Srnčí a jelení guláše
"Jezme a pijme," řekl Hugo."Dejte sem večeři! Tučný sýr, zvěřinu, ptáky, jehňata, vše, co se líhne živé, a vše, co se líhne z vejce. Dejte sem vše, co zraje jedlého, vše, co je oploutveno, a všechny druhy plžů, kteří se požívají ve vzdělaných zemích. Dejte to sem! Je večer, země se otočila a tu bývá obyčej jísti."
Z knihy Vladislava Vančury, Rozmarné léto.
Počněmež tedy zvěřinou…
– 500g srnčí (jelení) plece, kolínka
– 50g slaniny
– 1 větší cibule
– 2str česneku
– 1dl červeného vína (např. Frankovka)
– 1PL rajčatového pyré(protlaku)
– 1PL mleté papriky
– 1PL hladké mouky
– Sůl, pepř, kmín, oregano
– Vývar
Cibuli pokrájenou nadrobno osmažíme dohněda na sádle, přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli omyté a osušené kostky masa. Dobře opečeme ze všech stran. Osolíme a opepříme. Přidáme papriku, protlak, utřený česnek, kmín a oregano. Lžicí mouky zaprášíme. Promíchané zalijeme vínem a několik minut dusíme bez poklice. Vývar a pod poklicí pomaličku doměkka. Na nejmenším plameni klidně třebas i několik hodin. Druhým stroužkem česneku dochutím až po odstavení z plotny.
Co se týče mouky hned na začátku – vařím v hluboké teflonové pánvi s poklicí – nepřipálí se. Pokud by byla z nerezu například, zahustil bych raději až nakonec lžicí jíšky.
Podáváme s knedlíkem například. Můžu vřele doporučit tyto: hrnečkové knedlíky, nebo vídeňské knedlíčky a stejně tak další ňamky na webu Šárky Škachové.
>>tento se obzvláště podařil – spolubydlící k němu pozřel 15 knedlíků.!.já jen 5<<
Srnčí nebo jelení guláš Znojemský
– 500g srnčí (jelení) plece, kolínka
– 50g slaniny
– 1 větší cibule
– 2str česneku
– 100g Znojemských okurek
– 1PL mleté papriky
– 1PL hladké mouky
– Sůl, pepř, kmín
– Vývar
Postup stejný jako výše, jen nakonec po odstavení přidám česnek, špetku majoránky a nahrubo nastrouhanou okurku.