Spaghetti, Linguini, Chitarini – čerstvá pasta po Česku II
s jednoduchou sladkokyselou omáčkou a něčím trochu mimo… Už mne nebaví vymýšlet stále nové kombinace odlišné pouze jinou úpravou masa které k těstovinám chci zakousnout. Tedy nebaví mne vycházet vždy z pouze syrového masa. A protože jsem už tady na stránkách popsal jak moc mám rád vařené a dušené hovězí, napadlo mne připravit si zajímavou v chuti silnou omáčku s přidáním právě jen toho hotového. Předem uvařeného. Také původně čerstvého. Jen už uvařeného. A víte co? Na tom není nic špatného a proti Italské kuchyni postaveného. Naopak. Já tady vidím stejně legrační (alespoň pro mne) přípravu jako je velmi známé Vitello tonnato. Nikdy před ním by mne totiž nenapadlo utopit uvařené telecí v majonézové omáčce jen proto, aby jí nasáklo a bylo tak dokonalé jako právě tato lahůdka.
Moji rodičové považovali maso z polévky za odpad! Hovězí maximálně do sekané. Slepici, pokud jsem ji neobral já pouze na vyhození. Taková hloupost! Čtěte dále.
Tedy podruhé – čerstvá pasta ve sladce pikantní omáčce
>> Opět necháme zesklovatět nudličky prorostlé uzené slaniny. Přidáme oříšek másla a nahrubo pokrájenou půlku menší cibule. Restujeme do chvíle kdy cibule začne zlehka zlátnout. Přidáme lžičku medu a posekaný česnek, zastříkneme půldeckou suchého červeného vína. Rychle zpěníme a a dodáme půl plechovky krájených rajčat v omáčce (asi 5 lžic).
>> Ochutíme solí, pepřem a sušenou bazalkou. Přidáme dvě lžíce vývaru a prohříváme tak asi 3 minuty. Vsypeme plátky okurky nakládačky bez jadřince, pokrájené maso a vmícháme patu. Na dvě porce postačí tato omáčka a polovina balíčku těstovin – tedy jeden smotek z balení. K tomu hrst posekané pažitky a petrželky.
Samozřejmě to celé bude moc dobré opečeme li na oliváči s máslem nudličky krůtího, nebo kuřecího masa skoro dokřupava a nakonec opět jen vmícháme. Ty okurky vřele doporučuji. Mají ve výsledku úžasnou chuť.
Na talíři bohatě zasypeme strohaným Gran Moravia a…
Byl jsem nadšen 🙂 Za pět minut vynikající dobrota!