Sotýrovaná kotletka se sladkou zeleninkou
A to je konec. Tedy konec začátku vakuování. Poslední kousek na minutku a následovat už bude jen kližka na dušení vcelku. Ta si ovšem počká dalších 6 dnů. V sobotu 26.12. tedy bude odpočívat 16. Tento dnešní kousek si poležel 10.
Když si vzpomenu na své první zkušenosti s restaurací, vracím se do svých 14.-15. let. Tehdy jsem přišel na krásu jídla s obsluhou a ochutnal poprvé, v té době standardní, žebírko na roštu. Ono to nebylo nic extra, ale jak se říká, u cizích nejvíce chutná. Takže já si mlaskal. Dnes ovšem, s jistými zkušenostmi, znám takzvané sotýrování a tím pádem teprve nyní vychutnávám to nejlepší. Co se postupu týče, nechal jsem se inspirovat nejlepším z nejlepších. Gordonem Ramseyem a jeho Pork Chops with Sweet and Sour Peppers.
Sotýrovaná kotletka se sladkou zeleninkou
Maso – kotletka s kostí a tukovým krytím, 10 dnů ve vakuu.
>> Maso – kotletka byla překvapivě koupena u obslužného pultu s masem v Tesco. Už na pohled parádní a z produkce kosteleckých uzenin. Což pro mne není právě výzva ke koupi. Každopádně zkusil jsem to, zavakuoval a po desíti dnech byl opravdu mile překvapen.
>> Postup – plátek dva centimetry silný jsem osušený naříznul na kůži a poprášil steakovým kořením. Můj oblíbený citrónový pepř z Norska. A nechal hodinku temperovat. Poté: opékáme 2 minuty z každé strany na lžičce olivového oleje, přidržíme minutu na hraně s kůží a to vše na středním plamenu středního hořáku. Ten pak ztlumíme na minimum, přidáme kus másla a pomalu prohříváme 3 minuty z každé strany.
>> Příloha – červenou cibuli, papriku, nebo kapii a řapík pokrájíme dle chuti. Vhodíme na teplý oliváč a po minutce přidáme špetku cukru. Další minutu prohříváme, solíme, pepříme a zastříkneme troškou aceto balsamico. Pod pokličkou necháme další minutu, přidáme posekaný česnek a plamen vypneme.
Obojí pak necháme chvíli odpočívat.
Tak to vypadalo z obchodu…
Takto po desíti dnech a s kořením…
Dvě minuty z každé strany na oleji…
Minutu na kůži a přidáme máslo…
A tohle je to sotýrování…
Výsledek je skvělý. Opravdu dobré maso a dík postupu parádní šťavnatost. Končím s troubou v případě vepřových minutek. Jsem si jist, že ideální postup na panenku, nebo špíz. Rybu bych dělal jen ze strany s kůží a po přidání másla poléval maso sezhora.
MDMP





