Smetanová zelná polévka s krupkami a zeleninou
Hned následující po zelíčku sikulském je tato polévka zelná. Původně jsem měl neutuchající chuť na polévku z mléka a kyselou. Takže v rychlém sledu jsem si připravil klasickou mlíkačku, následně to samé z restované zeleniny s brambory jako základem, no a pak už tuto zelnou. Původně měla být opět veganská pro kolegyni. Jenže já měl takovou chuť připravit ji takříkajíc poctivě česky, že po jakémsi veganství bylo rázem veta. To češství pochopíte za chvíli.
Smetanová zelná polévka s krupkami, zeleninou a pikantním párkem
Suroviny
– 300g zelí kysané
– 50g cibule
– 50g mrkev
– 50g celer
– 1ks stroužek česneku
– 1,5l vývar kuřecí
– 1,5dl smetana 30%
– 3PL jíška
– 1PL sádlo (z vývaru)
– 1PL kroupy
– 1PL jablečný ocet
– 1čl med
– sůl, kmín, pepř
Postup
Rád bych opět upozornil na fakt, že chuťově zajímavá polévka nemusí být něco z francouzské kuchyně s kdovíjak složitým postupem přípravy. Když si připravíme dobrý základ, je výsledek už jen o přidávání jednotlivých surovin v rozumných odstupech. A navíc netřeba některé součásti pořizovat zvlášť. Tedy extra vařit kroupy například.
>> Pokud stejně jako já předem vaříte kvalitní vývar a ten si odložíte do lednice začneme takto: otevřeme sklenici a odebereme sádlo na povrchu. Na tom orestujeme pokrájenou cibuli. V mém případě šlo o vývar kuřecí a sádla z litrovky přesně ta jedna lžíce.
>> Restujeme do tmavší zlaté barvy, protože posléze ty kousky ne úplně rozvařené cibulky krásně vyniknou ve světlé smetanové barvě polévky. Jinak by stačilo takzvaně do skla. Poprášíme kmínem (já jedině drceným), přidáme posekaný česnek, lehce zpěníme, přidáme med a za chvíli zastříkneme jablečným octem. Zalijeme horkým vývarem, dodáme zelí a přidáme vodu do dvou litrů obsahu hrnce.
>> Pod poklicí na nejmírnějším plamínku pomalu vaříme asi 10 minut. Vsypeme kroupy a vaříme 30 minut. Přidáme jíšku a 10 minut. Přidáme hrubě strouhanu zeleninu a 10 minut. Podle potřeby solíme, zalijeme smetanou a jen na chvíli přivedeme opět k varu. Nakonec není od věci ještě trocha octa a spousta čerstvé pažitky. Kdo chce, přidá pikantní uzeninu, nebo kousky uzeného.
Samozřejmě a když už jsem popisoval ten základ jako nutnost, nebylo by od věci hned na začátku na cibuli restovat mrkev s celerem. Výsledek bude jiný, další rozměr v chuti a více uvařená zelenina. Vyberte si. Každopádně při relativně pomalém vaření si povšimněte jedné zásadní věci. Nakonec stejně jako u omáčky vystoupí veškerý tuk na povrch. Máte li tedy výhrady k jeho množství, prostě jej odeberte.
zelná polévka – dík jablečnému octu trochu jiná a se smetanou příjemně hladká chuť…
Tady myslím netřeba další komentář, MDMP





