Smetanové brambory s cibulkou a koprem a tresčí filátka v pikantní krustičče
Takto upravené brambory si připravuji opravdu málokdy. A ani nevím proč. Je to jídlo velmi chutné a v porovnání se standartnímu vařenými, šťouchačkami či kaší taky má jistou fantazii. Dík smetaně a máslu docela kalorická bomba, ale proč ne…když jsou tak dobrý. Pro doplnění jsem tentokráte zvolil rybu. Tu mohu kdykoliv a o prospěšnosti mořských potvůrek lidskému zdraví se netřeba zas a znova zmiňovat.
Na tři porce
– 4ks větších brambor
– ½ks střední cibule
– 1PL kopru
– 150ml smetany
– Sůl, pepř a máslo
– 4ks filé z tresky
>> Brambory pokrájené na půlkolečka silná asi 3mm rozložím do misky lehce solím a pepřím, posypu jemně usekaným koprem a tenkými rozdrobenými půlkolečky cibule – tu spíše jen symbolicky. Takto vrstvím a končím brambory. Pokladu plátky másla a přeleju smetanou. V trobě přikryté peču při 160°C hodinu a pak ještě 5 minut pod grilem bez poklice do zezlátnutí.
>> Lehce osolená filátka obalím v pikantní směsi
– 2dl struhanky
– 1dl polohrubé mouky (zkuste kukuřičnou, sojovou, cizrnovou)
– 1PL škrobu Solamyl
– 1čl soli
– 1čl mleté papriky
– 1/2čl mletého pepře
Opeču v oleji s máslem dokřupava a podávám s upečenými bramborami a salátem dle chuti.