Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Sotýrovaná kotletka se sladkou zeleninkou

05-sotýrovaná kotletka se sladkou zeleninkouA to je konec. Tedy konec začátku vakuování. Poslední kousek na minutku a následovat už bude jen kližka na dušení vcelku. Ta si ovšem počká dalších 6 dnů. V sobotu 26.12. tedy bude odpočívat 16. Tento dnešní kousek si poležel 10.

Když si vzpomenu na své první zkušenosti s restaurací, vracím se do svých 14.-15. let. Tehdy jsem přišel na krásu jídla s obsluhou a ochutnal poprvé, v té době standardní, žebírko na roštu. Ono to nebylo nic extra, ale jak se říká, u cizích nejvíce chutná. Takže já si mlaskal. Dnes ovšem, s jistými zkušenostmi, znám takzvané sotýrování a tím pádem teprve nyní vychutnávám to nejlepší. Co se postupu týče, nechal jsem se inspirovat nejlepším z nejlepších. Gordonem Ramseyem a jeho Pork Chops with Sweet and Sour Peppers.

 

Sotýrovaná kotletka se sladkou zeleninkou

Maso – kotletka s kostí a tukovým krytím, 10 dnů ve vakuu.

 

>> Maso – kotletka byla překvapivě koupena u obslužného pultu s masem v Tesco. Už na pohled parádní a z produkce kosteleckých uzenin. Což pro mne není právě výzva ke koupi. Každopádně zkusil jsem to, zavakuoval a po desíti dnech byl opravdu mile překvapen.

>> Postup – plátek dva centimetry silný jsem osušený naříznul na kůži a poprášil steakovým kořením. Můj oblíbený citrónový pepř z Norska. A nechal hodinku temperovat. Poté: opékáme 2 minuty z každé strany na lžičce olivového oleje, přidržíme minutu na hraně s kůží a to vše na středním plamenu středního hořáku. Ten pak ztlumíme na minimum, přidáme kus másla a pomalu prohříváme 3 minuty z každé strany.

>> Příloha – červenou cibuli, papriku, nebo kapii a řapík pokrájíme dle chuti. Vhodíme na teplý oliváč a po minutce přidáme špetku cukru. Další minutu prohříváme, solíme, pepříme a zastříkneme troškou aceto balsamico. Pod pokličkou necháme další minutu, přidáme posekaný česnek a plamen vypneme.

Obojí pak necháme chvíli odpočívat.

 

Tak to vypadalo z obchodu…

01-kotletka s tukovým krytím

 

Takto po desíti dnech a s kořením…

01-kořeněná kotletka

 

Dvě minuty z každé strany na oleji…

02-opékaná kotletka

 

Minutu na kůži a přidáme máslo…

03-kotletka a máslo

 

A tohle je to sotýrování…

04-sotýrovaná kotletka

 

Výsledek je skvělý. Opravdu dobré maso a dík postupu parádní šťavnatost. Končím s troubou v případě vepřových minutek. Jsem si jist, že ideální postup na panenku, nebo špíz. Rybu bych dělal jen ze strany s kůží a po přidání másla poléval maso sezhora.

 

MDMP

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Sotýrovaná kotletka se sladkou zeleninkou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře