Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Smažený vepřový řízek a vajíčkový bramborový salát

Smažený vepřový řízek a vajíčkový bramborový salát04 Včera měl můj kamarád a spolubylící Janko narozeniny. Čím tedy udělat chlapovi, který vyznává jen hutná jídla z české a slovenské klasiky, pro nějž největší delikatesou je guláš s dvanácti a stejně tak zelí radost? No jedině další klasikou. Bramborovým salátem a vepřovým řízkem. Protože ale já jsem provokatér a on neználek často přísahající na klišé která ani nezná připravil jsem opět malý podvůdek. Totiž salát s pouze krásným zelením. Nic zvláštního.

 

 

Bramborový salát vajíčkový

Ten je obecně oblíben stejně tak jako čistý vajíčkový. Málokdo si toho všimne, ale není výjimkou, že nabídka studeného bufetu je obměněna často právě salátem bramborovým s větším množstvím vajec natvrdo vařených, místo klasického vajíčkového, nebo bramborového. Bohužel to stejně často bývá pouze podvod na zákazníkovi. Vaječný salát s brambory které jako levná složka udělají váhu. Mně tentokráte šlo o výraznou chuť vajec a minimum dalších surovin.

 

Z čeho

– 350g brambory

– 150g majonéza

– 50g řapík

– 50g zelená jarní cibulka

– 50g kyselá okurka

– 3ks vejce

– sůl a pepř

 

 

>> Brambory si předem uvaříme ve slupce a zcezené odstavíme zchladnout. V té chvíli se pustíme do majonézy.

>> Nejdříve si tedy připravíme majonézu jako je tady. Jak si jistě všimnete, v soupisu neuvádím hořčici a další. To proto, že majonézu vychutím předem. Opravdu stačí hořčici, ocet, cukr a další dle chuti přidat předem do oleje s vajíčkem a vymixovat. Výsledek si pak odložíme na půl hodiny do lednice kde zhoustne a ztuhne.

 

V poslední době jsem si zvykl používat místo běžného kvasného octu ten vinný. Ne ovšem “brutální” kvalitu z Itálie. Český výrobek. Tedy vlastně Rakouský u nás balený a distribuovaný. Je to dle mého názoru i chuti ideální kompromis pro lepší kvalitu salátu.

 

>> Chladné oloupané brambory nakrájíme nebo protlačíme strunkou. Stejně tak natvrdo uvařená a studená vejce. Přidáme na nudličky pokrájené okurky, řapík a cibulku. Zalijeme majonézou a opatrně promícháme. No a necháme hodinku odpočinout v lednici.

 

Každopádně doporučuji okurek, řapíku a cibulky jednou tolik. Co se týče dochucení, já už mám jak výše posáno upravenou majonézu. Je vlastně dost přechucená. Špetka cukru navíc neuškodí. Nebo několik kapek stévie. To používá doma sestra a musím říct že opravdu síla.

 

>> Tento salátek je pro mne v poslední době přijatelnější než klasika s cibulí, mrkví, celerem… K řízečku pasuje moc dobře. Kdo chce ještě zdravěji, doporučuji 1:1 jogurt a majonézu, nebo jen ten jogurt.

 

Smažený vepřový řízek a vajíčkový bramborový salát05

 

 

Smažený řízek vepřový

Dobrá hospodyňka prý pro pírko přes plot skočí. No nevím. Ovšem pro radu by mohla alespoň nakouknout sem.

 

Z čeho a jak

– vepřová kýta

– vejce

– mouka

– strouhanka

– mléko

– sůl, pepř, sušený česnek

 

 

>> Záměrně vybírám vepřovou kýtu. Sice většinou sušší, ale pořád lepší kompromis, než tolik oblíbená kotletka. Vše se ale dá vylepšit.

 

Tzv. vylepšování je věc chuti, možností a názoru. Jsem si jist, že pan Pohlreich a jiní superprofíci by snad ani nesouhlasili, ale masu se opravdu dá pomoci aniž bychom ničili jeho primární senzorické vlastnosti. Nepůjde ale o žádné drastické tenderizování, marinování či snad dokonce křehčení. I když… Následující postupy lze vlastně křehčením nazvat. Ne ale tím hnojem jak jej nabízí řetězce prodejců.

 

>> Plátky z kýty ukrojené přes vlákno, tedy napříč lehce naklepeme. Ideální řízek je asi jeden centimetr silný. Já pak volím dva postupy. Není li moc času, solím a pepřím. Mám rád trochu česneku a tedy posypu sušeným. Nechám odležet několik hodin v lednici. Když ale nespěchám, stejně tak připravím plátky a utopím je ve vajíčku rozšlehaném s mlékem asi 1:1 a nechám v lednici přes noc. To stačí. Řízečky jsou opravdu křehoučké.

 

Nařezávat okraje či ne? To je volba hodná myslitele. Ne každý řízek to vyžaduje a není od věci koukat na maso v jakémkoliv provedení přímo na pánvi či v kastrole. Prostě a jednoduše sledovat co se s ním děje. Pak i dítě pozná co, kdy a jak.

 

>> Ať tak či onak, vždy obaluji v tradičním trojobalu. Tedy mouce, vajíčku a strouhance. Vždy čerstvé prosím. Není nic snazšího než si v dnešní době plné přebytků odkládat kousky rohlíků a toustového chleba. Suchý pak v mixéru který má doma téměř každý strouhanku připravíme za několik sekund.

 

Tu kupovanou opravdu vynechte. Je to hrůza. Nedávno jsem dokonce viděl novinku: strouhanka z extrud myslím. Nešlo o nic jiného, než ujištění, že nejde o rohlíky, ale zbytky čehokoliv. Z bezpečnostních důvodů to nazvali takto podivně.

 

>> Na čem smažit? To je na váš vážení. Olej, pokud kvalitní je prostě fajn. Sádlo spíše klasika a já ho často nepoužívám. Přepuštěné máslo zase machrovinka na kterou jen tak někdo nemá. Dík ceně myslím. Je to prostě drahé. Ale dobré… 😛

 

Smažený vepřový řízek a vajíčkový bramborový salát06

 

Octy KAND

Ocet 7-bylinný 0,5l

Ocet 7-bylinný

Ocet jablečný 0,5l

Ocet Jablečný zlatý

 

Musím přiznat, že tyto dva mazliky jsem si dost oblíbil a v české klasice je používán už téměř výhradně. Stají do 40.korun za lahev a při své “síle” vydrží doma dost dlouho.

 

A ještě novější verze s použitím “chytrých vajec”

– 350g brambory
– 200g majonéza – vychucená vinným octem a paprikovou pastou
– 50g cibulka šalotka
– 4ks vejce
– hrst pažitky a libečku
– sůl a pepř

Vajíčkový bramborový salát a vepřové řízečky z krkovice

Sdílejte...

3 komentáře to “Smažený vepřový řízek a vajíčkový bramborový salát”

  • Hannah12 says:

    Tak k tomu není co dodat…snad jen to, že Tvůj spolubydla se má. 🙂
    Ten salátek určitě vyzkouším. Prima nápad na víkend, bo řízky už dlouho nebyly, jen já to asi spáchám z krkovice. Kýta je super, ale můj muž vyžaduje poněkud tučnější záležitosti (se asi příliš často kouká na mě 🙂 )

    Na čem smažit?
    No, já to dělám tak, že osmahnu na oleji (osobně preferuji slunečnicový) a pak prdnu na chvíli zapéct do trouby a pokladu lehce máslem, což si myslím, už není pro rodinný rozpočet až taková zátěž a výsledek je fajnový.

    A už zas mám hlad a sliny se mi sbíhají. 🙂

Komentáře