Smetanové krůtí ragů s kapustou, slaninový chips a domácí bramborové krokety
Když jsem nedávno připravoval Hovězí líčko s kapustou napadlo mne a zmínil jsem kapustu s krůtím masem a smetanou. I stalo se a já s nápadem lehce zapracoval. Navíc jsem se cítil poněkud povinován Petře jíž se nápad zdál už tehdy inspirativní. Jak jsem posledně poznamenal, byla v posledních letech kapusta hodně mimo mé představy o vaření a chuť na ni téměř na úrovni blízké nule. Dnes je to přesně naopak. Kapustové období vrcholí a já ji narvu kam se dá 🙂
Tentokráte jsem měl jistý problém s materiálem. Primárně jsem si totiž představoval krůtí horní stehno. Ovšem ne tak jako většina z vás – jako kus čistého masa. Já chtěl celé. S kostí a kůží. Na další použití. Nesehnal jsem 🙁
Nákup a suroviny tedy takto
– 500g krůtí stehno horní /čisté vykostěné maso/
– 100g cibule
– 200g kapusta
– 1/2l vývar kuřecí
– 1PL máslo
– 1PL mouka hladká
– 1dl víno bílé suché
– 1dl smetana
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř
Co s tím
>> Cibuli na drobno pokrájenou orestujeme do skla na másle a přidáme maso krájené na hrubé nudle, solené a pepřené, obalené moukou.
Já to prostě na obalení šoupnu do plastové krabičky a pořádně protřepu. Stejně jako Nigella Lawson ve svých krásných receptech kdy používala obyčejný plastový pytlík – se zipem D)
>> Vše zprudka opékáme za občasného protřesení či promíchání pěkně do červena. Zastříkneme deckou vína a po chvíli přidáme posekaný stroužek česneku. Po minutce zalijeme horkým kuřecím vývarem. Dusíme do měkka pod poklicí.
A opět ten vývar: na kuřecím v tomto případě trvám. Voda bude co se výsledné chuti týče nudná, hovězí je nesmysl a zeleninový ano. Když není zbytí.
>> Jak už známo z mnoha dřívějších receptů, dík té jediné lžíci mouky se vyhneme zahuštění pomocí jíšky a dalších v tomto případě nesmyslů. Šťávu tedy zredukujeme na poměrně dost velkou hustotu a přidáme smetanu. Dle potřeby naředíme opět vývarem a vmícháme předem upravenou kapustu. Vše už jen chvíli prohřejeme a podáváme.
S domácími bramborovými kroketkami
– 200g brambory
– 50g mouka hrubá
– 1ks žloutek
– sůl, pepř, oříšek a sušený česnek
>> Předem ve slupce uvařené, oloupané a zchladlé brambory nastrouháme na hrubém struhadle, ochutíme solí a pepřem, špetkou oříšku a česneku, zjemníme žloutkem. Dobře promícháme a zahustíme hrubou moukou. Necháme několik minut odpočinout. Pak lžicí vykrájíme stejné kousky, hodíme do strouhanky a rychle rukama vytvoříme kuličky a z nich válečky.
Někde píší, že ještě obalit v trojobalu. Je to zbytečnost, ale pokud chceme využít zbylý bílek proč ne. Já to tentokráte udělal.
>> Válečky rychle do horkého oleje a za cca 5 minut jsou zlatavé a křupavé kroketky na světě.
Brambory pokud možno A – na knedlíky to není nutné ani potřeba. Krokety ale budou opravdu bramborové. Kousky v nich ne na kaši – tedy takové trochu rösti.
>> No a k tomu všemu slaninový chips z schwarzwaldské šunky. Tahle kombinace se opravdu zdařila.
příprava kroket je desetiminutová záležitost
všechno pohromadě a fakt moc chutné
s pečenými plátky brambor taky
a ještě dodatečně porce s bramborovou kaší
Tak Peťulko, dobrou chuť…
MDMP
Konečně po návratu ze služebky mohu dočíst tvé články a pokochat se skvělým jídlem. Na cestě to byla hrůza. Buď mekáč nebo jídelna v obchoďáku. Takže už se těším na kvalitní jídlo.
Tak tohle by Ti mohlo chutnat. Já byl spokojen nadmíru.
Jo a mekáč se neříká…brr…
Neříká? 😀 My to říkáme pořád 😛