Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Sýrové sušenky podle kuchty

01Nuselské. Ten recept je tak trapně snadný, že jsem prostě neodolal. I přes tu příšernou únavu virózou.

Něco takového teda vážně neznám. Namísto tradiční zvýšené teploty, kašlíku, rýmyčky, je mně postupně už devět dnů, den za dnem, hůře. Tak, že dnes podruhé k lékařce, změna medikace za antibiotika a nemocenská. Druhá za deset let. Jo, a ztratil chuť i čich! Skoro úplně. Tsss…

A tak jsem, po desetidenním flákání, bez vaření, s příznaky takřka abstinenčními, se do toho pustil. A dobrý jako. Průběžně jsem přípravu zvládnul během nějakých třiceti hodin. Páč půlhodinka v kuchyni rovná se odložení těla do postele na mnohonábek toho času. Sem troska. Trošku. Včera jsem dostal do mísy máslo a zašel koupit mouku. Dnes ráno jsem nastrouhal sýr a odpoledne to v první fázi smíchal dohromady. Po desíti minutách odpočinku těsta v lednici, který se protáhnul na hodinu nefunkčnosti mé schrány, dokončení a trouba. Ufff…

 

Sýrové sušenky

Sepisovat složitě postup a suroviny nemá smysl. Za prvé je to děsně lehké, za druhé už to tady parádně sepsala Nuselská kuchta. Takže spíše rychlovka a poznámky.

 

– 120g máslo nebo hera
– 200g hladká mouka
– 250g sýr cheddar
– 1/2čl sůl
– 1/2čl česnek sušený

 

1/ Nastrouhaný sýr smícháme s tukem. Klidně v míse robotu, hákem, 3-5 minut. Co se týče másla nebo Hery, já použil na zkoušku půl napůl a klidně lze jen Heru. Je dostatečně dobrá, mnohem levnější.

2/ Mouku smícháme se solí a není od věci načechrat prosetím. Každopádně proč jsem pro ni extra mazal do obchodu? Doporučuji špaldu. Normální, hladkou, bílou.

3/ Vsypeme do tuku se sýrem a dále mícháme hákem na stupni dva, 3-5 minut. Tím to ale neukončíme. Vznikne spíše drobenka a na tu hák vřele doporučuji. Tohle těsto ovšem dokončíme ručně.

4/ Hladkou kouli šoupneme na 10 minut do lednice. Nebo na hodinu. Nebo na tři dny. Tohle těsto má výdrž. Já ne. Jo, kurňa, přidal jsem navíc sušený česnek. Nějak mi to nedalo. A dobrý jako. A sorry jako. Autorce.

5/ Sem unavený a líný a nemám už chuť pokračovat. Takže co nejúsporněji. Dlouhý had, nožem z něj tlustý kolečka, dlaní z nich tenký kolečka, vidličkou do nich vzorek, šup to na plech.

6/ Ty plechy na danou dávku potřebujete dva. Na jeden se to nevejde a držte rozestupy kurňa. Bo ty potfory nabudou a maj se k sobě. A tím pádem nemaj prostor k růstu. Jasný?

7/ Horký vzduch, 180° C / 25 minut. Ten plech výše nějak nebyl to vono. Takže 28 minut. Netahejte to ven zlaté, ale když začínají hnědnout. A nejezte to horké bo vás máma plesne přes ruku.

 

09

 

Hotové sýrové sušenky

Fakt jako je nechejte hodinu odpočinout. Pro všechny dobré sušenky platí to stejné. Jak chladnou, zrají. A tyhle dobré jsou. Asi dost, řekl bych. Každopádně neskutečně voní, a to i přes ten soplavý frňák. Samy o sobě fajn. Hrábněte jimi do bílého studeného jogurtu a paráda. Šlehaná Niva je k nim dokonalá. No aby ne. Sýr k sýru. To nemůže zklamat. No a taky jsou super s paštikou, nebo, pozor, rilettes. Jo! To kachní je naprostá pecka. Bombice.

 

13

 

No a fčil pozor jako. Ta paní Kuchta 😀 má na seznamu ještě další fajnovost. A do toho jdu teda jako taky. Ale až pozdějc…

 

Bo su nadranc, MDMP…

 

Jooo, PS: všecky fotky na efbéčku. Né embéčku. Efbéčku. Aaale co už…

 

Sdílejte...

One Response to “Sýrové sušenky podle kuchty”

  • Kuchta says:

    No tedy, Pavle, na to, že jste muž, a ještě jste visel nad smrtelnou propastí virózy, smekám! Jednak, že jste to zvládnul v té závratné rychlosti a že je máte tak krásné! 🙂 A už jdu pryč, jedu čtvrtý den svého oblíbeného neera půstu, a myšlenka na cheddarové sušenky mi nedělá zrovna dobře, bééé..

Komentáře