Smažení, smažení, smažení…
Nebudeme si nic namlouvat. Tato nezdravá úprava (a chvalte si friťák jak chcete, stále nezdravá bude) je jednou z nejoblíbenějších v celém, obzvláště "západním" světě. Smaží se suroviny obalované do těstíčka – ve Španělsku, Portugalsku, Japonsku je to například Tempura. Obaluje se v kokosu i kukuřičných lupíncích. V drcené, nebo hrubě mleté kukuřici. V rýžové mouce…
U nás samozřejmě v trojobalu z mouky, vajíčka a strouhanky, do které možno přidat cokoliv dle chuti. Například právě ten strouhaný kokos v poměru 1:1. Nebo v těstíčcích, z nichž já upřednostňuji Tempuru, pro její maximální jednoduchost a tolik žádanou křupavost.
Smaží se maso, ryby i zelenina pouze poprášené moukou, která vytvoří krustičku. Tady často používám směs polohrubé mouky s kořením – solí, pepřem, paprikou, česnekovým práškem. Nebo přímo, bez obalu – hranolky a lupínky.
Smaží se těsta bramborová – krokety, moučná – koblížky…smaží se prostě kde co.
Když vidím v tomto videu lidi s neskrývaným nadšením a štěstím zakusovat se do smažených kuřat, rovnou bych se přidal. Ano, já nejsem vyjímka, nevybočuji z řady, miluju smažená jídla. Hrozně moc.
Sem tedy občas přidám fotky s co nejjednodušším popisem obsahu, nebo přípravy. Například…
smažené brambůrky, cibulové kroužky, marinovaná krkovice
smažené cibulové a kalamárové kroužky v těstíčku – pravda z mrazáku, dají se koupit čisté a obalit podle vlastní chuti
smažený květák
smažený řízek z marinované krkovice
smažené Supreme
smažený sýrový karbanátek
smažený plněný kuřecí řízek
pálivé kuřátko s Mozarellou a smažené brambůrky
smažené kuřecí a hermelínové nugety, salát s dijonským dresinkem >>
1ks žloutek
1PL olej olivový
1PL ocet vinný
1čl hnědý cukr, nebo med
sůl a pepř
Vše dobře vyšlehat a před podáním promíchat se salátovými listy.
Kdo má strach ze syrového žloutku, ať si nastrouhá uvařený.
pikantní máslový kuřecí řízek a šťouchané brambory s pažitkou
řízek domácí, ameriky z mrazáku (fuj), okureček kvašáček a nezbytná tatarka
když mne popadne chuť na smažák je to vážně děs
smažák z hermelínu je fajn, předvařené a usmažené brambůrky super
PS: zadejte do google slovo "fried" a vyberte obrázky. To je peklo 🙂
Pavle,
nic do google zadávat NEBUDU!!! 🙂
Stačí mi koukat na Tvoje fotky a … no, před obědem docela záhul. 🙂
Hlad mám jako spisovatel.
Já smažené taky ráda a dá se říct, že podle toho, že moc ráda, přesně tak i vypadám. 🙂
Vyvalit se někde na pláži, tak mě parta Greenpeace začně tahat zpět do vody a bude u toho křičet: zachraňte Williho 🙂
Ale…chraň Tě ruka páně sem dávat něco dietního!!! 🙂
Nedávno jsem měla tofu u kamarádky a ne ne ne, sníst jsem to snědla, ale pečený bůček je pečený bůček. 🙂
Myslím Hani, že v mnoha ohledech jsme na tom podobně.
Ovšem to tofu…
Já nedávno měl vynikající indické zeleninové karí s tofu. Právě dík jemu jsem to nedokázal sníst. Odporná, hnusná, gumová sračka.
Pavle,
jsem ráda, že na tofu máš stejný názor.
Já, když „to“ viděla na talíři tak jsem si vzpomněla na
„Tři oříšky pro Popelku“…šaty s vlečkou stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane. Není to princezna, bo je to tofu. 🙂
Já jen nerozumín jedné věci, proč je tofu tak drahý. Pokud se nepletu vyrábí se ze sojového mléka, soja je poměrně snadno pěstovatelná plodina. Proč teda kousek tofu stojí jako kus masa? Navíc, aby byl tofu poživatelný, tak se musí naložit do bajcu, což zase zvýší jeho cenu. A co už vůbec nechápu, když si ho někdo osmaží v trojobalu jako řízek. V tomto případě tedy zcela postrádám původní smysl této dobroty, a to je zdravá výživa. Chápu vegetariany, že si tofu(em) doplňují bílkoviny, ale ….?
aaaaaach, ooooooooch, to je nádhera….hlavně marinovaná krkovice mě svým vzhledem dostala doslova do kolen 🙂
Takový skoro Vídeňák že 🙂
Ahoj, po velkém nedělním úspěchu s marinovaným kolenem jdu i do marinované smažené krkovice! Díky. 🙂
Dobrá dobrá – doporučil bych tu část od kotletky a klidně trochu naklepat. Podobnost s dokonalým vídeňákem nemalá.
Ta marinovaná masa mají něco do sebe viď? 🙂