Smažený sýrový karbanátek a bramborový salát s koprem
Mletá masa jsou opravdu vděčná surovina. I z horší kvality lze připravit lahodné dobrůtky a pouhou změnou dochucovadel uvařit nemálo lahůdek právě tak dobrých a chutných jak veliká jsou vaše srdce i fantazie. Protože vaření je primárně srdeční záležitost. Opravdu. Není to o hladu a potřebě jíst. Je to o přístupu. Tak se do toho pustíme ne..??..
Smažený sýrový karbanátek
300g vepřové a hovězí /2:1/
100g sýr /gouda/
50g cibule
30g řepíkatý celer
1ks stroužek česneku
1ks vejce
1PL strouhanka
1čl hořčice
hrst petrželky
sůl a pepř
>> Maso, sýr a zeleninu semeleme na kotouči č.5. Ostatní suroviny vmícháme a v lednici hodinu necháme odležet. Vytvarujeme, obalíme v trojobalu a usmažíme v horkém oleji.
!!! Nepleťte si sýrový karbanátek a Holandský řízek. Zatímco tady jsem použil směs mas, ten holanďan je pouze z vepřového bůčku, bez cibule a s troškou mléka.
Bramborový salát s koprem – 2 porce
300g brambory salátové, ve slupce vařené
30g okurky nakládačky
30g cibule červená, nebo šalotka
1-2čl kopr jemně sekaný /podle vlastní chuti a někdo kopr nerad/
1čl olej olivový
2PL vývar
2PL nálev z okurek
sůl a pepř
>> Brambory uvařené ve slupce v osolené vodě necháme jen odpařit a minimálně zchladnout. Opravdu nejlepší je totiž krájet je na například půlkolečka ještě horké. Oloupeme, pokrájíme a hned přidáme překrájenou cibuli (tvar podle chuti) a dresink z oleje, vývaru a nálevu. Ten vývar je dost důležitý. Dá salátu lepší chuť. Solíme, pepříme a zlehka promícháme. Pak teprve přidáme okurky a kopr. Necháme odležet při pokojové teplotě 15-20 minut. Feferonka se taky hodí.
Toto je nejjednodušší verze. Italové přidávají kapary a citron. Ničemu neuškodí troška Dijonské hořčice anebo dresink z vyšlehaného žloutku natvrdo a oliváče s hořčicí. Hrášek, kukuřici, ančovičky či vejce natvrdo netřeba zvláště zmiňovat. Opravdu tvárný recept.
!!! Shodli jsme se s mou dobrůtkovou můzou Laděnkou na tom, že je možná změna přípravy. A to tak, že pokrájené brambůrky orestujeme na trošce oliváče lehce dokřupava a pak dochutíme vším ostatním.
Přiznám se bez mučení, že jsem ta, která si vždy myslela, že když přidáš do karboše sýr, tak je to „holandský řízek“. 🙂 Člověk se pořád učí a co se vaření týče, Tebou se vždy nechám poučit ráda.
Ale jinak jsi mi nasadil brouka do hlavy…druhý manžel mé matky dělával, jak tomu sám říkal, „šlonzky kobzolak“ (pocházel z Těrlicka). Byl to bramborový salát, poměrně dost mastný a kyselý a z celé rodiny chutnal jenom mě. Marně vzpomínám na recept…brambory, cibule, kysané okurky, pak snad nálev z usmaženého špeku, hořčice, octu… no, každopádně pokusím se o bajoko experiment a sním si to sama. 🙂
Matně mi to připomělo, jak babička dávala do okurkového salátu slaninové škvarky. Tak jsem nemusel…