Srnčí guláš s perníkem a karamelizovanou cibulkou
Letošní sezóna zvěřiny je u mne opravdu bohatá. Vyzkoušel jsem dvě parádní úpravy divočáka a nyní srnčí gulášek podle momentálního nápadu. To vše naprosto neplánovaně. Nejdříve jsem si objednal u svého oblíbeného prodejce mražený balíček srnčího na guláš. Za dost zajímavou cenu. Než jsem se dopracoval k odnosu domů, překvapila mne kolegyně právě tím kančím. Takže mražené putovalo dál do mrazáku a použil jsem jej až nyní. A překvapilo.
Srnčí guláš s perníkem a karamelizovanou cibulkou
Suroviny
– 800g maso
– 3PL rajčatové pyré
– 1PL paprika mletá
– 1dl víno červené
– 2ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 1l vývar
– sůl a pepř
– větvička rozmarýnu– 4PL strouhaný perník
– cibule
– okurka
– slanina
– víno
– med
Něco o mase
Ten nákup byl občasně plánovaný už dobře rok. Konečně na něj došlo a já byl docela překvapen. Za tu cenu byl obsah balíčku srnčího na guláš opravdu krásný. Sice z něj vyteklo asi deci vody, ale kousky krásné a poměrně velké. Žádná "sečka" ze zbytků. Vše hlavně plec a kližka. Málo, ba doslova malinko odpadu. Tak málo, že jsem to vyhodil, protože na vývar to nestálo za to a ani za odklad do mrazáku až budu připravovat další.
Postup přípravy v obrázcích
1/ Srnčí maso. Opravdu pěkné kousky vážící cca 100-150 gramů…
2/ A jdeme na to. Slanina do litiny…
3/ Vyškvaříme a kostičky vyjmeme. Odložíme stranou…
4/ Na tuku s přidaným kouskem sádla maso pokrájené na větší kostky orestujeme…
5/ Protože mražené, je dost vodnaté. Takže restujeme dlouho. Až do chvíle kdy je opravdu jen na tuku…
6/ Asi takto. V tuto chvíli zalijeme deckou červeného suchého vína. To necháme odpařit za občasného promíchání…
7/ Přidáme rajčatové pyré, papriku, pepř a sůl, posekaný česnek, rozmarýn, ale máte li, pak raději šalvěj. Promícháme…
8/ Zalijeme vroucím vývarem a v troubě pod poklicí pečeme doměkka. Mně po hodině bouchla, takže dokončeno na plotně. Každopádně dohromady asi 2,5 hodiny. Pak zahustíme. Já použil 4 lžíce jemně strouhaného (mixovaného) perníku a dochutil druhým stroužkem česneku…
9/ Servis. Maso, omáčka, knedlík. Pro mne základ ke guláši. A ta karamelizovaná cibule? Na lžičce oliváče zkaramelizujeme lžičku medu. Na ten šoupneme oříšek másla a cibuli. Promícháme, přidáme krájenou kyselou okurku a zastříkneme opět suchým červeným vínem. Pod poklicí podusíme na mírném plamínku 5 minut. Na začátku odložené škvarečky pak vmícháme, nebo sypeme na servírovaný pokrm…
A je hotovo. Tady navíc končí jedna epizoda. Můj, respektive pana domácího sporák šel ke všem čertům. A dobře mu tak. Elektrická horkovzdušná trouba začala shazovat jističe a servis by vyšel příliš draze. Takže domluva s panem domácím (majitelem pronajatého bytu) a dík jeho štědrosti dnes objednávka nového kousku. A pozor! Opravdu parádního. Jen se na to podívejte. Já vám mám radost jak malé dítě. Lepšího ješíška jsem si nemohl přát. Má jen jednu chybu. Není parní 😀
Electrolux AEG EKI54550OX
Nebylo snadné jej najít a vybrat. Mám totiž jistý limit v domácnosti. Pouze 230 voltů pro napájení. A to je na indukci opravdu limitující. Naštěstí se možnost našla a já jsem všemi funkcemi toho zařízení opravdu okouzlen. Takže počítejte s tím, že dodám bližší popis. V jak celku, tak jednotlivých technologií. Primárně to bude o indukci. Protože to je nejlepší způsob vaření jaký si umíte představit. No a pak samozřejmě trouby. Pro pečení chleba, ae i možnosti sous vide. Ve chvíli kdy máte možnost přesně nastavit teplotu a kontroluje vám ji systém, je totiž tato technologie opravdu parádní. Už nebudu toužit po sous vide samostatném zařízení kde připravujete balíčky ve vodní lázni. A to jsem, představte si, hodinu před zjištěním co budu mít doma hledal nejlevnější takzvaný pomalý hrnec pro právě to sous vide.
Takže tak. A dík že koukáte. Za minulý týden přes 6000 návštěv! MDMP





