Spaghetti, Linguini, Chitarini – čerstvá pasta po Česku I
A zase mám chuť na dobrůtky s čerstvou pastou od pana Blažka z Karlových Varů. Nově jsem u prodejce na Farmářských trzích objevil Chitarini. Jsou to vlastně Linguini, ale chlupaté, jak je popsala paní prodavačka. Obecně mám Linguini raději než Spaghetti a tyto jsou navíc na povrchu při výrobě dost zdrsněné, což jde krásně vidět na obrázku. Tím pádem mají mnohem lepší schopnost držet na sobě omáčku. Moc pěkné a moc chutné. Ale..!!..tentokrát vynecháme klasické Italské recepty a suroviny. Všechno pěkne po Česku, s fantaziíí ale taky rozumem.
Tedy poprvé – čerstvá pasta po Uhlířsku
Samozřejmě se jedná o notoricky známé Carbonara. Ovšem v české verzi, která není tak zkažená jako spousta po hospodách nabízených hrůz. Vlastně mi jde o primárně domácí suroviny. A tentokráte opět bez zbytečných gramáží.
Do vroucí osolené vody vložíme těstoviny. Já tentokráte ty krásné Chitarini. Promícháme a…
>> Zárověň si nahřejeme pánev a na ni dáme rozpustit nudličky kvalitní prorostlé slaninky. Prostojednoduše fakt dobrý uzený bůček. Necháme pomalu zesklovatět, přidáme oříšek másla, hrst posekaných bylinek dle chuti (nejméně pažitku a petrželku), najemno posekaný česnek a papričku. Přímo z vody pak jen lehce odkapanou pastu.
Já ji vyndám z hrnce kuchařskou pinzetou a musím říct (napsat), že to jde opravdu snadno a dobře se odhaduje potřebné množství.
>> Prohřejeme a promícháme s obsahem pánve tak aby tuk obalil všechny těstoviny.
>> Opepříme, vsypeme hrst jemně nastrouhaného Gran Moravia, lehce promícháme a přidáme syrový žloutek. Opět promícháme.
Směšně snadné a dokonalé. Přestože ne tak úplně Italské myslím si, že vynikající jídlo z domácí produkce. Žádné blbiny typu sýr cihla a smetana.
Těstoviny vyrobené moderními metodami se v hrnci při vaření možná nelepí, ale proti těm klasickým, vyráběným postaru, mají i poměrně důležitou nevýhodu. „Těstoviny by měly mít drsnější hrubší povrch, aby na sebe omáčku navázaly. Pokud se vyrábějí na teflonových profilech, jsou těstoviny daleko hladší, zatímco výroba na bronzových profilech zajišťuje těstovině hrubší povrch a omáčky na nich lépe ulpí,“ dodal Luigi Valenzano zdroj tn.cz
Luigi Valenzano tn.cz? Podívám se a pohledám. Nic mi to něříká.
http://m.domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/68457-italsky-sefkuchar-o-ceske-kuchyni-proc-nedoporucuje-svickovou/