou krajně nežádoucí. Nezapoměňte, že naprosto stejně lze připravit předem uvařený vepřový jazyk, nebo libovější uzené.
A ještě trocha teorie i poučení