Sorbet z rádoby džusu Relax
Relax jahoda. Jahodovo jablečný nápoj, částečně vyrobený z koncentrátů. Podíl ovocné složky 34%. Tak jako pardon! Tohle není ani džus, ani limonáda. Prostě nápoj. Nechutná mi to. Obzvláště ne pomerančový. Prý s dření. Hustý. Hmm, hustý to je. Tou příšernou hořkostí dík obsahu bílých častí z pod kůry. Ale každému co jeho jest. Já to prostě nepiju. Jenže! Co dělat, když se vás týden v kuse drží chuť na ovocný sorbet? A jahoda co chutná jako jahoda (ne kus umělé hmoty ze skleníku za děsivou cenu) nikde v dohledu. Náhodný nápad, vzpomínka na radu Lucie Průšové, michelinské cukrářky a další náhoda která nápad jen podpořila. Litr Relaxu v krabici za 20 kaček. Alea iacta est – kostky jsou vrženy…
Sorbet z krabicáku?
Když máte chuť na něco ledově osvěžujícího a minimální potřebu drahé kvality (uvažoval jsem o čerstvých kivi), je to dobrá volba. Nejlepší ale je ta jednoduchost. Kivi bych musel oloupat a… Tohle jsem nalil do nádobky, přidal na půl litru po lžíci citrónové šťávy a krémového balzamika, rozmixoval a nalil do ploché krabičky. Pak už jen stačilo každou půlhodinu vyndat z mrazáku a promíchat dobře vidličkou.
Osvěžující dobrůtka
No vážně, sorbet z krabicáku. K pití to není. Alespoň pro mne. Ovšem minimálně vychucené a podchlazené? U mne spokojenost. A velký dík za radu Lucii. Za tu radu s krémovým balzamikem, které vyzdvihne chuť jahod. I těch rádoby.
Příprava, vidlička, mixér a do toho…
Postup
Fakticky vzato, je to jen o tom míchání zamrazené směsi. Musíte do toho dostat co nejvíce vzduchu. Na nějaké opravdu parádní sorbety jsem v klidu pozapoměl a možnosti typu sníh z bílků vynechal. Pro mne je totiž sorbet jednoduchý. Ve výsledku jde jen o něco podobného dobře promrzlému, poněkud vodnatému a hlavně lehkému kyprému sněhu. Žádný prašan. Takový ideální povrch na lyžování. Kdo lyžuje, ví co myslím.
Servis, pro spolubydlu. Já to rabuju rovnou z krabice 😀
Opravdu postup
>> Půl litru nápoje tyčovým mixérem vymícháme během minuty s lžicí limetkové, nebo citrónové šťávy a lžicí kvalitního krémového balzamika. Nalijeme do ploché krabice a uzavřené vložíme do mrazáku. Pokud nemáme k dispozici nějaký výkonný, stačí počkat 2 hodiny. Pak promícháme vidličkou a odložíme na další hodinu.
>> Dále už je to zase jen o možnostech mrazáku. Ideálně každou půl hodinu mícháme od okrajů a tím pádem přidáváme vzduch. Ono to pak hezky nabývá na objemu. Ve výsledku je toho 2x tolik. Já ale, když je směs už dost zmrzlá, šoupnu vše do kutru a ještě jednou pořádně promixuji. Ta původní směs je totiž dosti hrubá. Ale už chutná.
>> Výsledný kyprý a měkký sníh po další půlhodině v mrazáku je ovšem ideální. Krásně křupe v ústech a odspodu se nechá pít brčkem. Nápoj a osvěžující zmrzina pohromadě. Klidně si vzpoměňte na ledovou tříšť a děti. Vědí co mají rády. Poslední rada: sklo, nebo nerez! Já si zničil plastikovou krabičku do mikrovlnky. Promrzlá neodolala ostré vidličce mému náporu 😀
Odkaz pro inspiraci
Enjoy, MDMP…





