Smažené kalamáry s variací listových salátů a dijonským dresinkem
Byly v akci za 177,-Kč/Kg. Tak jsem to zkusil. Přestože potvory z moře vytažený nemám rád a jedině kalamárové kroužky občas snesu. Z celé přípravy je čištění to jediné pracné. A ne málo. S osmi kousky jsem se babral půl hodiny. No vážně otrava. Pak už jen nakrájet, obalit a usmažit. Několikaminutová záležitost.
Ještě co se týče toho čištění: tady krásně vysvětlený postup. Sepisovat to mnoha slovy mi přijde dosti marné.
Na dvě porce potřebujeme
Dresing
– 1dl olej
– 2ks žloutek
– 1čl ocet nebo víno bílé
– 2čl hořčice dijonská
– sůl a pepř
>> Vše si připravíme do nádoby tyčového mixéru a stejně jako majónézu během chvilky vymícháme. Samozřejmě olej musí být kvalitní. Slunečnicový, arašídový, nebo olivový. V tomto případě i ten opravdu nejlepší když jde o dresink na salát. Pro jistotu není od věci nechat ve žloutcích asi lžíci bílku. Zajistíme si ztuhnutí. Pak ještě výsledně vychutíme a necháme odstát deset minut v lednici.
Máte li pocit že na dvě porce je to moc, pak já souhlasím. Ale v menším množství už ten tyčák nepracuje tak dobře a trocha navíc se jistojistě hodí. Co se týče té majonézové tuhosti, není rozhodně podmínkou. Ba právě naopak. Já ale myslím že nevadí a je li zapotřebí dochutit tekutinou (citron, ocet) pak ještě trochu zřídne. Naopak použijeme li rovnou, stejně se to v salátech neprojeví. Spíše naopak – krásně je obalí.
Kalamáry
– 4ks kalamáry
– 2ks bílek
– mouka a strouhanka
– česneková sůl
>> Očištěné pokrájíme na kroužky. Čtyři z jednoho kusu. Obalíme buďto v těstíčku jako Fish & Chips, nebo v trojobalu jako tentokráte a v podstatě vždy já. Usmažíme ve větším množství oleje stejně jako hranolky například.
Fakticky tohleto moc nemusím. Když ale občas dostanu chuť, je dle mého názoru nejlepší volbou kvalitní zmrazená surovina – čisté mražené kroužky v kilovém balení ze kterého si odebírám dle chuti a potřeby. Prodává a nabízí Makro či Interspar v dosti slušné kvalitě.
Saláty
– hotové balení z marketu – 200 gramů
>> Já vím, tak úplně domácí příprava to není. No ale když já to listí až tak moc nemusím. Takže je rozumnější koupit dvousegramový pytlík než hromadu salátů. Když zvolíte slušný obchod (Lidl, Interspar) není moc co řešit. Vybrané množství pak propláchneme studenou vodou, dobře odstředíme a promícháme s dresinkem kterým netřeba šetřit. vše musí být dokonale obalené ve žloutkovém kabátku.
Co se týče uložení zbylého listí v lednici: nezavírejte pytlík úplně. Raději ať malinko větrá, než aby se zapařil. A to mi věřte, že v ledničce to dokáže. Salát je pak rychle hořký a doslova nechutný.
Očištěné a připravené kalamáry
Několik smažených kroužků a salátek. Pro mne zajímavá chuťovka bez extra chuti. Jen něco rychle sežvýkat. Co na tom ty lidi mají??? 😀
A tak jsem přemýšlel. Dopustil jsem této (ne)činnosti
Píšu já vám vlastně blog? Nebo dávám dohromady webové stránky? Víte co? Mám to srovnaný. Konečně. Je to hlavně blog! Proč? Neskládám soupis faktů s jednoznačně určenou jistotou. Řekl bych že sepisuji mnoho informací s očekáváním že se vyjádříte a přidávám vlastní pocity, dotazy, názory a nápady. Je to BLOG. Co myslíte?
MDMP
Kalamáre mám rád! Jednoduché na prípravu, super. Som rád že som to tu objavil a pridávam do Feedly 🙂
Díky pane, jsem rád.
Pro mne ale opravdu jen náhoda kterou nemám moc v oblibě.