Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Smetanové krůtí ragů s kapustou, slaninový chips a domácí bramborové krokety

Smetanové krůtí ragů s kapustou, slaninový chips a domácí bramborové kroketyKdyž jsem nedávno připravoval Hovězí líčko s kapustou napadlo mne a zmínil jsem kapustu s krůtím masem a smetanou. I stalo se a já s nápadem lehce zapracoval. Navíc jsem se cítil poněkud povinován Petře jíž se nápad zdál už tehdy inspirativní. Jak jsem posledně poznamenal, byla v posledních letech kapusta hodně mimo mé představy o vaření a chuť na ni téměř na úrovni blízké nule. Dnes je to přesně naopak. Kapustové období vrcholí a já ji narvu kam se dá 🙂

Tentokráte jsem měl jistý problém s materiálem. Primárně jsem si totiž představoval krůtí horní stehno. Ovšem ne tak jako většina z vás – jako kus čistého masa. Já chtěl celé. S kostí a kůží. Na další použití. Nesehnal jsem 🙁

 

Nákup a suroviny tedy takto

– 500g krůtí stehno horní /čisté vykostěné maso/
– 100g cibule
– 200g kapusta
– 1/2l vývar kuřecí
– 1PL máslo
– 1PL mouka hladká
– 1dl víno bílé suché
– 1dl smetana
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř

 

Co s tím

>> Cibuli na drobno pokrájenou orestujeme do skla na másle a přidáme maso krájené na hrubé nudle, solené a pepřené, obalené moukou.

 

Já to prostě na obalení šoupnu do plastové krabičky a pořádně protřepu. Stejně jako Nigella Lawson ve svých krásných receptech kdy používala obyčejný plastový pytlík – se zipem D)

 

>> Vše zprudka opékáme za občasného protřesení či promíchání pěkně do červena. Zastříkneme deckou vína a po chvíli přidáme posekaný stroužek česneku. Po minutce zalijeme horkým kuřecím vývarem. Dusíme do měkka pod poklicí.

 

A opět ten vývar: na kuřecím v tomto případě trvám. Voda bude co se výsledné chuti týče nudná, hovězí je nesmysl a zeleninový ano. Když není zbytí.

 

>> Jak už známo z mnoha dřívějších receptů, dík té jediné lžíci mouky se vyhneme zahuštění pomocí jíšky a dalších v tomto případě nesmyslů. Šťávu tedy zredukujeme na poměrně dost velkou hustotu a přidáme smetanu. Dle potřeby naředíme opět vývarem a vmícháme předem upravenou kapustu. Vše už jen chvíli prohřejeme a podáváme.

 

S domácími bramborovými kroketkami

– 200g brambory
– 50g mouka hrubá
– 1ks žloutek
– sůl, pepř, oříšek a sušený česnek

 

>> Předem ve slupce uvařené, oloupané a zchladlé brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme solí a pepřem, špetkou oříšku a česneku, zjemníme žloutkem. Dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou. Necháme několik minut odpočinout. Pak lžicí vykrájíme stejné kousky, hodíme do strouhanky a rychle rukama vytvoříme kuličky a z nich válečky.

 

Někde píší, že ještě obalit v trojobalu. Je to zbytečnost, ale pokud chceme využít zbylý bílek proč ne. Já to tentokráte udělal.

 

>> Válečky rychle do horkého oleje a za cca 5 minut jsou zlatavé a křupavé kroketky na světě.

 

Brambory pokud možno A – na knedlíky to není nutné ani potřeba. Krokety ale budou opravdu bramborové. Kousky v nich ne na kaši – tedy takové trochu rösti.

 

>> No a k tomu všemu slaninový chips z schwarzwaldské šunky. Tahle kombinace se opravdu zdařila.

 

příprava kroket je desetiminutová záležitost

bramborové krokety domácí

 

všechno pohromadě a fakt moc chutné

Smetanové krůtí ragů s kapustou, slaninový chips a domácí bramborové krokety04

 

s pečenými plátky brambor taky

Smetanové krůtí ragů s kapustou, slaninový chips a pečené brambůrky01

 

a ještě dodatečně porce s bramborovou kaší

smetanové krůtí ragů s bramborovou kaší01

 

 

Tak Peťulko, dobrou chuť…

 

 

MDMP

Sdílejte...

4 Responses to “Smetanové krůtí ragů s kapustou, slaninový chips a domácí bramborové krokety”

Komentáře