Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Srnčí a jelení guláše

zvěřina "Jezme a pijme," řekl Hugo."Dejte sem večeři! Tučný sýr, zvěřinu, ptáky, jehňata, vše, co se líhne živé, a vše, co se líhne z vejce. Dejte sem vše, co zraje jedlého, vše, co je oploutveno, a všechny druhy plžů, kteří se požívají ve vzdělaných zemích. Dejte to sem! Je večer, země se otočila a tu bývá obyčej jísti."

Z knihy Vladislava Vančury, Rozmarné léto.

 

 

Počněmež tedy zvěřinou…

– 500g srnčí (jelení) plece, kolínka
– 50g slaniny
– 1 větší cibule
– 2str česneku
– 1dl červeného vína (např. Frankovka)
– 1PL rajčatového pyré(protlaku)
– 1PL mleté papriky
– 1PL hladké mouky
– Sůl, pepř, kmín, oregano
– Vývar

 

Cibuli pokrájenou nadrobno osmažíme dohněda na sádle, přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli omyté a osušené kostky masa. Dobře opečeme ze všech stran. Osolíme a opepříme. Přidáme papriku, protlak, utřený česnek, kmín a oregano. Lžicí mouky zaprášíme. Promíchané zalijeme vínem a několik minut dusíme bez poklice. Vývar a pod poklicí pomaličku doměkka. Na nejmenším plameni klidně třebas i několik hodin. Druhým stroužkem česneku dochutím až po odstavení z plotny.

Co se týče mouky hned na začátku – vařím v hluboké teflonové pánvi s poklicí – nepřipálí se. Pokud by byla z nerezu například, zahustil bych raději až nakonec lžicí jíšky.

Podáváme s knedlíkem například. Můžu vřele doporučit tyto: hrnečkové knedlíky, nebo vídeňské knedlíčky a stejně tak další ňamky na webu Šárky Škachové.

 

                   >>tento se obzvláště podařil – spolubydlící k němu pozřel 15 knedlíků.!.já jen 5<<

Srnčí nebo jelení guláš

 

Srnčí nebo jelení guláš Znojemský

– 500g srnčí (jelení) plece, kolínka
– 50g slaniny
– 1 větší cibule
– 2str česneku
– 100g Znojemských okurek
– 1PL mleté papriky
– 1PL hladké mouky
– Sůl, pepř, kmín
– Vývar

 

Postup stejný jako výše, jen nakonec po odstavení přidám česnek, špetku majoránky a nahrubo nastrouhanou okurku.

Sdílejte...

Komentáře