Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Smažený řízek s bramborovým salátem?!?!

02-Smažený řízek s bramborovým salátemCo je na tom, zeptáte se jistě. No nic, odpovídám já. V podstatě. Jen další řízek a salát z brambor s majonézou. Jenže i tahleta česká klasika se nechá připravit trochu jinak. Svátečně řekněme. Když už máme ten první máj…

No ale vážně. Opravdu česká klasika? Vycházejme ze světoznámého vídeňského řízku. Taky klasika. Primárně z telecí kotletky nebo kýty. Smažený na přepuštěném másle, pěkně pomalu, ale jen přiměřeně dlouho. Saláty mají ti rakušané taky jiné než jak je tady u nás známe a připravujeme. A já se o nich už nejednou rozepsal. Dnes tedy taková rekombinace, snadno a levně z běžně dostupných surovin, přesto ale poněkud vejš než je běžně zvykem. No prostě změna když je chuť na klasiku spojená s nechutí k tradici a zvyku. A věřte že tohleto je jen takové domácí experimentování. Nápad při poslouchání muziky breakbeatové vytrysklý rovnou z hladového žaludku. Mozek byl dobrý už jen pro sestavení textu. Protože nic složitějšího za tím obědem vážně není.

 

Smažený řízek s a bramborový salát s karemelizovanou zeleninkou

 

Salát – 2 porce

– 150g brambory
– 50g mrkev
– 50g cibule
– 5PL majonéza
– 1PL jablečný ocet
– 1čl olivový olej
– 1čl máslo
– 1čl med
– citron a hořčice
– sůl a pepř
– pažitka

 

Řízek – 2 porce

– 300g maso
– 1ks vejce
– 2PL smetana
– 4PL kuřecí sádlo a máslo
– sůl a pepř
– česnekový prášek

 

Postup

>> Brambory uvaříme ve slupce a slité, zapařené pod poklicí necháme chladnout. Ideálně od večera do rána. Dosáhnout ideální konzistence není právě snadné. Každé brambory jsou trochu jiné a v dnešní době nákupů v super a hypermarketech dostaneme právě jen to, co jim za nejvýdnější cenu dodají velkoprodejci. Dělení na varné typy není od věci, ale ani tady se tak úplně nedaří. Každopádně v tomto případě varný typ A, pokud nemáme ověřeného prodejce (farmáře).

>> Více naklepané maso. Opravdu, na smažený řízek sice nemusíme maso rozmlátit na hadry, ovšem jednoznačně naklepané na rozdíl od steaku být musí. Já použil plátečky z telecí kotletky už sousedící s krkem. Takže jednoznačně blízko k víděňskému fešákovi. Naklepané maso často a rád pouze solím a práším sušeným čenekem. Pak naložím na několik hodin do vajíčka vyšlehaného se smetanou.

>> Brambory na salát oloupeme. Dím k odložení pod poklicí to jde mnohem snáz než kdyj povrch proschlý. Já je tradičně protlačím strunkou a když jsou opravdu kvalitní, jde to trochu ztuha. To ale považuji za ideální. Mrkev, nebo raději karotku pokrájíme na kostičky a stejně tak cibuli, nebo opět raději šalotku. V kastrůlku si rozehřejeme po žičce olivového oleje a másla. Přidáme med a necháme roztéct. Do toho vsypeme a promícháme mrkev a po chvilce cibuli. Opět dobře promícháme a zastříkneme jablečným octem. Není od věci namísto něj balsamikový krém. Pod poklicí na nejmírnějším plamínku prohříváme 3 minutky.

>> Prochladlou směs vsypeme do brambor, solíme a pepříme, promíchneme a doplníme majonézou. Promícháme a bohatě doplníme jemně sekanou pažitkou. Necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu.

 

Vychucení majonézy – musím přiznat, že už ani nepamatuju, kdy mi opravdu chutnala jakákoli. Tedy krom té z německa. Jenže to máte jako s hemanckou jak jí říkala moje neteř když byla malinká. Kdo ví co v tom je. Já ale opravdu na čas ustoupil od té domácí mléčné, dlouho tady propagované, tak i klasické z oleje a vajíčka. Důvod je jednoduchý až směšný. Ať už dělám cokoli a jakkoli, nechutná mi výsledek. Neumím ji vychutit? Neee, umím, ale už mi prostě vadí můj vlastní styl. Takže projednou anebo na čas kupovaná. Shodou okolností jsem natrefil na něco opravdu parádního. Majonéza z německa, ve sklenicích, neskutečně tuhá a chuťově i jen tak parádní. Já ji, aby byla opravdu ideální, pomáhám nálevem z feferonek, hořčicí a citrónem. A můžu se z ní zbláznit. Když už je tak chutná, nebylo by od věci podívat se podrobně na složení viďte. Ale já to zkoumat nebudu. Jsem rád, že je jaká je. Alespoň na čas.

 

>> Řízky jsem tentokrát smažil taky odlišně od běžného zvyku. Použil jsem sádlo, drůbeží. Přidal do něj máslo, to se má. A smažil poměrně dost pomalu oproti běžnému zvyku. Tedy v nepříliš rozehřátém tuku asi 5 minut z každé strany. Aby bylo maso opravdu skrz naskrz měkké a nasáklo. Samožzřejmě jsem kousky pak nechal odpočinout na ubrouscích aby toho zpět trochu vytáhly.

 

Obrázky

maso ve vajíčku se smatanou naložené…

01-marinované řízky

 

řízek a salát, klasika a přitom netradičně…

05-Smažený řízek s bramborovým salátem

 

Klasický i netradiční český sváteční oběd. Ať už si vymyslíte k takovému obědu cokoliv, tyhlety řízečky se salátem jsou stále oblíbené a snadno vítězí. Dík lehké změně si pochutnáte na vyjímečném jídle a budete mít chuť i potřebu ještě experimentovat. Totiž, ta karamelizovaná mrkvička a cibule dokáží změnit minimálně k zajímavosti i jen obyčejné šťouchané brambory. Pažitka nebo řeřicha jsou pak už jen dalším rozměrem v chuti.

A pozor, na obrázku je také rukola. Ta se hodí k mnoha jídlům, ale tentokráte jsem byl opravdu nadšen i překvapen. K bramborovému salátu totiž pasuje až neskutečně.

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Smažený řízek s bramborovým salátem
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře