Smažená rýže s krůtím masem z konfitu
Není to tak dlouho kdy jsem vám tady představil mléčné toustové žemličky s krůtím konfitem. Když vám tohle velejemné masíčko zůstane v lednici a zdá se býti poněkud bezprizorním (trochu nesmysl) můžete jej použít i do dalšího počinu společně se zbylou rýží od včera. Je to snadné, rychlé a přestože ze zbytků velmi chutné. Protože z kvalitních zbytků.
Suroviny
– hromádka rýže asi na dvě porce
– stejně tolik pokrájeného masa
– lžíce pokrájené slaniny
– stejně tolik cibule
– a kukuřice
– a petrželky
– a stroužek česneku
– a feferonka
Postup
>> Na pánvi si rozpustíme slaninku, přidáme pokrájenou cibuli nebo pórek a chvíli restujeme. Zasypeme opět pokrájeným masem – já tentokráte konfit z krůtích paliček syrových i uzených. Po chvíli přidáme posekaný česnekový stroužek, rýži a kukuřici. Nakonec ještě najemno posekanou papričku. Dobře promícháme, solíme a pepříme a pod poklicí necháme několik minut odpočívat.
Směšně snadné, hrozně dobré, hotové za deset minut.
>> Jak to šlo
slaninka
s cibulkou
s tím ostatním
a s rýží
servis nemusí být jako z michelina
Tak jak nebo co? Nedáte si?
A víte co? Ještě bonus.
Smažená rýže je jídlo absolutně nekonečné co do možností. Takže jedna orientálně nasládlá pro inspiraci navíc:
>> Na másle zpěníme pokrájenou šalotku či pórek, přidáme nudličky krůtích či kuřecích prsíček. Chvíli prosmažíme a zasypeme dle chuti práškovým kari kořením a, světe div se, skořicí. Promíchneme a přidáme pokrájenou broskev, jablko či mango. Opět promícháme a ještě rozinky a posekaný stroužek česneku nebo listů toho medvědího. Cože? Nesmysl? Prd velebnosti! Na to vše opět naši známou a oblíbenou rýži (samozřejmě jedině jasmínocou a basmati). Promíchat a pod poklicí nechat chvíli odpočinout. Kousky oříšků (vlašáků) a lžička medu také nebudou od věci.
Jo vážení, kuchařina je o fantazii. A tato stojí za to 🙂
MDMP