Špízy ze svíčkové s jemným krupotem a cibulovou omáčkou
Že se česká klasika může podobat moderní parádičce a naopak o tom netřeba pochybovat. Špízy, neboli u nás častěji ražničí zná každý. Většinou z vepřového nebo kuřecího masa, podávané s brambory či hranolky a tatarkou. Vraťme se ale v čase. Jemné krupoto vychucené pouze fajnovým vývarem je skvělá příloha. A použít svíčkovou na špíz je snazší než byste mysleli. Dík tomu že je na tom špízu proložaná špekem, cibulí a paprikou netřeba jakkoli dochucovat. Stačí nakonec trocha soli a pepř. Špízy ze svíčkové s jemným krupotem a cibulovou omáčkou…
Špízy
– 200g svíčková
– 150g slanina uzená
– 100g cibule
– 100g bílá paprika
– olivový olej
– sůl a pepř
>> Nic na tom není. Jednoduše si napícháme na špízy maso tak, aby se každého kousku dotýkal kousek špeku. Cibule a paprika následují. Celé si to zlehka poprášíme olivovým olejem a zprudka opečeme 2 minuty z každé strany na grilovací pánvi. Na další, studené pak šoupneme do trouby vyhřáté na 160°C a počkáme 10 minut.
>> A to je celé. Z toho samozřejmě vyplývá, že kroupy i omáčku je třeba začít připravovat s dostatečným předstihem.
špízy se svíčkovou nejsou právě tradiční, ovšem výsledek…
Omáčka
– 150g cibule
– 1PL sádlo
– 1PL mouka
– 400ml vývar
– 150ml výpek
– 100ml víno
– Sůl a pepř
– Kmín, list, pepř
>> Ten postup je tak snadný, že se až nechce věřit v nějakou kvalitu. Přesto ale je ta omáčka při své jednoduchosti opravdu dost chutná a nebál bych se jí podlít na talíři hovězí steak. No a vpravdě jsem to vlastně udělal. Na tom špízu jsou takové mini bifteky.
>> Nejdříve na sádle orestujeme pomalu a do hněda drobně krájenou cibuli. Pomůžeme si občasným podlitím půldeckou vody a nenecháme spálit. Opravdu i jen špetka černé cibule udělá výsledek natolik hořký, že se to nedá jíst.
>> Zasypeme lžicí hladké mouky, ještě orestujeme a zalijeme vínem. Dle momentální chuti. Já tentokráte použil sušší červené (jen proto, že ho bylo v lahvi více než v té druhé s bílým). Necháme prudce zpěnit a zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, přidáme po špetce koření a za občasného míchání necháme vařit na středním hořáku úplně ztlumeném.
>> Velmi pozvolna redukujeme klidně rovnou na pánvi. Stačí když bude tekutina jen lehce probublávat. Nakonec vlijeme ještě vodou naředěný výpek jako já z křídel a dále redukujeme. Výsledkem jsou asi 3 deci omáčky kterou přecedíme hustým sítkem.
>> Nebo zredukované na polovinu původního množství odstavíme, procedíme a zahustíme oříškem studeného másla. Každopádně výsledná chuť je závislá na kvalitě a druhu vývaru, na použití nebo ne výpeku, na typu vína. Ničemu neuškodí hned po zalití přidaný stroužek utřeného česneku, s cibulí orestovaná lžíce protlaku z rajčat.
>> A ještě něco. Nezapomeňte, že netřeba takto připravovat omáčku jen k masu. Můžete kus mletého, vepřového či kuřecího připravit po opečení rovnou v ní. Jde jen o výsledek. Občas bych to klidně udělal, ale tentokrát jsem chtěl to čisté pečené krůtí.
cibulová omáčka takto připravená není podle mistrů a z demi glace, jenže je děsně chutná a za relativní chvilku připravená…
Krupoto
>> Propláchnuté kroupy, 100 ml, zalijeme připraveným vývarem a to asi trojnásobkem. Tedy 300 ml. Ten by měl být už výrazně dochucený – slaný, pepřený a lehce česnekový. Pomalu, skoro úplně zakryté poklicí necháme podobně jako rýži zlehka probublávat až doměkka. Jestliže někdo tvrdí že to trvá 10 minut, tak tedy ne. Ty velké které používám já jsou takříkajíc al dente za dobrých 30. Nakonec by měly jen zlehka ukazovat zbylou tekutinu, ne plavat a ne být suché. Takové české krupoto. Je-li vývar dost silný, nebudou vyžadovat žádné dochucení.
kroupy a krupky a nic jiného, snadno a poctivě uvařené, světe div se, jako příloha opravdu skvělé, před pěti lety by mne nikdo nedonutil to i jen ochutnat…
Špízy ze svíčkové s jemným krupotem a cibulovou omáčkou
jednoduché, z kvalitního masa, chuťově excelentní a znovu jednoduché…
Podezříváte-li mne někdo z protiřečení a dokonce ze lži, máte pravdu. Já totiž opravdu hovězí maso jako minutku a takto narychlo nerad. Jenže, a to se vždy nějaké najde, tohleto je jiná hra. Dík opravdu fajnové uzené slanině a celé kombinaci jsem byl doslova nadšen a zase si jednou u oběda prozpěvoval ódu na vlastní dokonalost :O A ty kroupy k tomu? Jak já byl kdysi hloupý. Stejně jako to známé pořekadlo, ne li více. Hrách a kroupy…
…není to hloupý. Je to staronová česká hitparáda kvalitních pokrmů. Jednoduchý styl který když vám nenabídnou v jakékoliv restauraci, tak ta si ani nezaslouží vaši pozornost.
MDMP





